Sladressing met vele varianten
Een sla zonder sladressing is als een boek zonder letters, als een kip zonder veren, als een mens zonder kleren...... Wie eens iets anders wil dan de overbekende olie en azijn dressing of de kant-en-klare producten met vaak ongezonde toevoegingen, kan deze varianten eens proberen. Deze sladressings zijn ook vaak snel klar, lekker en gezond.
Sladressing á la Minga
Ingrediënten:
- Standyoghurt, mayonaise, kruidenzout en water
Bereiding voor 1 kom gemengde sla voor 4 personen;
- 1 tot 2 eetlepels standyoghurt (hoe meer hoe smeuïger de sla)
- 1 tot 2 (volle) theelepels mayonaise
- (kruiden) zout naar smaak
- 1 tot 2 eetlepels water
- Alles met elkaar goed vermengen en klaar is deze romige dressing.
Varianten hierop
- In plaats van kruidenzout kun je ook gewoon zout, maggi of Tamari (sojasaus uit natuurvoedingswinkel) proberen, smaakt ook heerlijk
- Je kunt er vers geperste knoflook doorheen doen als je van pittig houdt.
- Of een van je lievelingskruiden
Ook de hoeveelheden kun je naar persoonlijke voorkeur makkelijk aanpassen, gewoon een beetje spelen ermee.
Basis-sladressing voor 2-3 grote salades
Ingrediënten:
- 4 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit (niet de olie om mee te bakken)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 uitgeperst teentje knoflook (voor de knoflookliefhebbers)
- kruidenzout of zeezout
Doe de olijfolie en het citroensap in een slakom en vermeng het goed met de overige ingrediënten.
Heb je minder dressing nodig kun je een deel ervan een paar dagen in de koelkast bewaren.
Op deze basisdressing zijn veel
varianten te bedenken, hier een paar voorbeelden van ingrediënten die naar smaak eraan toegevoegd kunnen worden:
- 1 theelepel milde mosterd
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel sesampasta (natuurvoedingswinkel) + 1 theelepel water
- 1 theelepel Umeboshi pruimazijn (natuurvoedingswinkel)
- 1 theelepel honing
- 1 tot 2 theelepels tamari (natuurvoedingswinkel)
- 1 tot 2 theelepels barbecuesaus
- 1 eetlepel geraspte bleekselderij
- 1 eetlepel fijngehakt bosuitje of peterselie
- 2 eetlepels fijngehakte groene of zwarte olijven
- ½ theelepel gedroogde kruiden zoals: basilicum, dragon, kervel, oregano, bonekruid, dille, tijm, bieslook enz.
- 1 eetlepel verse tuinkruiden naar wens
- snufjes favoriete specerijen zoals: kerriepoeder, cayennepeper, paprikapoeder, mosterdpoeder, ja zelfs kaneel
Zoete sladressing
Kinderen zijn meestal niet zo dol op sla, probeer dit eens:
Maak de helft van de basisdressing (zie hierboven), zonder knoflook en zout, maar voeg een beetje (riet) suiker, honing of appeldiksap eraan toe.
Of rasp een wortel en vermeng het met een mengsel van sinaasappelsap met een beetje honing,(riet) suiker of appeldiksap.