InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Sudderlapjes met gesmoorde prei en aardappelpuree

Sudderlapjes met gesmoorde prei en aardappelpuree

De winter vraagt om stevige hollandse gerechten. Maak eens zelf sudderlapjes, dit recept kan iedereen maken. Eet eens prei op een andere manier, bij dit recept heb je geen sausje meer nodig voor over de prei. Serveer dit met een stevige puree en je hebt een heerlijke winterse maaltijd.

Sudderlapjes

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees (sucadelappen, doorregen riblappen of sudderlapjes)
  • 1 blikje tometen puree
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 2 el azijn
  • 1 bouillonblokje
  • 1 gesnipperde ui
  • zout
  • peper
  • mosterd

Bereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi het aan bijde zijden met zout en peper en smeer het vlees in met mosterd. Verhit een flinke klont boter in een braadpan. Braad het vlees rondom bruin. Haal het vlees vervolgens uit de pan. Bak de ui en de tomaten puree aan in de pan. Voeg ongeveer 1,5 liter warm water, de azijn en het bouillonblokje toe en breng het aan de kook. Voeg vervolgens het vlees weer toe in de pan. Steek de kruidnagels door de laurierblaadjes en leg deze in de pan. Laat het vlees nu op laag vuur met de deksel op de pan minimaal 3 uur door sudderen. Controleer af en toe of het vlees nog onderstaat en voeg zonodig nog wat water toe. Proef voor opdienen de jus en voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

Gesmoorde prei

Ingrediënten

  • 4 preien
  • 250 gr boter
  • 1 bouillonblokje
  • nootmuskaat

Bereiding

Snij de achterkantjes en het groen van de prei en haal het buitenste vel eraf. Snij de prei in stukken van ongeveer 6 á 7 cm lang. Spoel de stukken even door onder de kraan. Verhit de boter in de pan en zet de prei even aan in de boter. Voeg vervolgens het bouillonblokje en ongeveer 1/2 liter warm water toe. Breng dit aan de kook en laat de prei ongeveer een half uur door pruttelen op zacht vuur. Strooi voor opdienen een klein beetje nootmuskaat over de prei.

Aardappel puree

Ingrediënten

  • 1 kg kruimelige aardappelen
  • 150 ml melk
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • peper
  • peterselie

Bereiding

Schil de aardappelen en laat ze ongeveer 25-30 minuten koken. Prik met een vork in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn, als je makkelijk de aardappel doorprikt en deze van de vork afvalt bij terughalen zijn ze gaar. Giet de aardappelen af en laat ze op een zeer laar vuurtje een minuutje of 3-4 droogkoken. Haal de aardappelen van het vuur en stamp ze fijn met een ardappelstamper, puree knijper of gewoon met een vork. Roer vervolgens rustig de melk door de aardappelen. Voeg ook de olijfolie toe en zet de pan weer op het vuur. Laat de puree langzaam warm worden en breng deze op smaak met wat zout, peper en peterselie.
© 2009 - 2018 Zephyrmerel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koken op de camping: spinazie met pasta of aardappelpureeKoken op de camping: spinazie met pasta of aardappelpureeSommige mensen vinden het leuk om ver van de bewoonde wereld te kamperen. Ergens achterin een dal, op minstens een half…
Stoofpotje met rundvlees, Indonesische jachtschotelEen stoofpotje met rundvlees of een Indonesische jachtschotel zijn altijd lekker en niet moeilijk om te maken.
Koken op de camping: gierst met vis of ijsbergsla met pureeKoken op de camping: gierst met vis of ijsbergsla met pureeKoken op de camping hoeft geen probleem te zijn als je koelkastje en een redelijk aantal gaspitten tot je beschikking he…
Eiergerechten: 3 keer omeletEen omelet is een eenvoudig gerecht dat snel klaar is en dat aangepast kan worden naar ieders smaak. In dit artikel heb…
Stoofschotel variatieIeder land en elke streek kent zo zijn eigen stoofpotje. Stoofpotjes hebben een paar dingen gemeen, ze zijn makkelijk om…

Reageer op het artikel "Sudderlapjes met gesmoorde prei en aardappelpuree"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zephyrmerel
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!