De Canarische keuken: pescado (vis) en carne (vlees)
De keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld de Franse keuken, maar het heeft zijn specifieke bereidingen, gerechten en dranken, die niet alleen lekker, maar ook interessant zijn om te weten. Bovendien leer je er ook de Canarische cultuur beter door kennen. In dit derde deel over de Canarische keuken een kort overzicht van de verschillende bereidingen van vis en vlees in de Canarische keuken.
Pescado (vis)
Doordat de eilanden omgeven zijn door Atlantische Oceaan, is er vis in overvloed en in vele variëteiten. Dus het aanbod van vis (pescado) en schaal-en schelpdieren (mariscos) is erg groot op de menukaart en altijd vers en van goede kwaliteit. Supermarkten op Gran Canaria, zoals Hiperdino, Mercadona en Carrefour (de grootste) hebben ook altijd verse vis en schaaldieren te koop. Maar op de lokale markt is nog beter en vaak hebben ze meer keus. In plaatsen met een vissershaventje, zoals San Cristobal in Las Palmas of in het prachtige vissersdorp Agaete in het Noorden, kun je gewoonlijk heel goed en goedkoop vis eten en zijn dan ook echte aanraders!
De verschillende vissoorten op de Canarische Eilanden:
- Merluza heek/zeezalm
- Sama - zeebrasem
- Bacalao kabeljauw
- Atun - tonijn
- Lenguado tong
- Salmon zalm
- Morena moeraal
- Vieja papegaaivis
- Lubina - zeebaars
- Dorada - goudbrasem
- Caballa makreel
- Sardinas sardine
- Boquerones - ansjovisjes
- Pulpo - inktvis
Schaal - en schelpdieren
- Gambas -garnalen
- Langostinos - grote garnalen
- Langosta - kreeft
- Lapas - napjesslakken (deze komen alleen op de Canarische Eilanden voor)
- Mejillones- mosselen
- Caracoles - slakken (met name de ''Chuchongos)
Verschillende bereidingswijzen van vis in de Canarische keuken :
- Frito = gebakken
- Frito en aceite = gefrituurd
- Estofado = gestoofd
- Cocido = gekookt
- A la plancha = op de bakplaat kort gebakken
- Vueltas = dunne plakjes vis, die op de bakplaat, om en om, kort gebakken worden.
- AL horno = in de oven
- En adobe = gemarineerd
- Ahumado = gerookt
- Empanado = gepaneerd
- En adobo = gemarineerd
- Salado = gezouten vis, met het zeezout erop. (in gezouten vis bestaat heel veel variëteit, bijv. gezouten sardientjes)
- Jarea = Gedroogde en gezouten, in dunne lagen gesneden vis.
- Tollo = stokvis (meestal gezouten)
Canarische visspecialiteiten
Atun en adobo (gemarineerde tonijn)
Meestal is de tonijn in dunne lapjes gesneden, die kort gebakken worden op de bakplaat. Voor de marinade bestaan er verschillende varianten maar de meest gebruikte is een marinade van olijfolie, peterselie en knoflook.
Viejas con papas arrugadas (papegaaivis met gerimpelde aardappeltes)
Gebakken papegaaivis met een saus van veel knoflook, ui, rode paprika en kruiden.
Croquetas de pescado (viskroketjes)
Een erg geliefd gerecht onder de canarios. Zijn de croquetas caseras, dat wil zeggen huisgemaakte kroketjes, dan zit je altijd goed. Het zijn knapperige kroketjes, gemaakt van restjes witte vis, aardappelpuree en kruiden.
Churros de pescado
Gefrituurde visstukjes, vaak gemaakt van kabeljauw of heek.
Gambas al ajillo
Zeer populair gerecht, vooral als tapas. Het zijn kleine garnaaltjes die met heel veel knoflook in olijfolie
wordt gebakken.
Carne (vlees)
De bergstreek van Gran Canaria met name die in de buurt van Las Palmas (in het Noorden) is beroemd om de stevige vleesgerechten en specialiteiten van de grill. Ook zijn er gezellige grill-restaurants te vinden. Bovendien, nét buiten Las Palmas, op weg naar Teror, zijn er al vele restaurantjes langs de weg te vinden, waar je heerlijke in knoflook gemarineerde koteletjes kunt eten. Canarische vleesspecialiteiten worden vooral van konijn, lever, geitevlees en jonge geitjes gemaakt. Opvallend aan de vleesgerechten met konijn en geitevlees is dat ze bijna altijd met dezelfde soort saus/marinade worden klaargemaakt dat geldt trouwens ook voor een aantal visgerechten die bestaat uit veel knoflook, ui, rode paprika en met kruiden als laurier en komijn.
- Carne de cabra = geitevlees
- Cabrito = jong geitje
- Conejo = konijn
- Ternera = rundvlees
- Cerdo = varkensvlees
- Higado = lever
Verschillende bereidingswijzen van vlees in de Canarische keuken :
- A la plancha = op de bakplaat gebakken, in weinig olie
- Vueltas = dunne plakjes vlees meestal van rundvlees - die op de bakplaat, om en om, kort gebakken worden.
- Casera = huisgemaakt
- Estofado = gestoofd
- A la brasa = van de houtskoolgrill
- Asado = geroosterd
- Crudo = rauw
- Medio hecho = medium
- Bien hecho = doorbakken
- Empanado = gepaneerd
- Pinchos = geroosterde/gegrilde vleesspiezen
- En adobo = gemarineerd
- En salmorejo = in pikante saus
Canarische vleesspecialiteiten:
Conejo en salmorejo (konijn in pikante saus)
Gemarineerde konijn die gestoofd word. Een beroemde vleesspecialiteit in de Canarische keuken.
Chuletas (koteletten)
Koteletten van varkensvlees of geitevlees zijn enorm populair op Gran Canaria, met name in het binnenland verkrijgbaar. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel goedkoop!
Cabrito of carne de cabra en salsa (jonge geit of geitevlees met saus)
Geitevlees dat gemarineerd wordt in een smakelijke marinade van ui, knoflook en rode paprika en kruiden en daarna wordt het gebakken.