Oliebollen, tropisch of zoet gevuld
Nog een paar dagen en dan wordt het oude jaar weer met oliebollen en champagne uitgeluid. Oliebollen zijn lekker en makkelijk om zelf te maken, vooral wanneer men van een aparte oliebol houdt, zoals met ananas/gekonfijte sinaasappelschil of met chocolade gevuld. Onderstaand een standaardrecept en de beschrijving hoe te vullen.
Standaardrecept om zelf oliebollen te maken
Benodigdheden voor ongeveer 40 bollen:
- 500 gram bloem
- 25 gram gist, droog of verse dat maakt niet uit
- 1 liter olie, bijv. zonnebloemolie (zolang het maar plantaardig is)
- 0,5 liter melk, op lauwwarme temperatuur
- 1 ei
- snufje zout
- poedersuiker, indien gewenst
- 2 kommen
- 2 lepels (met olie ingevet)
- zeef
- mixer
- plastic folie
- keukenpapier
- pan voor de olie
Bereiding:
- Gist oplossen in een klein beetje melk
- Zet dit melk/gistmengsel op een warme plaats en wacht tot er belletjes in de melk komen
- Zeef in de tussentijd de bloem tezamen met het zout
- Maak hier een kuiltje in zodat het melk/gist mengsel hierin gegoten kan worden
- Voordat met de mixer het geheel wordt gemixt, eerst voorzichtig doorroeren
- Voor ongevulde bollen de kom nu afdekken met folie
- Zet ongeveer een uur warm en tochtvrij weg
- Verhit de olie tot 180˚
- Schep met de lepels bolletjes in de olie
- Bak in ongeveer 5 tot 8 minuten goudbruin
- Laten uitlekken op keukenpapier
- Lekker met poedersuiker
Tropische oliebollen
Benodigdheden voor normale bollen:
- bovenstaand standaardrecept
- sinaasappelschilletjes, gekonfijt en naar eigen behoefte
- stukjes ananas, vers of uit blik (schilletjes en ananas mogen niet meer zijn dan 325 gram samen)
Bereiding:
- Maak het standaardbeslag totdat de bloem, melk en het melk/gistmengsel een glad beslag is
- Voeg dan de stukjes ananas en sinaasappelschil toe
- Meng dit goed door het beslag heen
- Volg verder het standaardrecept
- Lekker met poedersuiker
- Eet smakelijk
Oliebollen met chocolade
Benodigdheden:
- bovenstaand standaardrecept
- 2 repen chocolade, puur en in niet te grote stukjes gebroken (maar ook niet te klein)
Bereiding:
- Volg het standaardrecept tot aan het bakken van de oliebollen
- Vorm met de lepels een bol van beslag
- Voordat deze de hete olie ingaan een stukje chocolade in het beslag drukken
- Zorg wel dat er weer genoeg beslag om de chocolade is
- Bak de bollen volgens het recept
- Lekker met poedersuiker of na het bakken in de chocoladeglazuur te zijn gedoopt (en dan afgekoeld)
- Eet smakelijk
Tip
Op bovenstaande recepten zijn natuurlijk nog veel meer variaties los te laten, zoals onder andere:
- Het beslag mengen met rozijnen en krenten
- Stukjes appel toevoegen aan het beslag
- Stukjes ui of stukjes olijf door het beslag roeren
- De gebakken en afgekoelde bollen opensnijden en vullen met bijvoorbeeld banketbakkersroom
Houdt wel de vuistregel in de gaten, dat bij gebruik van het standaardrecept niet meer dan 325 gram toevoeging bij het beslag mag worden gevoegd. Anders wordt het beslag te zwaar en bestaat de mogelijkheid dat de oliebollen tijdens het bakken niet als één bol uit het vet komen.