Thermolon: de veilige antiaanbaklaag in de koekenpan

Thermolon: de veilige antiaanbaklaag in de koekenpan Bij het bakken in de koekenpan is het vervelend als je eten vast blijft plakken, aanbakt en vervolgens compleet mislukt omdat het niet meer uit de pan te krijgen is. Om dit te voorkomen is lang geleden de koekenpan met antiaanbaklaag ontwikkeld. Deze laag bestond tot nu toe uit Teflon, maar deze stof heeft al een tijd lang de naam schadelijk voor de gezondheid te zijn. Er is nu een nieuwe antiaanbaklaag ontwikkeld, Thermolon, waarin geen schadelijke stoffen zijn verwerkt.

Eitje

Het is geen nieuws voor iedereen die wel eens een gewone koekenpan gebruikt om iets te bakken: neem bijvoorbeeld iets zo simpel als een ei. Je breekt het ei in de pan, en het blijft onmiddellijk vast plakken; om aanbranden te voorkomen moet je het ei los schrapen van de bodem en hou je in plaats van een keurig gebakken ei een hoopje over, dat nog het meest lijkt op uitgedroogd roerei. De koekenpan met antiaanbaklaag is de oplossing voor dit probleem. De Tefalpan is wijd en zijd bekend, maar is deze pan wel zo veilig voor de gezondheid?

Tefalpan

Teflon is de stof die zo genoemd is door de uitvinder ervan in 1938, Roy Plunkett. Het gaat om de kunststofverbinding PTFE en dat staat voor polytetrafluorethyleen. Het vond al snel zijn toepassing als antiaanbaklaag in aluminium pannen, waarmee de Tefalpan was geboren. Hoewel er de nodige wijzigingen zijn geweest in de technologie op het gebied van de antiaanbaklaag, wordt PTFE nog altijd gebruikt. De Tefalpan is heel succesvol gebleken: tegenwoordig worden er zo'n 500 miljoen per jaar van verkocht. De problemen zoals die met het verknoeide ei behoorden tot het verleden.

Schadelijk

Bij de productie van PTFE wordt een andere stof gebruikt: PFOA, perfluoroctaanzuur, een verbinding van synthetische chemicaliën. Deze stof kan volgens wetenschappers gezondheidsproblemen veroorzaken bij oververhitting; er komen dan schadelijke dampen vrij. Het blijkt bovendien dat de stof is aangetroffen in het milieu en ook daar is men niet gerust op.
Er zijn zoveel aanwijzingen dat PFOA schadelijk is voor mens en milieu dat de Amerikaanse milieuorganisatie EPA (Environmental Protection Agency) heeft besloten om helemaal te stoppen met het gebruik van PFOA, met ingang van 2015. Hierin staan zij niet alleen: acht producenten van de stof hebben vrijwillig met de EPA hierover een overeenkomst gesloten.

Thermolon: nieuwe technologie

Er is nu een nieuwe coating die wordt gebruikt voor de antiaanbakwerking: Thermolon. Er is gebruik gemaakt van de keramische technologie. Hierbij is geen PFOA gebruikt, het bevat tevens geen PTFE, waardoor de productie minder schadelijk is voor het milieu. Het kan bovendien tot wel 450 graden worden verhit. Thermolon is dus beter bestand tegen hitte. Daardoor komen er bij verhitting geen schadelijke stoffen vrij en raakt het veel minder snel beschadigd. En daarmee is het een gezonder alternatief voor Teflon.

Bakken

In een pan met een antiaanbaklaag van Thermolon is het "een eitje" om te goed te bakken, zelfs vis gaat prima. De warmteverdeling is gelijkmatig, gerechten krijgen een mooie bruine kleur. Om de antiaanbaklaag te beschermen is het raadzaam om geen scherpe spatel te gebruiken, er zijn speciale zachte spatels te koop.
De pannen met deze laag zijn op alle warmtebronnen te gebruiken, ook inductie. Ze kunnen in de vaatwasser, al wordt geadviseerd om toch met de hand af te wassen omdat de pan dan langer meegaat.

Thermolon®

Thermolon is een geregistreerd handelsmerk, en pannen met deze antiaanbaklaag worden verkocht onder verschillende merknamen. Prijzen variëren, vanaf ruim dertig euro. De pannen zijn in verschillende maten te koop in kookwinkels, soms bij zaken in huishoudartikelen en bij diverse webwinkels.

De Nederlandse pannenfabrikant BK heeft een serie pannen met een antiaanbaklaag van Thermolon in het assortiment onder de naam Bk "Balans+".

Er is een Belgische pannenfabrikant die een aluminium pan met een coating van Thermolon op de markt heeft gebracht: de naam waaronder deze pan wordt verkocht is GreenPan, uit de Stockholm serie.
© 2009 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende anti-aanbaklagenAls je wilt koken en op zoek bent naar de geschikte anti-aanbaklaag zie je vaak bij het binnen treden van een winkel doo…
De alternatieven voor de Teflon panDe alternatieven voor de Teflon panMede door het verbod op veel soorten Teflon en door het verslechte imago van Teflon pannen, zijn er de laatste jaren ste…
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…

De amandel – symbool voor geduldDe amandel – symbool voor geduldDe amandelboom bloeit al in het vroege voorjaar. In februari komen aan de Prunus dulcis al de eerste roze en witte bloem…
Organiseer het perfecte tuinfeest of de ideale barbequeOrganiseer het perfecte tuinfeest of de ideale barbequeEen feest geven in je eigen tuin is geweldig! Je hebt de ruimte, je bent lekker buiten met je dierbaren, lekker eten en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thegiwi, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Koekenpan.jpg
Reacties

Jaap Meerman, 16-05-2013
Geachte lezer(es)
Is de THERMOLON antiaanbaklaag ook vrij van "PFOS' (perfluor octaan sulfonaat)?
Ik verneem graag van u.

Een vriendelijke groet
Jaap Meerman Reactie infoteur, 19-05-2013
Hallo Jaap,

"Thermolon is steviger, bevat geen giftige bestanddelen, en kan veel hogere baktemperaturen aan dan teflon (en is dus wel geschikt voor roerbakken en om vlees dicht te schroeien)."

Dit is wat ik erover heb kunnen vinden op deze website: http://www.warenwelenwee.nl/koken_pannen.html

Groeten, Lexia

Rinaldo, 09-09-2009
Dag lexia, Wat een leuke artikelen schrijf jij. Ik heb na het lezen van je anti aanbakpan artikel, zo een pan gekocht en ben er helemaal weg van. Kan ik deze ook in de vaatwasser zetten? Heb je daar ervaring mee? Mijn kinderen zetten de pan steeds in de vaatwasser, maar nu lijkt deze toch iets aan te bakken. Groeten van Rinaldo Reactie infoteur, 09-09-2009
Hallo Rinaldo,

Bedankt voor je reactie en je feedback! Het is fijn om te merken dat er mensen zijn die iets aan de informatie hebben. Ik moet je zeggen dat ook mijn kinderen de thermolonpan weleens in de vaatwasser zetten.

De fabrikant zegt dat het wel kan maar dat het de levensduur ten goede komt als je hem met de hand afwast Dus: het kan wel, maar liever niet. Ik heb hetzelfde gemerkt als jij dus was hem toch maar met de hand af, en blijf tegen mijn kinderen zeggen dat ook te doen…

Hartelijke groeten van Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.