Sudderlapjes met gesmoorde prei en aardappelpuree
De winter vraagt om stevige hollandse gerechten. Maak eens zelf sudderlapjes, dit recept kan iedereen maken. Eet eens prei op een andere manier, bij dit recept heb je geen sausje meer nodig voor over de prei. Serveer dit met een stevige puree en je hebt een heerlijke winterse maaltijd.
Sudderlapjes
Ingrediënten
- 1 kg rundvlees (sucadelappen, doorregen riblappen of sudderlapjes)
- 1 blikje tometen puree
- 3 laurierblaadjes
- 6 kruidnagels
- 2 el azijn
- 1 bouillonblokje
- 1 gesnipperde ui
- zout
- peper
- mosterd
Bereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi het aan bijde zijden met zout en peper en smeer het vlees in met mosterd. Verhit een flinke klont boter in een braadpan. Braad het vlees rondom bruin. Haal het vlees vervolgens uit de pan. Bak de ui en de tomaten puree aan in de pan. Voeg ongeveer 1,5 liter warm water, de azijn en het bouillonblokje toe en breng het aan de kook. Voeg vervolgens het vlees weer toe in de pan. Steek de kruidnagels door de laurierblaadjes en leg deze in de pan. Laat het vlees nu op laag vuur met de deksel op de pan minimaal 3 uur door sudderen. Controleer af en toe of het vlees nog onderstaat en voeg zonodig nog wat water toe. Proef voor opdienen de jus en voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.
Gesmoorde prei
Ingrediënten
- 4 preien
- 250 gr boter
- 1 bouillonblokje
- nootmuskaat
Bereiding
Snij de achterkantjes en het groen van de prei en haal het buitenste vel eraf. Snij de prei in stukken van ongeveer 6 á 7 cm lang. Spoel de stukken even door onder de kraan. Verhit de boter in de pan en zet de prei even aan in de boter. Voeg vervolgens het bouillonblokje en ongeveer 1/2 liter warm water toe. Breng dit aan de kook en laat de prei ongeveer een half uur door pruttelen op zacht vuur. Strooi voor opdienen een klein beetje nootmuskaat over de prei.
Aardappel puree
Ingrediënten
- 1 kg kruimelige aardappelen
- 150 ml melk
- 2 el olijfolie
- zout
- peper
- peterselie
Bereiding
Schil de aardappelen en laat ze ongeveer 25-30 minuten koken. Prik met een vork in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn, als je makkelijk de aardappel doorprikt en deze van de vork afvalt bij terughalen zijn ze gaar. Giet de aardappelen af en laat ze op een zeer laar vuurtje een minuutje of 3-4 droogkoken. Haal de aardappelen van het vuur en stamp ze fijn met een ardappelstamper, puree knijper of gewoon met een vork. Roer vervolgens rustig de melk door de aardappelen. Voeg ook de olijfolie toe en zet de pan weer op het vuur. Laat de puree langzaam warm worden en breng deze op smaak met wat zout, peper en peterselie.