Drie zoete gerechten met hüttenkäse
Hüttenkäse kan heel goed gebruikt worden om er zoete gerechten met te maken, zoals een luchtige mousse met limoensap. Met zomerfruit zoals aardbeien, frambozen of kersen kan het gecombineerd worden voor het maken van taarten, die niet in de oven hoeven. Een voordeel als je niet over een oven beschikt. Bovendien zijn de recepten niet moeilijk, dus geschikt voor beginners in de keuken.
Goed plannen
Voor de onderstaande recepten moet rekening worden gehouden met een
koeltijd van 3 uur, om te laten opstijven. Handig om van tevoren te weten.
Limoenmousse
Voor 6 personen, bereidingstijd: 25 minuten, koeltijd 3 uur
Benodigdheden
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 2 eieren
- 100 g witte basterdsuiker
- 50 ml (ruim 3 el) limoensap (2 limoenen)
- 3 blaadjes witte gelatine
- rasp van 1 limoenschil
- 1 el witte rum
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 ml crème (demi-)fraiche
- mespunt kaneel
- doosje krokante opgerolde ijswafels
Bereiding
- splits de eieren en bewaar de eiwitten in de koelkast
- klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
- week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
- verwarm het limoensap in een steelpan, tot vlak voor het kookpunt
- knijp de gelatine uit en doe ze een voor een in de warme limoensap
- giet het gelatine/limoenmengsel bij het ei/suikermengsel en roer goed door
- doe de hüttenkäse en de crème fraiche erbij, meng goed
- voeg toe de vanillesuiker, limoenrasp, rum en kaneel en meng goed
- sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
- verdeel de mousse in porties in schaaltjes
- laat ze 3 uur in de koelkast opstijven
- serveren in de schaaltjes of na storten op een bordje
- garneer met wat limoenrasp
- geef er een opgerolde krokante ijswafel bij
Zoete kaastaart met hüttenkäse en bosvruchtensaus
Voor 4 tot 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten, koeltijd 3 uur
Benodigdheden
Voor de koekbodem:
- 120 g zandkoekjes
- 60 g boter
- 1 el witte basterdsuiker
- taartvorm Ø 24 of 26 cm met uitneembare bodem
Voor de vulling:
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 100 ml creme (demi-)fraiche
- 3 blaadjes witte gelatine
- rasp van een halve limoen
- 2 eieren
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 flesje aardbeien-, frambozen- of bosvruchtensaus, of verse natuurlijk
Bereiding
- smelt de boter in een steelpan
- verkruimel de koekjes in een keukenmachine
- voeg de gesmolten boter en 1 el suiker toe en roer goed door elkaar
- verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast
- week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
- breng in een pannetje 50 ml water aan de kook
- haal de pan van het vuur en doe er een voor een de uitgeknepen gelatineblaadjes in
- splits de eieren, bewaar de eiwitten in de koelkast
- klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
- giet de opgeloste gelatine bij het ei/suikermengsel en roer goed door
- doe de hüttenkäse, crème fraiche, vanillesuiker en de limoenrasp erbij en roer goed door
- sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
- giet het mengsel in de taartvorm, op de gekoelde koekbodem en strijk de bovenkant glad
- laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
- haal de taart uit de vorm
- serveer de taart met aardbeien- frambozen- of bosvruchtensaus
Zachte bosvruchtentaart
Voor 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten, koeltijd 3 uur
Benodigdheden
Voor de koekbodem:
- 120 g zandkoekjes
- 60 g boter
- 1 el witte basterdsuiker
- taartvorm Ø 24 of 26 cm met uitneembare bodem
Voor de vulling:
- 250 g rood zomerfruit, zoals aardbeien frambozen of kersen
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 100 ml creme (demi-)fraiche
- 4 blaadjes witte gelatine
- 2 eieren
- 150 g witte basterdsuiker
- mespunt kaneel
Voor de garnering:
- een paar van de vruchten
- poedersuiker
- een paar blaadjes verse munt
Bereiding
voor de bodem: zie stap 1 t/m 4 van het vorige recept
- week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
- pureer de vruchten in de keukenmachine
- verwarm de vruchtenmassa in een pannetje tot koken en haal van het vuur
- voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat het mengsel afkoelen
- splits de eieren, bewaar de eiwitten in de koelkast
- klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
- doe het vruchten/gelatine-mengsel erbij
- doe de hüttenkäse, crème fraiche en de kaneel erbij en roer goed door
- sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
- giet het mengsel in de taartvorm, op de gekoelde koekbodem en strijk de bovenkant glad
- laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
- haal de taart uit de vorm
- garneer de taart met wat van de (doorgesneden) vruchten en een paar blaadjes munt
- strooi er wat poedersuiker over