Recepten nasi goreng, ketjapsaus en sambal oelek
U wilt nasi goreng met sambal en een ketjapsaus op tafel zetten, echt moeilijk is het niet. Probeer het eens en ontdek het zelf.
Nasi Goreng
Hoofdmaaltijd voor 1 persoon.
Wat heb je nodig:
- 0,5 deciliter water
- 100 gram droogkokende rijst
- 75 gram varkenspoulet, in kleine stukjes
- 25 gram boter
- 1 teentje knoflook, uit de knijper
- 1 augurk, in plakjes
- 1 ei
- 0,5 ui, in ringen
- 0,25 prei, in ringen
- 1 eetlepel melk
- 1 eetlepel nasi kruiden
- 2 theelepels zout
- 0,5 theelepel sambal oelek
- 0,25 theelepel ketjap manis
- Peper
Bereiding:
Kook de rijst, zoals op de verpakking staat aangegeven en doe deze daarna in een vergiet om goed uit te lekken en af te koelen. Verhit 20 gram boter in een pan en bak de stukjes varkenspoulet snel mooi bruin aan alle kanten. Voeg vervolgens de ui bij het vlees en bak deze tot ze lichtbruin van kleur is. Doe daarna de prei, en het knoflook erbij en bak het even mee. Roer alle ingrediënten af en toe goed door. Voeg dan de nasikruiden, de sambal, de ketjap, 1 theelepel zout en het water aan het vlees toe en laat het water aan de kook komen. Draai vervolgens het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het zo nog 10 minuten zachtjes sudderen. Schep vervolgens de rijst beetje voor beetje bij het vlees en schep het steeds flink door, zodat de rijst warm wordt. Doe het ei in een kom met een beetje melk, zout en peper en klop alles goed door elkaar. Verhit in een koekenpan de overige boter en bak hierin het geklopte ei op een zacht vuurtje. Snijd de omelet als deze gaar is in reepjes. Schep de nasi goreng op een verwarmd bord en garneer het met plakjes augurk en reepjes ei.
Ketjapsaus
Wat heb je nodig:
- 3 sjalotten
- 2 rode pepers
- 4 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel selderij, fijn gehakt
- 1 eetlepel goela djawa (Javaase suiker)
Bereiding:
Snijd de rode pepers en de sjalotten fijn en doe ze in een schaal. Voeg vervolgens de ketjap, het citroensap en het zout aan het mengsel toe en roer alles goed door elkaar. Maak met een beetje heet water de goela djawa aan en meng het door de saus. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en zet het afgedekt een uur koel. Serveer deze ketjapsaus bij vleesgerechten. Om een minder pittige ketjapsaus bij u vleesgerecht te serveren, vervangt u de rode pepers door 1 teentje knoflook.
Sambal oelek
Wat heb je nodig:
- 20 rode pepers
- 2 theelepels zout
Bereiding:
Snijd de rode pepers in kleine stukjes. Wrijf ze fijn met het zout tot een brij. Deze sambal oelek kunt u bewaren in een goed afgesloten en schone pot. Als u de sambal oelek wilt bewaren zet deze dan in de koelkast of vries het in. Om Spaanse pepers gemakkelijk fijn te wrijven legt u ze eerst even in heet water of pof ze even. Ook kunt u pepers fijn malen met een keukenmachine.
Sambal oelek trassie (= gemalen garnalen) krijgt u door het recept van sambal oelek te maken en daar 1 theelepel trassie doorheen te mengen.