InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Keuken van de Canarische eilanden: Canarische recepten

Keuken van de Canarische eilanden: Canarische recepten

Keuken van de Canarische eilanden: Canarische recepten De keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd, maar het heeft zijn eigen eet- en drinkgewoonten, specifieke gerechten en dranken, die niet alleen lekker, maar ook interessant zijn om te weten. Bovendien leer je er de Canarische cultuur beter door kennen! Nog leuker is het om thuis zelf Canarisch te koken met behulp van eenvoudige en smakelijke recepten!

Canarische recepten


Gambas al ajillo (gebakken knoflookgarnalen)

Gebakken knoflookgarnalen, in het Spaans: gambas al ajillo, is geen typisch Canarisch gerecht, het wordt overal in Spanje als tapas gegeten.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

  • 600 gram rose garnalen (gekookt en gepeld)
  • 6 á 8 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zeezout
  • 4 ronde, platte ovenschaaltjes

Voorbereiden

Ovenschaaltjes in de oven voorverwarmen.

Bereidingswijze

  • Pel de teentjes knoflook en snij ze in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de plakjes knoflook hierin.
  • Zodra de knoflookplakjes lichtbruin kleuren, garnalen erbij doen en eventjes meebakken. Beetje op smaak brengen met zeezout.
  • Verdeel de garnalen met de olie en de knoflook over de 4 verwarmde ovenschaaltjes en serveer direct.
  • Lekker met stokbrood en een frisse salade.

Tips

Dit recept wordt ook wel bereid met een vers rood pepertje. Afhankelijk van hoe pikant je het wilt hebben, zou ik ook eerst beginnen met een kwart pepertje. Hak het zo fijn mogelijk en fruit het samen met de knoflook in de olie. In plaats van een rood pepertje kun je ook een handvol verse peterselie toevoegen. Hak het fijn en fruit het samen met de knoflook in de olie.

Ropa vieja (Canarisch stoofpotje)

Ropa vieja betekent letterlijk vertaald ‘’oude kleren’’ omdat men voor dit stoofgerecht de kliekjes van de vorige dag, zoals restjes vlees gebruikt. Je kunt voor dit gerecht dus verschillende soorten vlees gebruiken: varkensvlees, rundvlees of kip. In het recept dat hieronder beschreven wordt, wordt gebruik gemaakt van rundvlees die je samen met groenten, en kikkererwten op een laag vuurtje gaar laat sudderen. Ropa vieja komt niet alleen in Gran Canaria voor, maar ook in Zuid-Amerika.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo sudderlapjes (rund)
  • ½ kilo kikkererwten (gedroogd)
  • 2 uien (fijngehakt)
  • 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 ons bacon
  • 1 grote rode paprika
  • 1 grote groene paprika
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 glas droge witte wijn
  • olijfolie
  • pan met dikke bodem

Voorbereiden

De kikkererwten een nacht vantevoren in koud water laten weken. Wanneer je ze gaat gebruiken, water afgieten en de kikkererwten in vergiet laten uitlekken.

Bereidingswijze:

  • Sudderlappen in een pan met water en wat zeezout opzetten en aan de kook brengen. Zodra het kookt op een laag vuurtje zetten en laten koken totdat het voor driekwart gaar is.
  • Dan de kikkererwten bij het vlees doen en opnieuw aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur laag zetten en net zolang koken totdat alles gaar is. (ongeveer een half uur)
  • Haal het vlees uit de pan en snij het in kleine stukken.
  • Bacon in stukjes snijden.
  • Groene en rode paprika en gepelde tomaten ook in kleine stukjes snijden.
  • Fijngehakte knoflook en ui in olijfolie fruiten samen met de paprika.
  • Zodra de uien glazig zijn, bacon toevoegen en meebakken.
  • Vervolgens een glas witte wijn, tomijn en laurier en tomaat erbij doen en alles goed mengen.
  • Dan het vlees, de kikkererwten toevoegen en aan de kook brengen. Zodra het kookt op een zacht vuurtje zetten en 15 minuten laten sudderen.
  • Eventueel op smaak brengen met een beetje zeezout en versgemalen zwarte peper.

