InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Uw eigen bolletjes maken

Uw eigen bolletjes maken

Bespaar op een bezoek naar de warme bakker en bak uw eigen bolletjes. Want naast dat het heerlijk is, is er niets zo lekker als de geur van versgebakken brood in huis. Klik op onderstaand link om direct naar het gewenste recept te gaan.

Zelf heerlijke bolletjes bakken

Bereiding

  1. Doe de ingrediënten in uw broodbakmachine, indien u zelf samensteld, zorg er dan voor dat het zout en de gist elkaar niet raken voor het kneedproces begint.
  2. Leg vast een stuk bakpapier neer en bestuif dit met een heel dun laagje bloem.
  3. Na het kneedproces, haalt u het deeg uit de machine en verdeelt het in stukken van circa 50 gram (zo'n 14 stukken wanner u genoemde hoeveelheden aanhoudt)
  4. Maak bolletjes van de bolletjes en laat deze zo'n 10 minuten rusten met een theedoek erover.
  5. Na 10 minuten, kneed u elk bolletje opnieuw (u hoort de lucht soort ploppen in het bolletje) en leg deze terug op het bakpapier. Laat wederom 10 minuten rusten.
  6. Herhaal de laatste stap, dit keer hoeft u niet zo hard te kneden. Bestrijk de bolletjes met een losgeklopt ei en laat wederom 60 minuten rusten (dit keer zonder theedoek erover)
  7. Verwarm uw over voor op 240 graden.
  8. Om de bolletjes te decoreren deze in maanzaad, zadenmix, zonnebloempitten of sesamzaad drukken en dan op de bakplaat leggen.
  9. De bolletjes circa 8 minuten bakken.

TIP: Extra bruin korstje krijgt u door de bolletjes na 30 minuten tijdens het rusten van stap 6 nog een keer in te smeren met ei.

Ingrediënten witte bolletjes

  • 500 gram bloem puur en/ of meel puur
  • 15 gram droge of 30 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 40 gram margarine
  • 10 gram suiker
  • 3 dl melk of water
  • eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken
  • 20 gram kleinbroodpoeder

Ingrediënten tarwe bolletjes

  • 255 gram bloem wit (30%)
  • 600 gram Tarwemeel ( 70%)
  • 20 gram droge gist
  • 17 gram zout
  • 15 gram magerine
  • 5 dl. lauwwarm water
  • eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken

Ingrediënten maïsbolletjes

  • 550 gr. tarwebloem
  • 80 gr. grof maïsmeel
  • 330 ml. water
  • 2 el. olijfolie
  • 2 el. suiker
  • 11/2 tl. zout
  • 9 gr. droge gist
  • 2 eieren (1 geklutst ei om aan het deeg toe te voegen, 1 voor het bestrijken)

In afwijking op bovenstaande bereiding, dienen maïsbollen gedurende 10 minuten af te bakken in een voorverwarmde oven van 170º

Ingrediënten voor bolletjes met behulp van een mix (waar al zout aan toegevoegd is)

  • 500 gram van een meelmix
  • 15 gram droge of 30 gram verse gist
  • 3 dl melk of water
  • 20 gram kleinbroodpoeder (kan eventueel ook zonder)
  • eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken
© 2009 - 2019 Inge81, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Broodbakmachine: de mogelijkhedenZelf brood bakken wordt door veel mensen als een gezellige bezigheid gezien. De smaak van het zelfgebakken brood wordt m…
Dagelijks vers brood met de broodbakmachineDagelijks vers brood met de broodbakmachineLekker de dag beginnen met vers brood dat je zelf gebakken hebt, nadat je heerlijk wakker bent geworden van de geur erva…
Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijEen broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijSta je op het punt om een broodbakmachine aan te schaffen? Een broodbakmachine biedt veel voordelen ten opzichte van bro…
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
De AFK broodbakmachineDe AFK broodbakmachineEen degelijk Duits product: de AFK broodbakmachine. Prima prestaties voor niet al te veel geld en een uitblinker in vers…

Reageer op het artikel "Uw eigen bolletjes maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Inge81
Gepubliceerd: 18-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!