Bak recepten voor beginners

Als je niet zo veel ervaring hebt met bakken, zijn dit om te beginnen simpele recepten. De taartbodem kun je gebruiken voor allerlei soorten taart, bijvoorbeeld appeltaart, pruimentaart etc.

Rijstevlaai

Wat heb je nodig:
  • 2 blikken roomrijst (te koop bij de grotere supermarkten )
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 7 soeplepels suiker
  • 7 soeplepels zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 220°C. Giet het mengsel in een ingevet bakblik. Schuif het in de oven en laat het 40 minuten bakken. Klaar is de rijstevlaai.

Taartbodem

Wat heb je nodig:
  • 3 eieren
  • 3 kopjes bloem
  • 2 kopjes suiker
  • 1 kopje yoghurt
  • 1/2 kopje zonnebloemolie
  • Vanillesuiker
  • beetje zout
  • backin (bakpoeder)
Bereiding:
Doe in een grote schaal de eieren, suiker, vanillesuiker, zout en het bakpoeder en mix deze ingrediënten tot het schuimt. Dan de zonnebloemolie en de yoghurt toevoegen en mixen, niet te lang mixen..Vervolgens de bloem erdoor scheppen. Giet het mengsel in een ingevet bakblik. Schuif het in een voorverwarmde oven van 180°C en laat het ± 50 minuten bakken. Om te kijken of uw taartbodem gaar en klaar is, kunt u met een breinaald of vork in het midden van het baksel prikken. Als er geen deeg aan de vork blijft zitten is de taartbodem gaar. Wil je van deze taartbodem een chocoladetaart maken dan kun je door het mengsel nog wat cacao roeren. Om een appeltaart te bakken, kun je op het beslag ± 8 grote, geschilde en in stukjes gesneden appel doen, beetje suiker en kaneel erover en dan in het over afbakken.

Banketstaaf

Wat heb je nodig:
  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 125 gram bloem
  • een beetje water
Voor de vulling:
  • 125 gram amandelen
  • 125 gram suiker
  • Of koop kant en klare amandelspijs 275 gram
  • 1 eetlepel citroensap
  • Boter om in te vetten
  • 1 ei
  • 4 eetlepels room
Bereiding:
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een lange lap van ± 32 centimeter lang en 12 centimeter breed.
Neem dan de amandelspijs en roer er de room en citroensap door. Maak een rol van de vulling van ± 30 centimeter. Leg het op het bladerdeeg en vouw het deeg dicht. Plak de randen goed aan elkaar met water en leg de staaf met de naad naar beneden op de ingevette bakplaat. Bestrijk de staaf met een los geklopt ei. Doe de staaf in een voorverwarmde oven op 220° C (= stand 5). Laat de banketstaaf in ±40 minuten bruin en gaar worden. Zet dan de oven uit en laat de staaf nog even 10 minuten nagaren. Haal daarna de banketstaaf uit de oven en leg hem op een rooster om af te koelen.

Het is heel leuk om een letter van de banketstaaf te maken, zorg wel dat het bladerdeeg altijd is dichtgeplakt. Maak bijvoorbeeld de S van Sinterklaas. Als je een letter maakt die uit verschillende delen bestaat zoals de A of de E vorm dan de stukken een voor een en plak ze daarna met water goed aan elkaar. Voor de letter O moeten de uiteinden in elkaar worden geschoven en goed met water worden dicht geplakt.

Als u eigengemaakte amandelspijs wilt gebruiken, maak dit dan een paar dagen van te voren. Draai daarvoor de gepelde amandelen door een vleesmolen en meng de suiker erdoor. Draai daarna dit mengsel nog 2x door de vleesmolen. Vouw het vervolgens in folie en laat het een paar dagen rusten.
© 2009 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Caloriearm appeltaartrecept voor alleenstaandenAppeltaart is voor velen een vaak gekochte lekkernij en voor vele anderen een regelmatig zelfgemaakte traktatie. Maar vo…
Overheerlijke appeltaartEr gaat niets boven zelfgemaakte appeltaart, en zeker niets boven deze versie. Over de hele wereld wordt wel appeltaart…
Zwanger en appeltaartZwanger en appeltaartDe kans is groot dat een lekker stuk appeltaart er wel in gaat als je zwanger bent. Toch kan te veel appeltaart voor zwa…
Appeltaart zonder ei en zonder koemelkAppeltaart zonder ei en zonder koemelkDeze koemelk- en eivrije appeltaart is een heerlijk alternatief voor mensen die een allergie voor ei en/of koemelk hebbe…

Sudderlapjes met gesmoorde prei en aardappelpureeDe winter vraagt om stevige hollandse gerechten. Maak eens zelf sudderlapjes, dit recept kan iedereen maken. Eet eens pr…
Uw eigen bolletjes makenBespaar op een bezoek naar de warme bakker en bak uw eigen bolletjes. Want naast dat het heerlijk is, is er niets zo lek…
Reactie

Max Hut, 14-09-2010
Ik bakanalfabeet, heb voor mijn 70ste verjaardag van mijn (klein-)kinderen, allerlei geheimzinnige gereedschappen gekregen, zoals een mixer, diverse flexibele bakvormen, een kwast, een kunststof schaal etc. Wat nu? Gewoon maar beginnen met wat aan te rommelen of toch maar eerst even lezen in eenvoudige (bieb-)boekjes en op internet? Ik verheug mij erop binnenkort mijn allereerste baksels -gelukt of niet- te delen met mijn milde gevers.
Max Hut
Amersfoort Reactie infoteur, 14-09-2010
Beste Max,

Wat leuk om te horen om op " zo'n leeftijd" nog zo veel te ondernemen en te doen. De riecepten voor beginners heb ik gekregen van mijn moeder, die zeker (63 jaar) geen beginner meer is… Mijn baksels mislukken helaas vaak, maar worden er niet minder om gegeten :-)
Veel succes met bakken en op eten
Anhi

Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.