Drie zoete gerechten met hüttenkäse

Drie zoete gerechten met hüttenkäse Hüttenkäse kan heel goed gebruikt worden om er zoete gerechten met te maken, zoals een luchtige mousse met limoensap. Met zomerfruit zoals aardbeien, frambozen of kersen kan het gecombineerd worden voor het maken van taarten, die niet in de oven hoeven. Een voordeel als je niet over een oven beschikt. Bovendien zijn de recepten niet moeilijk, dus geschikt voor beginners in de keuken.

Goed plannen

Voor de onderstaande recepten moet rekening worden gehouden met een koeltijd van 3 uur, om te laten opstijven. Handig om van tevoren te weten.


Limoenmousse

Voor 6 personen, bereidingstijd: 25 minuten, koeltijd 3 uur

Benodigdheden

  • 1 bakje hüttenkäse van 200 g
  • 2 eieren
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 50 ml (ruim 3 el) limoensap (2 limoenen)
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • rasp van 1 limoenschil
  • 1 el witte rum
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml crème (demi-)fraiche
  • mespunt kaneel
  • doosje krokante opgerolde ijswafels

Bereiding

  1. splits de eieren en bewaar de eiwitten in de koelkast
  2. klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
  3. week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
  4. verwarm het limoensap in een steelpan, tot vlak voor het kookpunt
  5. knijp de gelatine uit en doe ze een voor een in de warme limoensap
  6. giet het gelatine/limoenmengsel bij het ei/suikermengsel en roer goed door
  7. doe de hüttenkäse en de crème fraiche erbij, meng goed
  8. voeg toe de vanillesuiker, limoenrasp, rum en kaneel en meng goed
  9. sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
  10. verdeel de mousse in porties in schaaltjes
  11. laat ze 3 uur in de koelkast opstijven
  12. serveren in de schaaltjes of na storten op een bordje
  13. garneer met wat limoenrasp
  14. geef er een opgerolde krokante ijswafel bij

Zoete kaastaart met hüttenkäse en bosvruchtensaus

Voor 4 tot 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten, koeltijd 3 uur

Benodigdheden

Voor de koekbodem:
  • 120 g zandkoekjes
  • 60 g boter
  • 1 el witte basterdsuiker
  • taartvorm Ø 24 of 26 cm met uitneembare bodem

Voor de vulling:
  • 1 bakje hüttenkäse van 200 g
  • 100 ml creme (demi-)fraiche
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • rasp van een halve limoen
  • 2 eieren
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 flesje aardbeien-, frambozen- of bosvruchtensaus, of verse natuurlijk

Bereiding

  1. smelt de boter in een steelpan
  2. verkruimel de koekjes in een keukenmachine
  3. voeg de gesmolten boter en 1 el suiker toe en roer goed door elkaar
  4. verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast
  5. week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
  6. breng in een pannetje 50 ml water aan de kook
  7. haal de pan van het vuur en doe er een voor een de uitgeknepen gelatineblaadjes in
  8. splits de eieren, bewaar de eiwitten in de koelkast
  9. klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
  10. giet de opgeloste gelatine bij het ei/suikermengsel en roer goed door
  11. doe de hüttenkäse, crème fraiche, vanillesuiker en de limoenrasp erbij en roer goed door
  12. sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
  13. giet het mengsel in de taartvorm, op de gekoelde koekbodem en strijk de bovenkant glad
  14. laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
  15. haal de taart uit de vorm
  16. serveer de taart met aardbeien- frambozen- of bosvruchtensaus

Zachte bosvruchtentaart

Voor 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten, koeltijd 3 uur

Benodigdheden

Voor de koekbodem:
  • 120 g zandkoekjes
  • 60 g boter
  • 1 el witte basterdsuiker
  • taartvorm Ø 24 of 26 cm met uitneembare bodem

Voor de vulling:
  • 250 g rood zomerfruit, zoals aardbeien frambozen of kersen
  • 1 bakje hüttenkäse van 200 g
  • 100 ml creme (demi-)fraiche
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 2 eieren
  • 150 g witte basterdsuiker
  • mespunt kaneel

Voor de garnering:
  • een paar van de vruchten
  • poedersuiker
  • een paar blaadjes verse munt

Bereiding

voor de bodem: zie stap 1 t/m 4 van het vorige recept
  1. week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
  2. pureer de vruchten in de keukenmachine
  3. verwarm de vruchtenmassa in een pannetje tot koken en haal van het vuur
  4. voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat het mengsel afkoelen
  5. splits de eieren, bewaar de eiwitten in de koelkast
  6. klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
  7. doe het vruchten/gelatine-mengsel erbij
  8. doe de hüttenkäse, crème fraiche en de kaneel erbij en roer goed door
  9. sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
  10. giet het mengsel in de taartvorm, op de gekoelde koekbodem en strijk de bovenkant glad
  11. laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
  12. haal de taart uit de vorm
  13. garneer de taart met wat van de (doorgesneden) vruchten en een paar blaadjes munt
  14. strooi er wat poedersuiker over
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasta in de wokPasta in de wokWe zien steeds meer gerechten met pasta in de wok. De pasta, welke gewenst is, altijd eerst goed koken (moet beetgaar zi…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…
Gezonde toastjes op tafelGezonde toastjes op tafelGeen feestje of gezellige avond onderling gaat voorbij zonder een toastje op tafel. Toch kwakken de meeste mensen zonder…
Eten tijdens het lijnenEten tijdens het lijnenHet is een open deur om te zeggen dat als je aan het lijnen bent je toch moet zorgen dat je de juiste voeding binnen kri…

Borrelhapjes, guacamole en dipsauzen met hüttenkäseBorrelhapjes, guacamole en dipsauzen met hüttenkäseWie zelf borrelhapjes wil maken kan hiervoor ook hüttenkäse gebruiken, dat een stuk minder vet is dan de kaas die vaak i…
Salades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te makenSalades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te makenHüttenkäse ofwel cottage cheese is prima geschikt om er salades mee te maken. Het laat zich goed combineren met rauwe gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aardbei_Karina.jpg
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 07-10-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.