Lichte gezonde recepten
Een aantal lichte recepten die gemakkelijk te bereiden zijn en gezonde, licht verteerbare ingrediënten bevatten.
Kool-wortelsalade
Wat heb je nodig? (voor circa 4 personen)
- 1/2 Chinese kool
- 4 wortels
- 2 courgettes
- 2 eetlepels sesamzaad
- 3 eetlepels ketjap
Snijd de Chinese kool in reepjes. Doe deze in een vergiet en spoel ze af. Laat de kool even goed uitlekken in de vergiet.
Schrap de wortels en rasp ze (of snijd eventueel ook in reepjes).Spoel vervolgens de courgettes goed af, snijd het bovenstuk en het kontje eraf. Snij de courgettes vervolgens doormiddel en rasp ook deze. Men de sesamzaadjes met de ketjap en gooi alles in een grote kom. Goed alles door elkaar mengen en het is klaar om te serveren.
Komkommersalade met feta
Wat heb je nodig? (voor circa 4 personen)
- 200 gram veldsla
- 1 ui
- 1 komkommer
- 100 gram feta
- Wat zwarte olijven
- Zout en peper
Haal de blaadjes los en was deze goed. Laat deze goed uitlekken in een vergiet of doe het in een sladroger. Schil ondertussen de komkommer en snijd deze in stukjes. Snijd vervolgens de ui in stukjes. Snij daarna ook de feta in blokjes. Meng alle gesneden dingen door elkaar en voeg naar smaak wat olijven toe. Wanneer je dit wilt kun je het afmaken met een dressing van 2 eetlepels balsamicoazijn, 3 eetlepels olie en zout en peper.
Salade brunoise
Wat heb je nodig? (voor circa 4 personen)
- 5 tomaten
- 1 rode ui
- 2 groene paprika’s
- 2 artisjokharten
- Wat citroensap
- Olijfolie
- Zout en peper
Kook de tomaten heel kort (10-15 seconden) en haal het velletje eraf. Haal de zaadjes eruit en snijd de tomaten in kleine blokjes. Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten, snijd ook deze in kleine blokjes. Pel de ui en snijd ook deze weer in kleine blokjes. Snijd ook de artisjokharten in kleine blokjes. Meng wanneer alles in kleine blokjes is gesneden, alles door elkaar. Doe er wat citroensap en olijfolie over (van beide circa 3-4 eetlepels), en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Mozzarella tomaat salade
Wat heb je nodig? (voor circa 4 personen)
- 5-6 tomaten
- 3 bolletjes mozzarella
- Potje pesto (genovese)
Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Giet vervolgens het vocht uit de zakjes mozzarella en snijd deze in vierkante blokjes. Meng de tomaat en mozzarella door elkaar en doe er ongeveer 4 eetlepels pesto bij (naar voorkeur het mag ook meer zijn). Meng nogmaals alles goed door elkaar. Sluit de kom af en zet het even in de koelkast. Door het minimaal een uurtje in de koelkast te zetten kunnen de smaken goed intrekken. Vervolgens is het lekker om te serveren bij bijvoorbeeld gehaktbrood of pasta’s of natuurlijk om gewoon zo op te eten.
Kipfilet met zalm en bieslooksaus
Wat heb je nodig? (voor circa 4 personen)
- 4 stukken kipfilet
- 200 gram plakjes zalmfilet
- 1 pakje bieslooksaus
- Takje verse bieslook
Bak je kipfilet in de pan. Maak wanneer de kip bijna gaar is de bieslooksaus klaar (zie pakje van de betreffende bieslooksaus) Wanneer de kip gaar is verdeel je deze over vier borden. Vervolgens leg je er wat plakjes zalmfilet omheen. Giet er daarna een schepje saus op. Knip het takje verse bieslook in stukjes en verdeel een klein beetje ter garnering over de saus.