Traditionele Spaanse recepten uit Catalonië
Zowel in het verleden als heden neemt de Catalaanse keuken een belangrijke plaats in de wereldtop in. Door haar rijkdom en variatie wordt ze als een van de meest gezonde keukens van de landen rond de Middellandse-Zee beschouwd. De belangrijkste basissaus: la picada (met o.a. amandelen); veelgebruikte specerijen zijn: saffraan, kaneel en chocola. Catalonië heeft een lange traditie van rijstgerechten, vlees en schaal- en schelpdieren. Ook staat deze streek bekend om zijn 'embutidos' (vleeswaren).
Ensalada de verduras asadas
Salade van gepofte groenten
Ingrediënten:
- 4 aubergines
- 2 teentjes knoflook
- 4 grote rode paprika's
- olijfolie
- 4 uien
- zout
- aluminiumfolie
Wikkel de groenten in aluminiumfolie en doe ze op een hoge stand 45 minuten in de oven. Snij de knoflook klein en houd die apart. Als de groenten gaar is moeten ze eerst even afkoelen voordat het alumiumfolie eraf kan en met de vingers de schil er kan worden afgehaald. Snij de de groenten in reepjes, doe er wat zout op en voeg er de gesneden knoflook aan toe. Het geheel rijkelijk besprekelen met olijfolie.
Pollo con langostinos
Kip met grote garnalen
Ingrediënten:
- 1 1/2 kip
- olijfolie
- 16 grote garnalen
- 12 geroosterde amandelen
- 3 grote uien
- peterselie
- 1/2 kilo gebakken tomaten
- zout en peper
- 4 teentjes knoflook
- 1/4 liter visbouillon
- 1 prei
- glas rode wijn
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- grote lepel cognac
Doe wat zout op de garnalen en bak ze licht in de hete olijfolie. Bewaar ze op een bord. De kip zouten en in dezelfde olie aanbraden en vervolgens in de braadschotel doen. De gesneden ui en de knoflook fruiten. Als ze goudkleurig beginnen te worden de paprikapoeder toevoegen en nog een minuutje mee laten bakken. Als het sausje klaar is leg het dan bovenop de kip in de braadschotel. De amandelen, bouillon en de rode wijn erbij doen en gedurende 45 minuten op een laag vuurtje zetten. Daarna de garnalen eraan toevoegen en het geheel flamberen met de cognac.
Crema Catalana
Soort crème brûlée
Ingrediënten:
- 1 liter melk
- 2 pijpjes kaneel
- 2 eidooiers
- schil van een citroen
- 2 eetlepels maïzena
- 200 gram suiker
De melk samen met de pijpjes kaneel en de citroenschil warm maken. De eidooiers met de suiker en de maïzena klutsen. De melk door de eidooiers doen en blijven klutsen. Het mengsel op het vuur zetten, zonder dat het gaat koken, totdat het is gebonden. In een aardenwerk pot of potjes gieten en een paar uur koud laten worden. Strooi er wat basterdsuiker op en zet de oven op grilleren en laat de crèmme 2 minuten carameliseren.
¡Buen provecho! Eet smakelijk!