Hartige hapjes voor uw feestje

Om mijn gasten tijdens een feestje een keer andere hapjes voor te zetten dan de traditionele bitterballen of toastjes met kaas of salade, ben ik op zoek gegaan naar een aantal luchtig hapjes dat ook niet teveel tijd kost om te bereiden. De volgende drie recepten heb ik toen verzamelden mijn gasten gepresenteerd. Het zijn allemaal makkelijk te bereiden gerechten, die ook grotendeels van te voren bereid kunnen worden en dus niet veel tijd meer kosten terwijl het feestje al aan de gang is.

Gevulde courgette

Bereiding

Een aantal courgettes moet in stukken van ongeveer 4 centimeter gesneden worden en vervolgens uitgehold zodat er bakjes ontstaan. De wanden en bodem van het bakje moeten nog ongeveer een halve centimeter dik zijn.
Alle andere ingrediënten (behalve de pinda's) moeten bij elkaar gemend worden in een kom en zullen samen de vulling vormen. De garnalen, en ook de andere groente en kruiden moeten wel eerst even kleingesneden worden. Als de vulling gemaakt is kan die in de bakjes van courgette gedaan worden.
De bakjes met vulling worden vervolgens gegaard door ze te stomen. Dit kan in een stoom koker, maar zou ook in bamboe stoomnetjes boven een gewone pan. Na iets meer dan 10 minuten zijn ze klaar om geserveerd te worden.
De pinda's dienen als garnering voor het geheel. Ze moeten lichtjes geroosterd worden in een koekenpan zonder boter of olie, totdat ze lichtbruin zijn. Daarna even fijnhakken, en over de gevulde bakjes strooien.

Ingrediënten lijst

Hier volgt de precieze ingrediënten lijst:
  • 4 of 5 courgettes (afhankelijk van de grootte)
  • Varkensgehakt (125 G)
  • Garnalen (60G)
  • 2 teentjes knoflook
  • Suiker (1/2 tl)
  • Koriander (2 el)
  • 2 sjalotjes
  • Santen / Coconut cream (3 el)
  • Geraspte limoenschil (1 tl)
  • Vissaus (2 tl)
  • Ongezouten pinda's (1 el)

Additionele opmerkingen

De bereiding van dit recept is niet zo lastig. Het kost ongeveer een half uurtje om alle voorbereidingen te treffen, en het stomen kost ongeveer 10 minuten. Het is goed mogelijk om de bakjes van courgette al met de vulling te vullen en een paar uur in de koelkast te bewaren (wel goed afgedekt), voordat ze gestoomd worden. Hiermee is in ieder geval te voorkomen dat u nog in de keuken bezig bent een hele tijd, terwijl de gasten er al zijn.

Daarnaast was onze ervaring dat de hoeveelheden aan ingrediënten ongeveer genoeg vulling waren voor zo'n 20 bakjes, in plaats van de 24 die in het oorspronkelijke recept stonden aangegeven. Maar dit hangt ook uiteraard helemaal af van hoe groot en vooral hoe dik de courgettes zijn die u gebruikt.

Bladerdeeghapjes

Bereiding

Deze gerechten zijn echt razendsnel te maken als u kant-en-klare bladerdeeg gebruikt. Het is een kwestie van het bladerdeeg in te smeren met losgeklopt ei en in reepjes van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter te snijden. Vervolgens zijn er verschillende soorten smaken die u kunt toevoegen aan de reepjes bladerdeeg:
  • Tijm: Strooi wat verse tijmblaadjes over 1 van de reepjes, leg er een 2de reepje overheen, pak beide reepjes vast bij de uiteinden en draai de uiteinden 2 keer in tegengestelde richting (zo krijgt u een wokkel vorm).
  • Sesam-/Maanzaad: bestrooi de reepjes bladerdeeg met sesam- en/of maanzaad, druk de zaadjes licht aan en draai beide uiteinden weer 2 keer in tegengestelde richting.
  • Zongedroogde tomaten: Hierbij neemt u drie reepjes tegelijk bij 1 uiteinde vast, en drukt deze stevig op elkaar. Hierna vlecht u de reepjes in elkaar, met wat stukjes zongedroogde tomaat er doorheen gevlochten.
Uiteindelijk moeten de hapjes nog zo'n 10 minuten in een oven op 210 graden.

