Geitenkaas Salades
Geitenkaas is sinds enkele jaren enorm populair. Typisch dat het nog zo lang geduurd heeft, voordat de restaurants en de particuliere geitenkaas ontdekt heeft. Het is dan ook eerder uitzondering dan regel als een restaurant geen geitenkaas op de menukaart heeft. Met name de salades zijn erg in trek, voor de lunch of als voorgerecht.
En waarom ook niet, want een salade is licht verteerbaar, bevat weinig calorieën en is – mits goed aangemaakt – erg lekker. Enkele voorbeelden van salades waar geitenkaas in verwerkt is. We gaan er hierbij altijd vanuit dat we over verse geitenkaas spreken en toepassen in de salades. De ene salade is iets zwaarder dan de andere vanwege de toevoegingen, maar varieert van hartig tot zoet of pittig.
Geitenkaas salade met katenspek
Ingrediënten
- verse geitenkaas
- gemengde sla
- kruidendressing op oliebasis
- ei
- sherrytomaten
- pijnboompitjes
- grove mosterd
Bereiding
Kook enkele eieren hard. Maak van de verse geitenkaas bolletjes en wikkel er een plak katenspek omheen. Maak zo enkele bolletjes klaas. Maak vervolgens de sla aan met wat dressing enkele gehalveerde sherrytomaatjes en wat pijnboompitjes. Dan een flinke theelepel grove mosterd er doorheen mengen en leg op de sla de bolletjes geitenkaas en wat plakjes ei. Druppel als garnering nog wat mosterd over de geitenkaas met kantenspek en de stukjes ei.
Geitenkaas salade met perzik en appel
Ingrediënten
- verse geitenkaas
- ijsbergsla
- neutrale dressing op waterbasis
- perzikmoes
- rode paprika
- appel
- honing
- walnoten
Bereiding
Maak de sla aan met wat dressing, wat stukjes paprika en wat klein gemaakte walnoten. Maak van de geitenkaas plakken en leg deze op wat plakken appel. Zet deze enkele minuten in de oven en als de geitenkaas klaar is er direct wat honing overheen gieten. Zet het op de aangemaakte sla en leg er een hoopje (ter grootte van een halve appel) geprakte perzik bij.
Geitenkaas salade met noten
Ingrediënten
- verse geitenkaas
- rucolasla
- kip
- kruidendressing op waterbasis
- sherrytomaten
- gemengde noten
- honing
- komkommer
Bereiding
Kook wat verse kip en maak intussen de salade aan met wat blokjes komkommer, enkele in vieren gedeelde sherrytomaatjes en enkele eetlepels gemengde noten. Zoveel mogelijk verschillende noten nemen en deze in stukken slaan (niet tot gruis slaan!). Wat kruidendressing erbij en even laten staan. De afgekoelde kip in kleine stukjes maken en deze er ook doorheen mengen. Dan enkele kleine schijfjes of bolletjes geitenkaas erop leggen en maak het af door over het geheel wat honing te gieten (niet te veel).
Tot slot
De geitenkaassalades worden goed gedronken met een droge witte wijn, bij voorkeur een Chardonnay en een glas water zonder bubbels. Serveer er wat geroosterde sneetjes bruinbrood bij met wat neutrale boter. Drink vooraf een kopje verse muntthee en je bent klaar.