Gezond en lekker broodbeleg met hüttenkäse
Mensen die vetarm willen eten maar wel goed aan hun inname van eiwitten moeten denken zoals sporters, hebben aan hüttenkäse een goed voedingsmiddel. Het bevat weinig vet en kan in allerlei variaties gegeten worden, zoals bij brood. Het product is bijvoorbeeld goed te combineren met groenten. Een aantal ideeën voor gezond en lekker broodbeleg met hüttenkäse als basis.
Hüttenkäse: informatie
Hüttenkäse wordt ook cottage cheese genoemd en is een zuivelproduct. Het bevat nauwelijks vet en veel eiwitten. De smaak is niet opdringerig, eerder neutraal te noemen. Hüttenkäse is bijzonder geschikt als broodbeleg; het laat zich goed combineren met zure en hartige ingrediënten en met groenten. Hieronder een aantal recepten voor wie hüttenkäse op brood wil gebruiken. Hüttenkäse wordt in de supermarkt verkocht in kuipjes van 200 gram, soms is ook een verpakking van 400 gram verkrijgbaar.
Boterham, bolletje, pistolet, ciabatta...
In onderstaande recepten zijn de hoeveelheden voor 2 boterhammen of voor de helften van bijvoorbeeld een volkoren bol, pistolet, baguette, Italiaanse bol of ciabatta. Bij gebruik van sneetjes brood is het lekker om deze eerst te roosteren.
Hüttenkäse met zalm en komkommer
- 50 g hüttenkäse
- 1 plakje gerookte zalm
- komkommer
- dille
- versgemalen citroenpeper, zout
Meng de hüttenkäse met de fijngehakte dille en breng op smaak met citroenpeper en zout
Leg de (eventueel eerst gesneden) zalm op het brood en verdeel er de hüttenkäse over
Garneer met dun gesneden plakjes komkommer
Hüttenkäse met vleeswaar en augurk
- 50 g hüttenkäse
- 2 plakken vleeswaar, naar eigen smaak
- plakjes augurk naar behoefte
- 1 tl piccalilly of mosterd
- versgemalen peper, zout
Meng de hüttenkäse met de piccalilly of mosterd en wat peper en zout
Verdeel over het brood, leg de plakken vleeswaar erop en maak het af met plakjes augurk
Hüttenkäse met roerei en bieslook
- 25 g hüttenkäse
- 2 eieren
- verse bieslook, geknipt
- scheutje olie
- peper en zout
Klop de eieren los in een kom, doe wat peper en zout erbij
Giet wat olie in een
antiaanbakpan en bak de eieren zachtjes onder voortdurend roeren op
matig vuur, tot het mengsel smeuiig wordt
Schep dan de hüttenkäse erdoor en haal de pan van het vuur
Strooi er geknipte bieslook over en verdeel het mengsel over het brood
Hüttenkäse met sla, gekookt ei, tonijn, ui en tomaat
- 50 g hüttenkäse
- een paar blaadjes sla, soort naar eigen keuze
- dooier van een hardgekookt ei
- 50 g tonijn uit water
- 1 tomaat, plakjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- peper en zout
- versgemalen citroenpeper
Meng de hüttenkäse met de eidooier en peper en zout
Leg de slablaadjes op het brood, verdeel het hüttenkäse-mengsel erover
Leg er de uitgelekte tonijn over, plakjes tomaat en gesnipperde ui
Doe er eventueel nog versgemalen citroenpeper overheen
Hüttenkäse met tomaat en basilicum
- 50 g hüttenkäse
- 2 middelgrote tomaten
- een paar blaadjes fijngehakte verse basilicum
- versgemalen peper en zout
Snij de tomaten in kleine blokjes
Meng ze met de hüttenkäse en de fijngehakte basilicum
Breng op smaak met zout en peper en verdeel over het brood