Zelf jam en siroop van eetbare planten maken
Recepten voor jam en siroop van eetbare planten: Vlierbloesem en –bessen, Kerspruimen, Gele Kornoelje en Kweepeer. Zelf jam en siroop maken in eenvoudige stappen. Met de Kerspruimen, Gele Kornoelje en Kweeperen twee vliegen (jam en siroop) in één klap. Verder ook ‘weetjes’ over jam en siroop en over de voordelen van natuurlijke jam en siroop. Zelfgemaakte jammen en siropen van vruchten uit de natuur zijn niet alleen veel goedkoper, maar ook gezonder.
Natuurlijke recepten voor jams en siropen
Van bloesem en vruchten, die in de natuur zijn te vinden, zijn heerlijke jams en siropen te maken. Een aantal voorbeelden van recepten staan hieronder.
Siroop van Vlierbloesem
- Emmer goed schoonmaken;
- Emmer vullen met Vlierbloesem;
- 3 liter gekookt water in emmer doen;
- Beestjes, die omhoog komen, uit emmer halen;
- 3 liter suiker in emmer gooien;
- Circa ½ ons citroenzuur (te koop bij Drogisterij) toevoegen;
- Circa ½ citroen in emmer doen;
- Goed roeren;
- Natte theedoek met touwtje vastmaken om emmer;
- 3 nachten laten staan;
- Elke dag roeren;
- Afsluitbare glazen flessen en doppen met heet water en soda schoonmaken;
- Flessen en doppen goed omspoelen met heet water;
- 3e dag vlierbloesem zeven en met trechter in flessen doen;
- Doppen erop doen;
- Flessen 5 minuten op zijn kop laten staan voor goede afdichting.
Jam en siroop van Kerspruimen
- Haal Kerspruimen met wormpjes ertussen uit (de pruimen zien dan een beetje glazig);
- Was de pruimen met koud water;
- Doe pruimen met ruim water in hoge grote pan (bijvoorbeeld pastapan);
- Kook pruimen tot schillen en pitten losraken;
- Gooi de pruimen met aanhangend vocht door vergiet met een grote pan eronder;
- Gooi de pitten en aanhangende schillen weg;
- Gooi de pruimen met aanhangend vocht nu door zeef met kleine gaatjes;
- Doe sap en moes in aparte pannen;
- Breng sap en moes aan de kook;
- Voeg suiker naar smaak toe (bijvoorbeeld 1:1);
- Goed roeren;
- Leg inmiddels afsluitbare flessen, potten en de doppen in heet water met soda in gootsteen;
- Spoel flessen, potten en doppen om met heet water;
- Sap en moes laten koken om nog wat in te dikken;
- Goed roeren;
- Eventueel schuim uit pannen scheppen met grote groentelepel met gaten of schuimspaan;
- Doe sap en moes in flessen en potten;
- Doppen erop doen;
- Flessen en potten 5 minuten op zijn kop laten staan voor goede afdichting.
Jam van Kweeperen
- Peren ontdoen van lelijke plekken;
- In tweeën of vieren delen en losse pitten verwijderen;
- Stukken peer wassen;
- Peren in pan doen en laagje water toevoegen;
- Koken tot stukken peer zacht zijn en pitten losraken
- Gooi Kweeperen met aanhangend vocht door zeef met 'grote' gaatjes;
- Moes opvangen in grote pan;
- Rest eventueel bewaren voor siroop (zie kopje 'Siroop van Kweeperen');
- Moes opnieuw aan de kook brengen;
- Suiker naar smaak toevoegen (bijvoorbeeld 1:1);
- Goed roeren;
- Leg inmiddels afsluitbare glazen potten en doppen in heet water met soda in gootsteen;
- Spoel potten en doppen om met heet water;
- Perenmoes opnieuw laten koken om nog wat in te dikken;
- Goed roeren;
- Doe moes in potten;
- Doppen erop doen;
- Potten 5 minuten op zijn kop laten staan voor goede afdichting;
Of:
- Peren ontdoen van lelijke plekken;
- Met appelboor klokhuis verwijderen;
- In tweeën of vieren delen en overige losse pitten verwijderen;
- Punt 3 t/m 18 eerste recept Kweeperenjam.
Siroop van Kweeperen
- Rest (zie kopje 'Jam van Kweeperen', punt 8) met wat water aan de kook brengen;
- Suiker naar smaak toevoegen (bijvoorbeeld 1:1);
- Goed roeren;
- Leg inmiddels afsluitbare glazen flessen en doppen in heet water met soda in gootsteen;
- Spoel potten en doppen om met heet water;
- Sap opnieuw laten koken om nog wat in te dikken;
- Goed roeren;
- Eventueel schuim uit pannen scheppen met grote groentelepel met gaten of schuimspaan;
- Doe sap in flessen;
- Doppen erop doen;
- Flessen 5 minuten op zijn kop laten staan voor goede afdichting.
Bron: Johnnyberg, Rgbstock Jam van Vlierbessen
- Vlierbessen in grote hoge pan doen;
- Een laagje water toevoegen;
- Koken tot bessen zacht zijn;
- Gooi Vlierbessen met aanhangend vocht door zeef met kleine gaatjes;
- Sap opvangen in grote pan;
- Opnieuw aan de kook brengen;
- Suiker naar smaak toevoegen (bijvoorbeeld 1:1);
- Goed roeren;
- Leg inmiddels afsluitbare glazen potten en doppen in heet water met soda in gootsteen;
- Spoel potten en doppen om met heet water;
- Sap laten koken om nog wat in te dikken;
- Goed roeren;
- Eventueel schuim uit pannen scheppen met grote groentelepel met gaten of schuimspaan;
- Doe jam in potten;
- Doppen erop doen;
- Potten 5 minuten op zijn kop laten staan voor goede afdichting.
Siroop van Vlierbessen
- Vlierbessen in grote hoge pan doen;
- Ruim water toevoegen;
- Koken tot bessen zacht zijn;
- Gooi Vlierbessen met aanhangend vocht door zeef met kleine gaatjes;
- Sap opvangen in grote pan;
- Opnieuw aan de kook brengen;
- Suiker naar smaak toevoegen (bijvoorbeeld 1:1);
- Goed roeren;
- Leg inmiddels afsluitbare glazen flessen en doppen in heet water met soda in gootsteen;
- Spoel flessen en doppen om met heet water;
- Sap laten koken om nog wat in te dikken;
- Goed roeren;
- Eventueel schuim uit pannen scheppen met grote groentelepel met gaten of schuimspaan;
- Doe sap in flessen;
- Doppen erop doen;
- Flessen 5 minuten op zijn kop laten staan voor goede afdichting.
Weetjes over jam en siroop van vruchten van eetbare planten uit de natuur
- Ook van bijvoorbeeld Gele Kornoelje, Lijsterbessen, Meidoornbessen, Mispels en Zuurbessen is jam te maken. Recept, zie Vlierbessenjam;
- Lijsterbessenjam is heel gezond, maar blijft zuur;
- Vlierbessen zijn goed te combineren met appels;
- Combineren van de vruchten geeft vaak een bijzonder en lekker resultaat.
Voordelen van natuurlijke jam en siroop
Natuurlijke of eigengemaakte jammen en siropen zijn niet alleen veel goedkoper (zeker ten opzichte van de biologische jammen en siropen), maar ook gezonder, omdat er geen kleur-, smaak- en geurstoffen en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. De hoeveelheid suiker in jam en siroop bepaal je zelf.
Lees verder