Zelf yoghurt maken

Yoghurt is heerlijk als ontbijt en nagerecht, maar het kan ook worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerechten. Het is kant en klaar te koop in de winkel, maar wat is er nou leuker dan het zelf te maken?

Benodigdheden

  • 1 liter melk (hoe vetter de melk, hoe vetter de yoghurt)
  • 60 ml yoghurt
  • thermosfles
  • thermometer
  • gasfornuis
  • maatbeker
  • oven
  • pan

Bereiding

De de liter melk in een pan en breng het aan de kook. Laat vervolgens de melk afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 42 graden. Neem 120 ml van de afgekoelde melk en de 60 ml yoghurt, meng deze met elkaar. Doe het yoghurt/melk mengsel bij de rest van de melk en roer alles goed door elkaar.Verwarm de thermosfles voor en doe het yoghurt/melk mengsel hierin. Plaats de thermosfles op de verwarming of in de oven met een temperatuur tussen de 36 en 42 graden voor gedurende 24 uur(een warme verwarming kan voldoende zijn). Als de yoghurt dik genoeg is geworden kan deze in de koelkast bewaard worden.

Tips

  • Van de overgebleven yoghurt kan er weer nieuwe yoghurt gemaakt worden, gebruik wel na een keer of 5 nieuwe yoghurt
  • Probeer eens te variëren met het vetgehalte van de yoghurt en melk om zo de lekkerste yoghurt te krijgen
  • De yoghurt kan ongeveer 1 week in de koelkast bewaard worden

Waarom zelf yoghurt maken?

Waarom zou je zelf yoghurt maken als je het zelf kunt kopen? Het is namelijk heel leuk om te doen, je kunt zelf gaan experimenteren met verschillende smaken. Daarnaast is het ook goedkoper en vaak lekkerder. Er wordt een keer gebruik gemaakt van de "supermarktyoghurt" omdat hier de melkzuurbacteriën in zitten die nodig zijn voor het omzetten van lactose in melkzuur. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Hoe meer lactose om wordt gezet in dit melkzuur, hoe zuurder de yoghurt wordt. Door hiermee te experimenteren kan er van dunne drinkyoghurt tot dikke romige yoghurt gemaakt worden.
© 2011 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pasta’s voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…

Koken voor baby'sKoken voor baby'sZolang je nog borstvoeding geef krijgt je baby alles wat hij nodig heeft. Maar na een tijd is melk alleen niet meer vold…
Low Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenLow Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenEen goed samengesteld dieet met minder koolhydraten eten leidt tot gewichtsverlies. Er is een reeks Low Carb diëten vers…
Cabelona (43 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.