Uw eigen bolletjes maken
Bespaar op een bezoek naar de warme bakker en bak uw eigen bolletjes. Want naast dat het heerlijk is, is er niets zo lekker als de geur van versgebakken brood in huis.
Klik op onderstaand link om direct naar het gewenste recept te gaan.
Zelf heerlijke bolletjes bakken
Bereiding
- Doe de ingrediënten in uw broodbakmachine, indien u zelf samensteld, zorg er dan voor dat het zout en de gist elkaar niet raken voor het kneedproces begint.
- Leg vast een stuk bakpapier neer en bestuif dit met een heel dun laagje bloem.
- Na het kneedproces, haalt u het deeg uit de machine en verdeelt het in stukken van circa 50 gram (zo'n 14 stukken wanner u genoemde hoeveelheden aanhoudt)
- Maak bolletjes van de bolletjes en laat deze zo'n 10 minuten rusten met een theedoek erover.
- Na 10 minuten, kneed u elk bolletje opnieuw (u hoort de lucht soort ploppen in het bolletje) en leg deze terug op het bakpapier. Laat wederom 10 minuten rusten.
- Herhaal de laatste stap, dit keer hoeft u niet zo hard te kneden. Bestrijk de bolletjes met een losgeklopt ei en laat wederom 60 minuten rusten (dit keer zonder theedoek erover)
- Verwarm uw over voor op 240 graden.
- Om de bolletjes te decoreren deze in maanzaad, zadenmix, zonnebloempitten of sesamzaad drukken en dan op de bakplaat leggen.
- De bolletjes circa 8 minuten bakken.
TIP: Extra bruin korstje krijgt u door de bolletjes na 30 minuten tijdens het rusten van stap 6 nog een keer in te smeren met ei.
Ingrediënten witte bolletjes
- 500 gram bloem puur en/ of meel puur
- 15 gram droge of 30 gram verse gist
- 10 gram zout
- 40 gram margarine
- 10 gram suiker
- 3 dl melk of water
- eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken
- 20 gram kleinbroodpoeder
Ingrediënten tarwe bolletjes
- 255 gram bloem wit (30%)
- 600 gram Tarwemeel ( 70%)
- 20 gram droge gist
- 17 gram zout
- 15 gram magerine
- 5 dl. lauwwarm water
- eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken
Ingrediënten maïsbolletjes
- 550 gr. tarwebloem
- 80 gr. grof maïsmeel
- 330 ml. water
- 2 el. olijfolie
- 2 el. suiker
- 11/2 tl. zout
- 9 gr. droge gist
- 2 eieren (1 geklutst ei om aan het deeg toe te voegen, 1 voor het bestrijken)
In afwijking op bovenstaande bereiding, dienen maïsbollen gedurende 10 minuten af te bakken in een voorverwarmde oven van 170º
Ingrediënten voor bolletjes met behulp van een mix (waar al zout aan toegevoegd is)
- 500 gram van een meelmix
- 15 gram droge of 30 gram verse gist
- 3 dl melk of water
- 20 gram kleinbroodpoeder (kan eventueel ook zonder)
- eventueel 1 ei, om de bolletjes te bestrijken