Sladressing met vele varianten

Een sla zonder sladressing is als een boek zonder letters, als een kip zonder veren, als een mens zonder kleren...... Wie eens iets anders wil dan de overbekende olie en azijn dressing of de kant-en-klare producten met vaak ongezonde toevoegingen, kan deze varianten eens proberen. Deze sladressings zijn ook vaak snel klar, lekker en gezond.

Sladressing á la Minga

Ingrediënten:
  • Standyoghurt, mayonaise, kruidenzout en water

Bereiding voor 1 kom gemengde sla voor 4 personen;
  • 1 tot 2 eetlepels standyoghurt (hoe meer hoe smeuïger de sla)
  • 1 tot 2 (volle) theelepels mayonaise
  • (kruiden) zout naar smaak
  • 1 tot 2 eetlepels water
  • Alles met elkaar goed vermengen en klaar is deze romige dressing.

Varianten hierop
  • In plaats van kruidenzout kun je ook gewoon zout, maggi of Tamari (sojasaus uit natuurvoedingswinkel) proberen, smaakt ook heerlijk
  • Je kunt er vers geperste knoflook doorheen doen als je van pittig houdt.
  • Of een van je lievelingskruiden

Ook de hoeveelheden kun je naar persoonlijke voorkeur makkelijk aanpassen, gewoon een beetje spelen ermee.

Basis-sladressing voor 2-3 grote salades

Ingrediënten:
  • 4 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit (niet de olie om mee te bakken)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 uitgeperst teentje knoflook (voor de knoflookliefhebbers)
  • kruidenzout of zeezout

Doe de olijfolie en het citroensap in een slakom en vermeng het goed met de overige ingrediënten.
Heb je minder dressing nodig kun je een deel ervan een paar dagen in de koelkast bewaren.

Op deze basisdressing zijn veel varianten te bedenken, hier een paar voorbeelden van ingrediënten die naar smaak eraan toegevoegd kunnen worden:
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel sesampasta (natuurvoedingswinkel) + 1 theelepel water
  • 1 theelepel Umeboshi pruimazijn (natuurvoedingswinkel)
  • 1 theelepel honing
  • 1 tot 2 theelepels tamari (natuurvoedingswinkel)
  • 1 tot 2 theelepels barbecuesaus
  • 1 eetlepel geraspte bleekselderij
  • 1 eetlepel fijngehakt bosuitje of peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte groene of zwarte olijven
  • ½ theelepel gedroogde kruiden zoals: basilicum, dragon, kervel, oregano, bonekruid, dille, tijm, bieslook enz.
  • 1 eetlepel verse tuinkruiden naar wens
  • snufjes favoriete specerijen zoals: kerriepoeder, cayennepeper, paprikapoeder, mosterdpoeder, ja zelfs kaneel

Zoete sladressing

Kinderen zijn meestal niet zo dol op sla, probeer dit eens:

Maak de helft van de basisdressing (zie hierboven), zonder knoflook en zout, maar voeg een beetje (riet) suiker, honing of appeldiksap eraan toe.
Of rasp een wortel en vermeng het met een mengsel van sinaasappelsap met een beetje honing,(riet) suiker of appeldiksap.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…
Kastanjechampignons receptenKastanjechampignons receptenKastanjechampignons zijn er veel voldoende te koop en kunnen net vanuit die finesse iets toevoegen aan een recept wat he…

Gemakkelijk te bereiden ovenschotelsVerschillende schotels uit de oven die gemakkelijk te bereiden zijn. Zoals zuurkoolschotel met vruchten, Vlaamse aardapp…
Recepten borrelhapjesRecepten borrelhapjesBorrelhapjes kunnen heel complex zijn en veel tijd vergen om klaar te maken, maar ju kunt ook kijken wat je allemaal in…
Bronnen en referenties
  • Eigen recepten Het groot leven lang fit kookboek
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 07-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.