Uw eigen bolletjes maken

Bespaar op een bezoek naar de warme bakker en bak uw eigen bolletjes. Want naast dat het heerlijk is, is er niets zo lekker als de geur van versgebakken brood in huis. Klik op onderstaand link om direct naar het gewenste recept te gaan.

Zelf heerlijke bolletjes bakken

Bereiding

  1. Doe de ingrediënten in uw broodbakmachine, indien u zelf samensteld, zorg er dan voor dat het zout en de gist elkaar niet raken voor het kneedproces begint.
  2. Leg vast een stuk bakpapier neer en bestuif dit met een heel dun laagje bloem.
  3. Na het kneedproces, haalt u het deeg uit de machine en verdeelt het in stukken van circa 50 gram (zo'n 14 stukken wanner u genoemde hoeveelheden aanhoudt)
  4. Maak bolletjes van de bolletjes en laat deze zo'n 10 minuten rusten met een theedoek erover.
  5. Na 10 minuten, kneed u elk bolletje opnieuw (u hoort de lucht soort ploppen in het bolletje) en leg deze terug op het bakpapier. Laat wederom 10 minuten rusten.
  6. Herhaal de laatste stap, dit keer hoeft u niet zo hard te kneden. Bestrijk de bolletjes met een losgeklopt ei en laat wederom 60 minuten rusten (dit keer zonder theedoek erover)
  7. Verwarm uw over voor op 240 graden.
  8. Om de bolletjes te decoreren deze in maanzaad, zadenmix, zonnebloempitten of sesamzaad drukken en dan op de bakplaat leggen.
  9. De bolletjes circa 8 minuten bakken.

TIP: Extra bruin korstje krijgt u door de bolletjes na 30 minuten tijdens het rusten van stap 6 nog een keer in te smeren met ei.

Ingrediënten witte bolletjes

  • 500 gram bloem puur en/ of meel puur
  • 15 gram droge of 30 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 40 gram margarine
  • 10 gram suiker
  • 3 dl melk of water
  • eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken
  • 20 gram kleinbroodpoeder

Ingrediënten tarwe bolletjes

  • 255 gram bloem wit (30%)
  • 600 gram Tarwemeel ( 70%)
  • 20 gram droge gist
  • 17 gram zout
  • 15 gram magerine
  • 5 dl. lauwwarm water
  • eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken

Ingrediënten maïsbolletjes

  • 550 gr. tarwebloem
  • 80 gr. grof maïsmeel
  • 330 ml. water
  • 2 el. olijfolie
  • 2 el. suiker
  • 11/2 tl. zout
  • 9 gr. droge gist
  • 2 eieren (1 geklutst ei om aan het deeg toe te voegen, 1 voor het bestrijken)

In afwijking op bovenstaande bereiding, dienen maïsbollen gedurende 10 minuten af te bakken in een voorverwarmde oven van 170º

Ingrediënten voor bolletjes met behulp van een mix (waar al zout aan toegevoegd is)

  • 500 gram van een meelmix
  • 15 gram droge of 30 gram verse gist
  • 3 dl melk of water
  • 20 gram kleinbroodpoeder (kan eventueel ook zonder)
  • eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken
© 2009 - 2024 Inge81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Broodbakmachine: de mogelijkhedenZelf brood bakken wordt door veel mensen als een gezellige bezigheid gezien. De smaak van het zelfgebakken brood wordt m…
Dagelijks vers brood met de broodbakmachineDagelijks vers brood met de broodbakmachineLekker de dag beginnen met vers brood dat je zelf gebakken hebt, nadat je heerlijk wakker bent geworden van de geur erva…
Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijEen broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijSta je op het punt om een broodbakmachine aan te schaffen? Een broodbakmachine biedt veel voordelen ten opzichte van bro…
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…

Bak recepten voor beginnersAls je niet zo veel ervaring hebt met bakken, zijn dit om te beginnen simpele recepten. De taartbodem kun je gebruiken v…
Koekjes zonder eieren: enkele recepten!Koekjes zonder eieren: enkele recepten!Onze eetcultuur is sterk veranderd in de afgelopen decennia. Meer en meer mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediën…
Inge81 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.