Recepten met kip

Weet je niet wat je moet koken vandaag? Kip is altijd een goed idee! Bijna iedereen houdt wel van kip en je kan er alle kanten mee op. Hier vindt je een aantal heerlijke en simpele recepten, vooral geschikt voor kip, maar je kan natuurlijk ook ander vlees gebruiken of zelf met de recepten variëren naar je smaak!

Recept 1: Griekse Kip

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 zakje Griekse grillkruiden (in alle supermarkten verkrijgbaar)

Aan de slag

Begin met het mengen van alle ingrediënten, het maakt niet uit op welke volgorde, maar het is makkelijk om het zakje grillkruiden en de olijfolie er als eerste in te doen. Als je alles door elkaar gemengd hebt, moet de marinade een beetje droog en korrelig zijn, niet waterig.

Vervolgens wrijf je de kip, het liefst in hele dunne plakjes gesneden, goed in met de marinade, per stukje kip echt een paar minuten goed inwrijven. Hierna laat je de kip minimaal 12 uur afgedekt in de koelkast staan, zodat de marinade kan intrekken.

Bakken doe je kort op een zo heet mogelijk vuur of op een grillplaat. Als je de kip in hele dunne plakjes hebt gesneden, wordt hij ook gaar als je hem maar even bakt.

Je kan bij deze kip alles serveren wat je lekker vindt, tips: rijst, sperzieboontjes, paprika en ananas.

Recept 2: gepaneerde kipfilet à la Montignac

Ingrediënten

  • 400 gr. kipfilet
  • 100 gr. belegen geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 2 el. zonnebloemolie
  • Zout
  • Peper

Aan de slag

Snijd de kipfilet horizontaal bijna open en klap hem open. Strooi er aan allebei de kanten wat zout, peper en eventueel paprikapoeder op. Klop de eieren los en haal de kipfilet hier doorheen. Paneer de kip daarna met de geraspte kaas. Bak de kipfilet een paar minuutjes aan allebei de kanten.

Dit gerecht is lekker met allerlei gekookte of gestoomde / gewokte groenten of salade en ook heel geschikt om met kalkoenfilet te maken als gezonder alternatief.

Recept 3: gestoofde zomerse kip

Ingrediënten

  • 1 hele (scharrel)kip (1500 g)
  • 6 el olijfolie
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 4 tenen knoflook
  • 2 preien, in ringen
  • 400 ml droge witte wijn
  • 600 ml kippenbouillon (van 1 tablet)
  • 4 sneetjes oud witbrood

Aan de slag

Bestrijk de kip met 2 eetlepels olie en strooi 1 1/2 eetlepel kruiden en peper en zout er overheen. Verhit wat olie in een braadpan en bak de kip op middelhoog vuur tot hij goudbruin is. Bak 3 hele tenen knoflook en de prei een paar minuutjes mee. Voeg de wijn en 400 ml bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de kip afgedekt en op laag vuur in ongeveer 75 min. gaar worden. Voeg naar smaak de rest van de bouillon toe. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Zet de kip op een met bakpapier beklede bakplaat 8-10 min. in het midden van de oven. Pers hierna de rest van de knoflook. Haal de korstjes van het brood en verkruimel het brood daarna. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de broodkruimels, de knoflook en de rest van de kruiden in een paar minuten goudbruin. Snijd de kip in stukjes en strooi en kruimelmengsel er overheen.

Eet smakelijk!
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemarineerde biefstukBiefstuk is natuurlijk al lekker met alleen een beetje zout en peper, maar voor de liefhebbers van gemarineerd vlees: Ge…
Wokgerechten met varkensvlees (filet en varkenshaas)Hieronder vindt u twee heerlijke recepten voor wokgerechten met varkensvlees. U kunt het wokgerecht eten met een bord ri…
Zelf bami makenGraag zou ik mijn favoriete bami gerecht met u willen delen. Op kooksites dwalen verschillende recepten van bami rond, e…
Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Zoek je goede tips om een lekker biefstuk te bakken? Waar moet je op letten bij het kopen? Hoe bereid je een entrecote?…

Borrelhapjes met als basis eierenBorrelhapjes met als basis eierenZet je graag iets lekkers op tafel, maar wil je eens iets anders dan een bakje chips, zoutjes of een plakje worst of kaa…
Vier eenpansgerechten met pastaVier eenpansgerechten met pastaWe kennen het allemaal wel. Je hebt duizend-en-een dingen te doen en koken schiet er nog wel eens bij in. Deze vier rece…
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.