Recepten sandwiches als maaltijd of als tussendoortje
Sandwiches zijn in andere landen, bijvoorbeeld Engeland, vele malen populairder dan in Nederland. Onterecht, want de sandwich is veelzijdig, erg lekker en kan een eenvoudige maaltijd prettig opleuken.
Basis uitgangspunten
Natuurlijk kan je de sandwich van verschillende soorten brood maken en volkoren brood is veel beter dan wit, maar de echte sandwich is gemaakt van melkwit brood (vorm vierkant, bijvoorbeeld het casinobrood).
Dat neemt niet weg dat de volkerenvariant ook erg lekker en veel gezonder is dus. De korstjes gaan er bij beide varianten af en de boterhammen worden diagonaal doorgesneden, zodat je 4 mooie puntjes krijgt.
Om een leuke samenstelling van allerlei sandwiches te krijgen is het variëren met beleg gewenst. Hartig, pittig, beetje zurig, zoet het mag allemaal. En let tenslotte op de hoeveelheid en het vochtgehalte van het beleg. Een cocktailprikkertje kan het beleg bijvoorbeeld goed op de plaats houden en te veel vocht kan in het brood gaan zitten. Behalve dat de smaak dan afneemt, kan het een vieze kliederboel worden.
Hartige en pittige sandwiches
Ingrediënten kip sandwich
- kipfilet
- kipkruiden
- griekse yoghurt
- yogonaise
- groene paprika
- peper en zout
Bereiding
Kook de kip, doe er wat kipkruiden bij en maak er daarna kleine stukjes van. In de tussentijd kan de Griekse yoghurt met wat yogonaise gemengd worden en maak wat paprika in kleine stukjes die door de yoghurt gaan. Voeg er daarna nog wat peper en zout naar smaak bij. Het mengsel moet niet te dun worden, want moet nu op beide kanten van de sandwich uitgesmeerd worden. Leg daarna de stukjes kip op een van beide zijde en maak de sandwich dicht. Druk het voorzichtig aan en snij de sandwich dan in 4 gelijke punten.
Ingrediënten filet american sandwich
- filet american
- komkommer
- aroma
- zwarte peper
- ui
Bereiding
Smeer de sneetjes in met een gemiddeld laagje filet american, leg er daarna enkele dun gesneden plakjes komkommer op en strooi hier wat aroma over en wat gesnipperde ui. Op de ander besmeerde boterham wat peper strooien en de boterham dicht leggen en licht aandrukken. Snij vervolgens weer de 4 gelijke punten.
Ingrediënten ei sandwich
- ei
- cayennepeper
- tomatenpuree
- ui
- yogonaise
- basilicum
Bereiding
Kok wat eieren hard en smeer in de tussentijd de sneetjes brood in met een dun laagje yogonaise. Maak vervolgens een mengsel van geprakt hard gekookt ei, wat gesnipperde ui, cayennepeper en wat tomatenpuree. Beleg de boterham daarmee en snipper er wat verse basilicum overheen. Leg de sandwich dan dicht en snij deze weer in 4 gelijke delen.
Ingrediënten zalm sandwich
- zalm
- mierikswortel
- komkommer
Bereiding
Smeer de beide sneetjes brood in met mierikswortel en beleg daarna de sneetjes met een plak gerookte zalm. Leg er nog wat plakjes komkommer op en leg de sandwich weer dicht om deze in 4 gelijke delen te kunnen snijden.
Ingrediënten tartaar sandwich
- rundertartaar
- olijfolie
- pittige 20+ kaas
- yogonaise
Bereiding
Smeer de beide sneetjes brood in met wat yogonaise en bak het platgeslagen rundertartaar in wat olijfolie. Op het allerlaatste moment een plakje pittige 20+ kaas op het tartaartje leggen, zodat het een beetje zacht wordt. Beleg het brood er daarna mee en leg de sandwich weer dicht. Verdeel het in 4 gelijke punten en steek er een cocktailprikkertje doorheen om de sandwich als een geheel te laten.
Zoete sandwiches
Ingrediënten honing sandwich
Bereiding
Heel eenvoudig is de met roomboter besmeerde sneetjes van een dun laagje echte bijen honing voorzien, dichtleggen, zacht aandrukken en in 4 gelijke punten snijden.
Ingrediënten aardbei sandwich
- aardbeien
- slagroom
- amandelen
- boter
Bereiding
Smeer de boterhammen met wat boter in en rooster de kleingemaakte gepelde amandelen. Snij de aardbeien in gelijke plakjes en beleg de boterham daarmee. Smeer er een dun laatje slagroom overheen, doe de geroosterde amandelstukjes op de slagroom en leg er nog een laagje aardbeiplakjes op. Leg de boterham daarna dicht en druk het weer zacht aan. In 4 gelijke delen verdelen en steek er desnoods een cocktailprikkertje doorheen om het als een geheel te houden.
Ingrediënten chocolade sandwich
- pure chocolade
- hazelnoten
- walnoten
- roomboter
Bereiding
Voor de echte zoetliefhebber mag de chocoladesandwich niet ontbreken. Smelt wat blokjes pure chocolade (minimaal 72% cacao), maar zorg dat het nog een wat dikkere substantie is. Sla intussen wat hazelnoten en walnoten klein en besmeer de boterhammen met wat roomboter. Smeer de lauwwarme chocoladesubstantie over de roomboter en snipper er wat van de stuk geslagen noten overheen. Leg de boterham dicht, druk deze voorzichtig aan en snij de boterham weer in 4 gelijke punten.