Gezonde toastjes op tafel
Geen feestje of gezellige avond onderling gaat voorbij zonder een toastje op tafel. Toch kwakken de meeste mensen zonder pardon de meest vette troep op een toastje. Maar een lekker toastje hoeft niet vet of op andere manier een caloriebom te zijn. Enkele mogelijkheden.
Begin altijd bij volkorentoast. De toast is net zo lekker, zo niet lekkerder, en gezonder. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om de toast lekker te beleggen en kijk bij de producten of er een light variant is en of deze ook werkelijk iets toevoegt aan het woord ‘light’. Veel light varianten stellen niet voor of zijn met dusdanig veel kunstmatige troep volgestouwd dat je er weinig mee opschiet. Denk hierbij altijd aan de E-nummers op de verpakking. Probeer de E-nummers een beetje binnen de perken te houden.
Kaas
Kaas op toast doet het altijd goed, maar neem altijd 20+ of 30+ kaas, dat scheelt echt veel en qua smaak doen ze niets onder voor de volvette kazen.
Enkele combinatiemogelijkheden:
- Filet american met wat strooikaas (40 cal.)
- Hüttenkäse met wat (gekookte) kipsnippers (35 cal.)
- Huttenkase met een gehalveerd sherrytomaat (30 cal.)
- Smeerkaas met of zonder smaakje (30 cal.)
- Slankie met of zonder smaakje (35 cal.)
- Philadelphia light met of zonder smaakje, eventueel af te maken met een plakje komkommer of sherrytomaatje (35 cal.)
Kip
Als je de kip kookt en het vlees er af haalt en in kleine stukjes maakt is het prima te combineren.
Enkele combinatiemogelijkheden:
- Stukjes kip met hüttenkäse (35 cal.)
- Een mengsel van wat kleine stukjes kip met philadephia naturel(40 cal.)
- Meng wat stukjes kip met wat magere yoghurt, room en wat basilicum (45 cal.)
- Kip als broodbeleg, plak dubbel vouwen met een dunne plak zoetzure augurk er tussen (30 cal.)
- Selderij op het toastje en daarna wat kipsnippers erover strooien
Rosbief
De rosbief kan een stukje gekocht worden en zelf gebraden in wat olie of koop kant en klare schijfjes bij de slager.
Enkele combinatiemogelijkheden:
- Een mengsel van wat kleine stukjes rosbief met philadephia naturel of met basilicum(40 cal.)
- Rosbief als broodbeleg, plak op toast leggen en doe er wat peper op en smeer wat grove mosterd over het plakje. Daarna alleen nog dubbelvouwen
- Het toastje insmeren met wat dille mosterd en daarna plakje rosbief op toastje leggen(35 cal.)
Overig
Natuurlijk zijn er altijd nog de groenten en overige varianten, zoals;
- Enkele plakjes komkommer op een toastje met wat aroma erover gestrooid (25 cal.)
- Magere kruidenboter met plakje tomaat (35 cal.)
- Selderij met wat groene paprika gesnipperd erover (30 cal.)
En zo zijn er nog veel meer varianten voor op een toastje zonder er grote caloriebommen van te maken.