Traditionele Spaanse recepten uit Galicie

Traditionele Spaanse recepten uit Galicie De Galicische keuken is bovenal gebaseerd op wat er uit de rivieren en de Cantabrische zee wordt gehaald. In heel Spanje worden de vis en schaal- en schelpdieren uit deze regio hooglijk gewaardeerd. Daarnaast worden in de 'huertas', tuinderijen, uitstekende groenten ( kool en koolrabi) en aardappelen verbouwd. Ook is er vlees van goede kwaliteit en worden er aan de Rías Baixas heerlijke wijnen geproduceerd. Maar het is hoe dan ook een traditionele keuken.

Almejas a la marinera

Mosselen op zijn zeemans

Ingrediënten:

  • mosselen
  • olijfolie
  • ui
  • peterselie
  • laurier
  • soeplepel meel
  • glas witte wijn
  • zoete paprikapoeder
  • witte peper
  • grof zout

De mosselen goed schoonmaken. De ui fruiten en daarna de knoflook en de fijngesneden peterselie erbij doen. Daarna de paprikapoeder en de laurier eraan toevoegen en het geheel even op een laag vuurtje laten staan. Vervolgens de witte wijn en het meel erbij doen. Alles goed doorroeren zodat de meel niet gaat klonteren en er een gladde gebonden saus ontstaat. De mosselen eraan toevoegen. Op smaak maken met zout en witte peper en al roerend een paar minuten laten doorkoken. Indien gewenst wat water toevoegen.

Carne ó Caldeiro

Typisch Galicisch vleesgerecht

Ingrediënten:

  • 2 kilo klapstuk
  • aardappelen
  • 100 gram vetspek
  • paprikapoeder
  • keukenzout

Het vlees in stukken van ca 200 gram snijden. Doe ze in een grote pan met water en een beetje zout. Vervolgens de in reepjes gesneden vetspek toevoegen en het geheel langzaam aan de kook brengen. Als het vlees gaar is (dat kun je zien door er met een vork in te prikken), de in stukken gesneden aardappels toevoegen en laten koken tot ze gaar zijn. Het water is nu een beetje geleiachtig. Haal het vlees en de aardappels uit de pan en leg ze op een schaal. Doe er wat paprikapoeder en een beetje zeezout op.

Peras borrachas

Dronken peren

Ingrediënten:

  • water
  • witte wijn
  • suiker
  • kaneel
  • rijpe peren

Gelijke delen water en wijn in een pan doen en suiker naar smaak. De hoeveelheid moet voldoende zijn om de peren te bedekken. Nu de peren schillen en in het wijnmengsel leggen en het vervolgens aan de kook brengen. Daarna op een heel zacht pitje zetten tot de peren zacht zijn. Ze eruit halen en met een beetje van het wijnmengsel serveren.
© 2010 - 2024 Frederika, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De smaak van de Spaanse PyreneeënIn tien authentieke Catalaanse worstjes is de smaak te proeven van de Spaanse Pyreneeën. Deze worstjes worden er fuets g…
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
Spaanse keuken: Spaanse regionale specialiteitenDe Spaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige traditionele en typisch Spaanse veelzijdige gerechten en maaltijden.Door…
Instant noedels net even andersInstant noedels net even andersIedereen kent wel instant noedels. Tegenwoordig hoef je hiervoor niet speciaal naar de toko, maar koop je ze gewoon in d…

Recepten uit de magnetronHeb je na je werk geen zin of geen tijd om lang in de keuken te staan, dan is koken in de magnetron DE oplossing.
Hartige hapjes voor uw feestjeOm mijn gasten tijdens een feestje een keer andere hapjes voor te zetten dan de traditionele bitterballen of toastjes me…
Frederika (8 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.