Recepten voor zomerse salades

Recepten voor zomerse salades Wat is er 's zomers lekkerder dan een frisse salade? Als maaltijdsalade met wat brood en kruidenboter of als bijgerecht tijdens (bijvoorbeeld) een barbecue. Daarom vier recepten waarvan twee voor koolsalade en voor een andijviesalade en tomatensalade.

Koolsla met wortel en mayonaise

Ingrediënten

  • 1 zakje gesneden witte kool
  • 2 wortels, geraspt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1,5 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel room (mag ook sojaroom zijn)
  • 1 eetlepel fructose
  • 3 eetlepels appelazijn
  • zwarte peper (uit de molen)
  • zout

Bereiding

Meng de kool en wortel door elkaar in een schaal. Pak een kommetje en meng daarin de mayonaise, crème fraîche, room, fructose en appelazijn door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing nu door het koolmengsel en zet de schaal afgedekt minimaal een half uur in de koelkast. Laat de salade voor het serveren weer op kamertemperatuur komen.

Koolsla met kerrie en rozijnen

Ingrediënten

  • 1 zakje gesneden witte kool
  • 2 handjes rozijnen
  • kopje magere yoghurt
  • eetlepel kerriepoeder
  • snufje peper
  • snufje zout
  • snufje fructose

Bereiding

Meng de kool en rozijnen door elkaar in een schaal. Voeg de kerriepoeder toe en beetje bij beetje de yoghurt. Net zoveel tot het naar eigen smaak 'vochtig' genoeg is. Dan tot slot naar smaak peper, zout en fructose toevoegen. Zet de schaal minimaal een half uur in de koelkast. Laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Andijviesalade

Ingrediënten

  • Zakje gesneden andijvie of verse krop
  • 2 hard gekookte eieren
  • stuk of 8 kerstomaatjes
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 1 sjalotje
  • stukje belegen kaas in blokjes
  • zakje tuinkruidendressing
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn

Bereiding

Snipper het sjalotje en snij de eieren en kerstomaatjes in kleine stukjes. Doe dit in een slakom. Voeg de zilveruitjes en kaasblokjes toe. Meng er zoveel andijvie doorheen als nodig is. Maak de dressing klaar en giet deze over de salade. Even mengen en eet smakelijk.

Tomatensalade

Ingrediënten

  • 4 (tros)tomaten in halve plakken gesneden
  • 1 lente-ui in hele dunne ringetjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 0,5 eetlepel limoensap
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • zwarte peper uit de molen
  • zout

Bereiding

Leg de tomaat in een schaal en strooi er de lente-ui overheen. Meng in een kommetje olie, limoensap, knoflook en zout en peper door elkaar en laat dit even staan. Verwijder dan de twee halve knoflooktenen en schenk de dressing over de tomaten. Even voorzichtig door elkaar mengen en klaar.
© 2009 - 2024 Humanvalue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coleslaw of koolslaColeslaw of koolslaEen wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvind…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Lekkere salades als voor- of bijgerechtLekkere salades als voor- of bijgerechtSalade als voorgerecht of als bijgerecht, het kan allemaal. Enkele salades warm of koud, die gemakkelijk te maken zijn m…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…

Gezond en groente: AubergineGezond en groente: AubergineElke kok houdt van afwisseling, maar afwisseling mag het koken niet veel moeilijker maken. Ook mag het het proces niet a…
De lekkerste gehaktballenDe lekkerste gehaktballenZo een ouderwetse lekkere gehaktbal gaat er bij bijna iedereen er wel in. Een gehaktbal kan je kant en klaar kopen bij d…
Bronnen en referenties
Humanvalue (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.