Sinterklaaslekkernijen om zelf te maken

De gezellige donkere dagen van de winter staan weer voor de deur. Tijd dus om de keuken in te duiken en zelf heerlijke kruidnoten, marsepein of andere feestelijke lekkernijen te maken.

Kruidnoten

Wat heb je nodig:

  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 0,5 theelepel foelie, gemalen
  • Boter om de bakplaat in te vetten

Bereiding:

Zet een uurtje voordat je wilt beginnen de boter uit de koelkast, zodat deze al op kamertemperatuur is voordat je het wilt gebruiken. Roer vervolgens de boter, de foelie, de vanillesuiker, de eidooier en de kruidnagelpoeder door elkaar. Roer net zolang tot je een zachte crème hebt. Zeef de basterdsuiker en voeg deze dan toe aan de romige substantie. Roer alles goed door en schep dan de bloem erdoor.Vet de bakplaat in en maak kleine ronde balletjes van het beslag. Leg de balletjes op de bakplaat en schuif deze in een voorverwarmde oven van 175º C (stand 3). Bak de de kruidnoten in 20 minuten gaar, haal ze vervolgens uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Bewaar de kruidnoten in een goed afgesloten trommel, of eet ze lekker op.

Marsepein

Wat heb je nodig:

  • 500 gram poedersuiker
  • 250 gram amandelen
  • 1,5 eiwit
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • Bakpapier
  • Voedselkleurstof naar keuze

Bereiding:

Doe de amandelen in een pan met koud water en breng het aan de kook. Giet ze vervolgens af en spoel ze af met koud water. Pel en droog de amandelen en maal ze fijn. Zeef de poedersuiker, en voeg het oranjebloesemwater het eiwit en de amandelen toe. Maal alles nog een keer en voeg eventueel de voedselkleurstof toe. Doe vervolgens de marsepein in vochtig gemaakt bakpapier en laat het een nacht rusten. De marsepein is nu klaar om allerlei figuren van te maken. Als u een fijnere marsepein wenst, neemt u een gelijke hoeveelheid suiker en amandelen.

Chocoladeborstplaat

Wat heb je nodig:

  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels water
  • 2 theelepels cacao
  • borstplaatmatje
  • Bakpapier

Bereiding:

Meng de suiker en het cacao goed door elkaar en voeg dan het water toe. Doe alles in een pan en breng het langzaam aan de kook. Roer de massa goed en zorg dat de suiker oplost en inkookt. Het mengsel is goed als de laatste druppel die van de lepel glijdt, een dunne draad vormt. Laat het mengsel snel afkoelen door goed te roeren. Het is goed als het mengsel ondoorzichtig wordt. Giet dan het mengsel in een natgemaakt borstplaatmatje, dat op bakpapier staat. Laat de borstplaatjes uitharden en verwijder dan het bakpapier. Zet het borstplaatje rechtop en laat het geheel goed afkoelen.

Pepernoten

Wat heb je nodig:

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bloem
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels melk
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels stroop (of honing)
  • Boter om de bakplaat in te vetten

Bereiding:

Zeef eerst de bloem en doe het in een grote schaal. Zeef de basterdsuiker en voeg deze toe. Doe vervolgens de boter en het zelfrijzende bakmeel erbij. Snijdt vervolgens de boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg dan de stroop, de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een deeg. Laat het vervolgens ± 1 uur rusten in de koelkast. Haal het daarna uit de koelkast en maak er kleine bolletjes van. Vet de bakplaat in en leg de bolletjes deeg erop. Druk ze iets plat. Verwarm de oven voor op 175º C (stand 3) en schuif de bakplaat erin. Bak de pepernoten gaar in 20 minuten. Haal de pepernoten vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de pepernoten in een goed afgesloten trommel.
© 2009 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepAfvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepDe maanden november en december zijn voor velen waarschijnlijk de moeilijkste maanden om af te vallen of om zich aan zij…
Kruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenKruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenZijn het nu kruidnoten of pepernoten die Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest strooien? Wat is de geschiedenis van…
Het verschil tussen de pepernoot en de kruidnootBij Sinterklaas horen pepernoten en kruidnoten. Veel mensen denken echter dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. D…
Zwanger en pepernoten of kruidnotenZwanger en pepernoten of kruidnotenPepernoten behoren tot de meest bekende Sinterklaaslekkernijen. Daar waar pepernoten vroeger bestonden uit anijsachtige…

Het snelle snert receptSnert of ook wel erwtensoep genoemd, is een van de weinige traditionele gerechten in Nederland. Maar snert is wel heel e…
Zoete lekkernijen uit de VogezenZoete lekkernijen uit de VogezenWie Vogezen zegt, denkt meestal aan zoute lekkernijen, zoals Quiche Lorraine of Flammekuche. Lekker zware gerechten die…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.