Borrelhapjes, guacamole en dipsauzen met hüttenkäse
Wie zelf borrelhapjes wil maken kan hiervoor ook hüttenkäse gebruiken, dat een stuk minder vet is dan de kaas die vaak in blokjes bij de borrel wordt geserveerd. Recepten voor hapjes, een guacamole en verschillende dipsauzen. Gemaakt met ingrediënten die heel goed passen in een gezond voedingspatroon.
Vleeswarenrolletjes met basilicum en knoflook
Voor 8 rolletjes, bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
- 8 dunne plakjes vleeswaren, zoals Parmaham of rookvlees
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 12 blaadjes basilicum
- halve teen knoflook
- peper en zout
Bereiding
- hak de basilicum en de knoflook fijn
- meng dit met de hüttenkäse
- doe wat zout en peper erbij
- snij de plakjes vleeswaren in de lengte doormidden
- leg de twee helften op elkaar
- bestrijk ze met het hüttenkäse-mengsel en rol ze op
- bewaar en serveer koel
Roquefortbolletjes met bieslook
Voor ± 18 bolletjes, bereidingstijd: 15 minuten, tussentijds koelen: 15 minuten
Benodigdheden
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 100 g Roquefort (blauwe schimmelkaas)
- 25 g hazel- of cashewnoten
- 25 g rozijnen
- 1 el cognac
- verse bieslook
- paprikapoeder, peper en zout
- cocktailprikkers
Bereiding
- doe de rozijnen in de cognac, laat even weken
- hak de noten en de bieslook fijn
- meng in een kom de hüttenkäse, Roquefort, noten en de geweekte rozijnen
- breng op smaak met peper en zout
- laat een kwartiertje in de koelkast staan
- maak met de hand bolletjes van het gekoelde mengsel
- rol de helft door de bieslook, de andere helft door paprikapoeder
- rangschik ze op een schaal en prik een cocktailprikker in ieder bolletje
Guacamole met hüttenkäse
Bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
- 1 net rijpe avocado
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 1 tomaat
- 2 rode uien
- 1 teen knoflook
- sap van een halve limoen
- 1 el fijngehakte koriander
- peper en zout
- tortillachips
Bereiding
- snij de tomaat doormidden, haal het binnenste eruit en snij in heel kleine stukjes
- schil de avocado, prak het vruchtvlees fijn en besprenkel met het limoensap
- snipper de uien en snij de knoflook fijn
- doe alles in een kom met de hüttenkäse en de koriander erbij
- breng op smaak met zout en peper
- serveren met tortillachips
Dipsauzen voor rauwkost: met ansjovis, met knoflook en met tuinkruiden
Voor 3 sauzen: bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
- 3 x 100 g hüttenkäse
- 3 x 1 el room
- 6 ansjovisfilets
- halve teen knoflook
- 1 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte dragon
- 1 el fijngehakte kervel
- peper, zout, cayennepeper
- rauwe groenten, bijvoorbeeld paprika, selderijstengels, bloemkool, worteltjes, komkommer
Bereiding
Ansjovisdip:
Pureer de ansjovisfilets in de keukenmachine, doe er 1 el room en 100 g hüttenkäse bij, meng door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Knoflookdip:
Hak de knoflook fijn, doe er 1 el room en 100 g hüttenkäse bij, meng door elkaar en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
Tuinkruidendip:
Meng 100 g hüttenkäse met 1 el room en de peterselie, dragon en kervel, breng op smaak met zout en peper.
Was de groenten en verwijder de zaadlijsten van de paprika.
Snij alle groenten in 'hapklare' stukken.