Gemakkelijk te bereiden ovenschotels
Verschillende schotels uit de oven die gemakkelijk te bereiden zijn. Zoals zuurkoolschotel met vruchten, Vlaamse aardappelschotel en ovenschotel met aardappels en prei. Het eerste recept is geen schotel maar Varkensvlees met paprikaroomsaus. Alle recepten zijn voor circa 4 personen.
Varkensvlees met paprikaroomsaus
Wat heb je nodig?(voor circa 4 personen)
- 4 varkensschnitzels, ongepaneerd
- 2 eetlepels margarine (om in te bakken)
- Zout en peper
- 1 doosje paprikamix (iglo) of zelf wat paprika’s mengen circa 200gr.
- 2,5 dl. Runderbouillon
- 1 volle eetlepel paprikapoeder
- Koffieroom
- Rijst
- Potje doperwten
Kook de rijst en doperwten. Snijd de schnitzels in reepjes. Bak het vlees op hoog vuur in 2 eetlepels boter al omscheppend bruin.
Bestrooi het vlees halverwege met zout en peper. Roer de paprikamix erdoor en laat nog 5 minuten bakken. Roer er de paprikapoeder door en blus de pan af met de bouillon. Roer er 3 eetlepels koffieroom door en laat het op een hoog vuur iets inkoken. Serveer het met de rijst en doperwten.
Zuurkoolschotel met vruchten
Wat heb je nodig?(voor circa 4 personen)
- 1 kilo aardappelen
- 600 gram zuurkool
- 500 gram half om half gehakt, gekruid
- 1 ui
- 1 blikje ananasstukjes
- 1 grote stevige banaan
- 100 gram geraspte belegen kaas
Kook de aardappels en stamp ze tot puree met melk en een klontje boter. Hak de ui in kleine stukjes en snijd de banaan in plakjes. Laat de ananas uitlekken. Stoof de zuurkool zacht met een scheutje ananassap uit het blikje. Bak de ui bruin en voeg het gehakt toe. Rul het gehakt. Doe onderin een ovenschaal de helft van de puree, verdeel daarop het gehakt en de zuurkool. Verdeel de ananasstukjes en banaan op de zuurkool. Bedek met de schotel met de rest van de puree en strooi de kaas erop. Zet de schaal in de hete oven tot de kaas is gesmolten en licht gegratineerd.
Vlaamse aardappelschotel
Wat heb je nodig?(voor circa 4 personen)
- 1 zak aardappelgolfjes
- 200 gram boerensoepgroenten
- 1 pot aardappelanders bacon-ui
- 2 eetlepels margarine om in te bakken
- Gehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de margarine in de koekenpan. Bak de aardappeltjes en de groenten 3 tot 4 minuten.
Vet een ovenschaal in met boter en schep het aardappel/groenten mengsel erin. Schenk de saus erover uit en strijk de bovenkant glad met een lepel. Bak het gerecht in de oven in 25 minuten gaar en goudbruin. Bestrooi het voor het opdienen met gehakte peterselie. Serveer het met gemengde sla en kip.
Ovenschotel met aardappels en prei
Wat heb je nodig?(voor circa 4 personen)
- 1 kilo aardappels in schijfjes gesneden
- 1 eetlepel margarine
- 500 gram prei in ringen gesneden
- 200 gram salami in blokjes
- 1 pot Aardappel anders kruidenknoflook
- Zout
- Peper
- 100 gram geraspte belegen kaas
Stoof de ringetjes prei in de margarine beetgaar. Roer er de blokjes salami door. Schep twee eetlepels Aardappelanders erdoor en breng het op smaak met zout en peper. Leg de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van een ingevette ovenschaal, schep de prei erop en verdeel daarop de overige aardappel schijfjes, dakpansgewijs. Strijk de overige saus erover en zet de schaal in de oven (voorverwarmd op 200 graden). Strooi er na 40 minuten de kaas erover en laat de kaas smelten en gratineren. Lekker om te serveren met salade.