De Galicische keuken is bovenal gebaseerd op wat er uit de rivieren en de Cantabrische zee wordt gehaald. In heel Spanje worden de vis en schaal- en schelpdieren uit deze regio hooglijk gewaardeerd. Daarnaast worden in de 'huertas', tuinderijen, uitstekende groenten ( kool en koolrabi) en aardappelen verbouwd. Ook is er vlees van goede kwaliteit en worden er aan de Rías Baixas heerlijke wijnen geproduceerd. Maar het is hoe dan ook een traditionele keuken.
De mosselen goed schoonmaken. De ui fruiten en daarna de knoflook en de fijngesneden peterselie erbij doen. Daarna de paprikapoeder en de laurier eraan toevoegen en het geheel even op een laag vuurtje laten staan. Vervolgens de witte wijn en het meel erbij doen. Alles goed doorroeren zodat de meel niet gaat klonteren en er een gladde gebonden saus ontstaat. De mosselen eraan toevoegen. Op smaak maken met zout en witte peper en al roerend een paar minuten laten doorkoken. Indien gewenst wat water toevoegen.
Carne ó Caldeiro
Typisch Galicisch vleesgerecht
Ingrediënten:
2 kilo klapstuk
aardappelen
100 gram vetspek
paprikapoeder
keukenzout
Het vlees in stukken van ca 200 gram snijden. Doe ze in een grote pan met water en een beetje zout. Vervolgens de in reepjes gesneden vetspek toevoegen en het geheel langzaam aan de kook brengen. Als het vlees gaar is (dat kun je zien door er met een vork in te prikken), de in stukken gesneden aardappels toevoegen en laten koken tot ze gaar zijn. Het water is nu een beetje geleiachtig. Haal het vlees en de aardappels uit de pan en leg ze op een schaal. Doe er wat paprikapoeder en een beetje zeezout op.
Peras borrachas
Dronken peren
Ingrediënten:
water
witte wijn
suiker
kaneel
rijpe peren
Gelijke delen water en wijn in een pan doen en suiker naar smaak. De hoeveelheid moet voldoende zijn om de peren te bedekken. Nu de peren schillen en in het wijnmengsel leggen en het vervolgens aan de kook brengen. Daarna op een heel zacht pitje zetten tot de peren zacht zijn. Ze eruit halen en met een beetje van het wijnmengsel serveren.
De smaak van de Spaanse PyreneeënIn tien authentieke Catalaanse worstjes is de smaak te proeven van de Spaanse Pyreneeën. Deze worstjes worden er fuets genoemd va…
Eten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaurant? Lees d…
Instant noedels net even andersIedereen kent wel instant noedels. Tegenwoordig hoef je hiervoor niet speciaal naar de toko, maar koop je ze gewoon in de supermar…
Recepten uit de magnetronHeb je na je werk geen zin of geen tijd om lang in de keuken te staan, dan is koken in de magnetron DE oplossing.
Hartige hapjes voor uw feestjeOm mijn gasten tijdens een feestje een keer andere hapjes voor te zetten dan de traditionele bitterballen of toastjes met kaas of…