Canarische maaltijdsoep met waterkers (potaje de berros)

Potaje is Spaans voor een stevige maaltijdsoep. Potajes staan vaak op de menukaart als voorgerecht, maar het lekkerst - met name de potaje de berros - zijn ze in het binnenland van Gran Canaria, in de dorpen. De waterkers (berros) groeit volop in het binnenland van Gran Canaria, langs heldere waterstroompjes en daarom kun je ze elke dag vers op de markt kopen. Waterkers is niet alleen ontzettend lekker, maar ook erg gezond, het zuivert het bloed en is goed tegen ontstekingen.

Ingrediënten voor vier personen

  • 300 gram verse waterkers (verkrijgbaar bij AH)
  • 1 grote winterwortel
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • stuk pompoen (ongeveer 300 gram)
  • 1 courgette
  • 2 aardappelen
  • 2 maiskolven
  • 2 speklappen zonder zwoerd
  • 1 pot witte bonen
  • 2 bouillonblokjes
  • olijfolie
  • water
  • pan met dikke bodem.

Bereidingswijze:

  • Wasbak vol laten lopen met water en hierin de waterkers goed spoelen.
  • Iedere keer een handvol waterkers pakken en met een mes in stukjes snijden (hoeft niet te fijn).
  • Speklappen in kleine blokjes snijden.
  • Knoflook in plakjes snijden.
  • Maiskolven in dikke ronde plakken snijden.
  • Alle overige groenten in grove stukken snijden.
  • In een pan met dikke bodem scheut olijfolie doen en hierin de in blokjes gesneden speklap samen met de ui en knoflook fruiten.
  • Als de uien glazig beginnen te worden, wortel en pompoen toevoegen en even mee laten bakken.
  • Dan de mais en de waterkers erbij doen.
  • Vervolgens water toevoegen totdat alle groenten onderstaan.
  • Aan de kook brengen en als het kookt 2 bouillonblokjes in de pan verkruimelen en alles goed door elkaar mengen.
  • Op een laag vuur een kwartiertje laten pruttelen.
  • Dan de aardappelen en de courgette toevoegen en de pot witte bonen en alles ongeveer nog een kwartier laten koken op klein vuur totdat aardappelen en courgette zacht zijn.

Tips

Lekker met stokbrood en een pittig kaasje. Voor een vegetarische variant van deze soep, laat je gewoon de speklappen weg.

Churros de pescado (gefrituurde visstukjes)

Churros de pescado zijn knapperig gebakken visstukjes die op de Canarische Eilanden heel populair zijn als tapas, maar ook als maaltijd. Er bestaan verschillende varianten van het recept van churros de pescado. Het lekkerst zijn ze als de vis van tevoren gemarineerd wordt zoals in het onderstaande recept beschreven wordt.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram kabeljauwfilet of een andere witte visfilet
  • 150 gram bloem
  • 1 ei (loskloppen)
  • half glas bier
  • sap van 1 citroen
  • snufje zeezout
  • half bosje peterselie (fijngehakt en alleen de blaadjes)
  • olijfolie

Voorbereiden

  • De vis in langwerpige stukken van 3 cm breed en 8 cm lang snijden.
  • De stukjes vis in een kom doen en marineren met citroensap, peterselie en een klein beetje zeezout.
  • Twee uur lang afgedekt in de ijskast laten staan.

Bereiden

  • Beslag maken van de bloem, losgeklopt ei en bier.
  • Alles goed door elkaar roeren totdat het een mooi, glad beslag is.(niet te dik)
  • De visstukjes in het beslag doen en voorzichtig door elkaar mengen.
  • Vervolgens één voor één de visstukjes uit de beslagkom halen en in ruim olie (verse olie!) bakken.
  • Let op: niet teveel tegelijk en de olie moet goed heet zijn.

