Zelf yoghurt maken
Yoghurt is heerlijk als ontbijt en nagerecht, maar het kan ook worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerechten. Het is kant en klaar te koop in de winkel, maar wat is er nou leuker dan het zelf te maken?
Benodigdheden
- 1 liter melk (hoe vetter de melk, hoe vetter de yoghurt)
- 60 ml yoghurt
- thermosfles
- thermometer
- gasfornuis
- maatbeker
- oven
- pan
Bereiding
De de liter melk in een pan en breng het aan de kook. Laat vervolgens de melk afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 42 graden. Neem 120 ml van de afgekoelde melk en de 60 ml yoghurt, meng deze met elkaar. Doe het yoghurt/melk mengsel bij de rest van de melk en roer alles goed door elkaar.Verwarm de thermosfles voor en doe het yoghurt/melk mengsel hierin. Plaats de thermosfles op de verwarming of in de oven met een temperatuur tussen de 36 en 42 graden voor gedurende 24 uur(een warme verwarming kan voldoende zijn). Als de yoghurt dik genoeg is geworden kan deze in de koelkast bewaard worden.
Tips
- Van de overgebleven yoghurt kan er weer nieuwe yoghurt gemaakt worden, gebruik wel na een keer of 5 nieuwe yoghurt
- Probeer eens te variëren met het vetgehalte van de yoghurt en melk om zo de lekkerste yoghurt te krijgen
- De yoghurt kan ongeveer 1 week in de koelkast bewaard worden
Waarom zelf yoghurt maken?
Waarom zou je zelf yoghurt maken als je het zelf kunt kopen? Het is namelijk heel leuk om te doen, je kunt zelf gaan experimenteren met verschillende smaken. Daarnaast is het ook goedkoper en vaak lekkerder. Er wordt een keer gebruik gemaakt van de "supermarktyoghurt" omdat hier de melkzuurbacteriën in zitten die nodig zijn voor het omzetten van lactose in melkzuur. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Hoe meer lactose om wordt gezet in dit melkzuur, hoe zuurder de yoghurt wordt. Door hiermee te experimenteren kan er van dunne drinkyoghurt tot dikke romige yoghurt gemaakt worden.