Ingrediëntenlijst

Hier de benodigde ingrediënten voor de hierboven beschreven varianten. De hoeveelheden moet u even afstemmen op hoeveel u wil maken. 1 of 2 plakjes bladerdeeg per variant geeft vaak al genoeg.
  • Bladerdeeg
  • Tijm
  • Maanzaad
  • Zon-gedroogde tomaten
  • Sesamzaad

Additionele opmerkingen

Deze bladerdeeg hapjes zijn het lekkerst als ze direct uit de over komen, maar het is ook heel goed mogelijk om ze in een luchtdichte doos te bewaren en later te serveren. Als ze goed luchtdicht bewaard worden, zijn ze tot 3 dagen houdbaar. Buiten een luchtdichte omgeving wordt het bladerdeeg langzaam zacht.
Het is wel aan te raden een aantal van de beschreven varianten te maken, zodat de gasten kunnen kiezen uit verschillende smaken. Mooie is dat het heel eenvoudig is dit recept aan te passen aan het aantal mensen.
Daarnaast is het natuurlijk eenvoudig om eigen varianten op deze recepten te verzinnen, qua vorm van de bladerdeeg, ofwel wat betreft ingrediënten die u toevoegt.

Thaise kiprollen

Bereiding

De voorbereidingen kosten ongeveer een kwartier, en daarna moeten de hapjes in een voorverwarmde over op 180 graden in 10-15 minuten gebakken worden tot ze goudbruin zijn.
De voorbereidingen bestaan uit het snijden van de kip, pancetta, bosuitjes, koriander, chili (pitjes verwijderen) en deze samen met de vissaus, het ei, een geperst knoflookteentje en de geraspte gember in een keukenmachine malen tot het tot goed gemengd is.
De plakjes bladerdeeg moeten aan elkaar gelegd (en vastgerold) worden tot ze 1 grote plak van ongeveer 30 bij 40 centimeter vormen. Snij deze plak dan in de lengterichting doormidden. Van de pap van ingredienten kunnen dan twee lange worsten gerold worden. Deze worden vervolgens in de brede plakken bladerdeeg gerold. Om de bladerdeeg goed te laten sluiten de randen met water insmeren, en dichtdrukken. Om nog extra te voorkomen dat de sluiting weer open gaat, de rol met vulling op de kant met de sluiting neerleggen. Zo kunnen beide rollen de oven in.
Nadat de bladerdeeg goudbruin gebakken is (in 10-15 minuten) kunnen de rollen uit de oven. Snij de rollen in diagonale repen van ongeveer 3 cm en u heeft heerlijke hapjes om te serveren.

Ingrediëntenlijst

  • Grof gesneden kipfilet (200g)
  • gesneden, ongerookte pancetta (150g)
  • 1 knoflookteentje
  • 3 bosuitjes
  • verse koriander (2 el)
  • 2 vogelogen chili's
  • vissaus (1 tl)
  • 1 ei
  • geraspte verse gember (1 tl)
  • bladerdeeg (375 g)
  • 1 eierdooier

Additionele opmerkingen

Ook hier kunt u de voorbereide rollen tijdelijk in de koelkast bewaren en pas later afbakken. We hebben het hier wel over een aantal uren, niet dagen van tevoren al alles klaar maken. Als extra garnering is het leuk om de hapjes te serveren met verse koriander of een zoete chilisaus.
© 2010 - 2024 Onlineauteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…
Simpele hapjes voor een feestSimpele hapjes voor een feestHeb je binnenkort een feest(je)? Lekkere hapjes zijn heel goed zelf te maken! En moeilijk of duur hoeft het echt niet te…
Lekkere en eenvoudige hapjes voor de verjaardagLekkere en eenvoudige hapjes voor de verjaardagBlokjes kaas en borrelnootjes doen het op een verjaardag altijd erg goed. Toch kan het heel leuk zijn om eens iets ander…
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…

Traditionele Spaanse recepten uit GalicieTraditionele Spaanse recepten uit GalicieDe Galicische keuken is bovenal gebaseerd op wat er uit de rivieren en de Cantabrische zee wordt gehaald. In heel Spanje…
Desserten met citrusvruchten: het hele jaar door vitaminenDesserten met citrusvruchten: het hele jaar door vitaminenEen heerlijk zoet-zuur nagerechtje, dat bovendien nog boordevol vitaminen zit, lekker fris is en goed voor de vertering,…
Bronnen en referenties
  • De recepten zelf zijn oorspronkelijk afkomstig uit: 'Het grote boek met hapjes' uitgegeven door de Lantaarn en uit 'Amuses' uit de serie succesvol koken ook uitgegeven door de Lantaarn.
Onlineauteur (8 artikelen)
Laatste update: 03-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.