Tips

De churros de pescado zijn heel lekker met een knoflooksausje. Hou je niet van bier in het beslag, dan kun je het ook weglaten. Om het beslag dan tóch luchtig te krijgen - want dat krijg je door de toevoeging van bier bij het beslag - kun je het bier vervangen door melk - ongeveer 80 ml. En de melk moet je even in de magnetron warm maken.

Papas arrugadas (in de schil gekookte aardappelen met een zoutkorstje)

Letterlijk betekent papas arrugadas gerimpelde aardappeltjes. De aardappelen worden met schil en al gekookt en doordat er zout aan het water is toegevoegd, krijgen ze een gerimpeld jasje. Van deze Canarische specialiteit zou je kunnen zeggen dat het niet alleen symbolisch is voor de Canarische keuken, maar ook voor de Canarische eilanden zelf. Het is namelijk het meest populaire en meest typische canarische gerecht samen met de mojos (de sauzen) die altijd samen met de papas arrugadas geserveerd worden. Papas arrugadas vind je op elke menukaart in elk restaurant – dus ook in het toeristische zuiden – en wordt vrijwel bij elk gerecht opgediend. Ook is het heel gewoon om papas arrugadas als tapas bij een biertje te bestellen.

Voor de recept kun je het beste kleine, nieuwe aardappelen gebruiken. In Nederland kun je bijvoorbeeld krieltjes gebruiken. Op de Canarische eilanden zelf zijn de Bonita van Gran Canaria, de Ojitos (kleine, roze aardappeltjes) en de Papa Negra (de beroemde zwarte aardappel van Tenerife) heel geschikt. Leuk om te weten is dat het gerecht uit nood geboren zou zijn, Bij gebrek aan zoet water kookten de Canarios hun aardappelen in zout water. (in veel Canarische kookboeken wordt het aangeraden om zout zeewater te gebruiken)

Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)

  • 1 kg vastkokende nieuwe, kleine aardappelen
  • 1 á 2 eetlepels grof zeezout
  • 10 gram fijn zeezout (keukenzout mag ook)
  • water

Bereidingswijze:

  • Was de aardappelen met de schil goed schoon (eventueel met een borstel).
  • Doe ze in een kookpan, voeg het grof zeezout toe en giet er zoveel water bij dat de aardappelen net onderstaan.
  • Kook de aardappelen in ca 15 tot 20 minuten gaar. (als het kleine krieltjes zijn is de kooktijd korter, ca 10 minuten).
  • Giet het water af en voeg de rest van het fijne zeezout toe bij de aardappelen.
  • Zet de pan met aardappelen terug op het vuur. Let op: op een laag vuurtje.
  • Vervolgens ga je de pan met aardappelen op het vuur heen en weer bewegen, totdat er op de schil een dun laagje zout is ontstaan en de aardappelen er een beetje gerimpeld uit zien.
  • Verwijder het zout dat overblijft in de pan en serveer direct.

Tips

Papas arrugadas zijn het lekkerst met mojos (koude sauzen op basis van olie en azijn). De bereidingswijze kun je op het volgende recept lezen. Dit aardappelgerecht is de volgende dag nog steeds lekker. Gewoon een paar minuten opwarmen in de magnetron en de smaak is nog steeds even goed.
© 2007 - 2017 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
De Canarische keuken: pescado (vis) en carne (vlees)De keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld de Franse keuken, maar het heeft…
Recepten met garnalenRecepten met garnalenDe een vindt ze smerig en de ander smult er enorm van: garnalen. Enkele recepten waar de garnaal nadrukkelijk in verwerk…
Borrelhapjes - met visKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Keuken van de Canarische eilanden: Canarische recepten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

A. Pijnenburg, 18-05-2008 17:47 #1
Ik wil graag het recept van konijnenbout in knoflooksaus wat een specialiteit is voor de canarische eilanden
In lanzarote hebben ze dit recept op het menu staan.
Ik zou dit recept graag willen hebben omdat ik al een konijnenbout in de diepvries heb liggen en wacht op een lekker recept.
met vriendelijk groet
A.Pijnenburg
013-5114220

Infoteur: Miki
Gepubliceerd: 20-05-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!