Recepten voor zomerse salades
Wat is er 's zomers lekkerder dan een frisse salade? Als maaltijdsalade met wat brood en kruidenboter of als bijgerecht tijdens (bijvoorbeeld) een barbecue. Daarom vier recepten waarvan twee voor koolsalade en voor een andijviesalade en tomatensalade.
Koolsla met wortel en mayonaise
Ingrediënten
- 1 zakje gesneden witte kool
- 2 wortels, geraspt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1,5 eetlepel crème fraîche
- 1 eetlepel room (mag ook sojaroom zijn)
- 1 eetlepel fructose
- 3 eetlepels appelazijn
- zwarte peper (uit de molen)
- zout
Bereiding
Meng de kool en wortel door elkaar in een schaal. Pak een kommetje en meng daarin de mayonaise, crème fraîche, room, fructose en appelazijn door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing nu door het koolmengsel en zet de schaal afgedekt minimaal een half uur in de koelkast. Laat de salade voor het serveren weer op kamertemperatuur komen.
Koolsla met kerrie en rozijnen
Ingrediënten
- 1 zakje gesneden witte kool
- 2 handjes rozijnen
- kopje magere yoghurt
- eetlepel kerriepoeder
- snufje peper
- snufje zout
- snufje fructose
Bereiding
Meng de kool en rozijnen door elkaar in een schaal. Voeg de kerriepoeder toe en beetje bij beetje de yoghurt. Net zoveel tot het naar eigen smaak 'vochtig' genoeg is. Dan tot slot naar smaak peper, zout en fructose toevoegen. Zet de schaal minimaal een half uur in de koelkast. Laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.
Andijviesalade
Ingrediënten
- Zakje gesneden andijvie of verse krop
- 2 hard gekookte eieren
- stuk of 8 kerstomaatjes
- 2 eetlepels zilveruitjes
- 1 sjalotje
- stukje belegen kaas in blokjes
- zakje tuinkruidendressing
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel azijn
Bereiding
Snipper het sjalotje en snij de eieren en kerstomaatjes in kleine stukjes. Doe dit in een slakom. Voeg de zilveruitjes en kaasblokjes toe. Meng er zoveel andijvie doorheen als nodig is. Maak de dressing klaar en giet deze over de salade. Even mengen en eet smakelijk.
Tomatensalade
Ingrediënten
- 4 (tros)tomaten in halve plakken gesneden
- 1 lente-ui in hele dunne ringetjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- 0,5 eetlepel limoensap
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- zwarte peper uit de molen
- zout
Bereiding
Leg de tomaat in een schaal en strooi er de lente-ui overheen. Meng in een kommetje olie, limoensap, knoflook en zout en peper door elkaar en laat dit even staan. Verwijder dan de twee halve knoflooktenen en schenk de dressing over de tomaten. Even voorzichtig door elkaar mengen en klaar.