Sinterklaaslekkernijen om zelf te maken
De gezellige donkere dagen van de winter staan weer voor de deur. Tijd dus om de keuken in te duiken en zelf heerlijke kruidnoten, marsepein of andere feestelijke lekkernijen te maken.
Kruidnoten
Wat heb je nodig:
- 175 gram bloem
- 100 gram boter
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eidooier
- 0,5 theelepel foelie, gemalen
- Boter om de bakplaat in te vetten
Bereiding:
Zet een uurtje voordat je wilt beginnen de boter uit de koelkast, zodat deze al op kamertemperatuur is voordat je het wilt gebruiken. Roer vervolgens de boter, de foelie, de vanillesuiker, de eidooier en de kruidnagelpoeder door elkaar. Roer net zolang tot je een zachte crème hebt. Zeef de basterdsuiker en voeg deze dan toe aan de romige substantie. Roer alles goed door en schep dan de bloem erdoor.Vet de bakplaat in en maak kleine ronde balletjes van het beslag. Leg de balletjes op de bakplaat en schuif deze in een voorverwarmde oven van 175º C (stand 3). Bak de de kruidnoten in 20 minuten gaar, haal ze vervolgens uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Bewaar de kruidnoten in een goed afgesloten trommel, of eet ze lekker op.
Marsepein
Wat heb je nodig:
- 500 gram poedersuiker
- 250 gram amandelen
- 1,5 eiwit
- 1 theelepel oranjebloesemwater
- Bakpapier
- Voedselkleurstof naar keuze
Bereiding:
Doe de amandelen in een pan met koud water en breng het aan de kook. Giet ze vervolgens af en spoel ze af met koud water. Pel en droog de amandelen en maal ze fijn. Zeef de poedersuiker, en voeg het oranjebloesemwater het eiwit en de amandelen toe. Maal alles nog een keer en voeg eventueel de voedselkleurstof toe. Doe vervolgens de marsepein in vochtig gemaakt bakpapier en laat het een nacht rusten. De marsepein is nu klaar om allerlei figuren van te maken. Als u een fijnere marsepein wenst, neemt u een gelijke hoeveelheid suiker en amandelen.
Chocoladeborstplaat
Wat heb je nodig:
- 150 gram suiker
- 3 eetlepels water
- 2 theelepels cacao
- borstplaatmatje
- Bakpapier
Bereiding:
Meng de suiker en het cacao goed door elkaar en voeg dan het water toe. Doe alles in een pan en breng het langzaam aan de kook. Roer de massa goed en zorg dat de suiker oplost en inkookt. Het mengsel is goed als de laatste druppel die van de lepel glijdt, een dunne draad vormt. Laat het mengsel snel afkoelen door goed te roeren. Het is goed als het mengsel ondoorzichtig wordt. Giet dan het mengsel in een natgemaakt borstplaatmatje, dat op bakpapier staat. Laat de borstplaatjes uitharden en verwijder dan het bakpapier. Zet het borstplaatje rechtop en laat het geheel goed afkoelen.
Pepernoten
Wat heb je nodig:
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram bloem
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram boter
- 4 eetlepels melk
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 2 theelepels stroop (of honing)
- Boter om de bakplaat in te vetten
Bereiding:
Zeef eerst de bloem en doe het in een grote schaal. Zeef de basterdsuiker en voeg deze toe. Doe vervolgens de boter en het zelfrijzende bakmeel erbij. Snijdt vervolgens de boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg dan de stroop, de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een deeg. Laat het vervolgens ± 1 uur rusten in de koelkast. Haal het daarna uit de koelkast en maak er kleine bolletjes van. Vet de bakplaat in en leg de bolletjes deeg erop. Druk ze iets plat. Verwarm de oven voor op 175º C (stand 3) en schuif de bakplaat erin. Bak de pepernoten gaar in 20 minuten. Haal de pepernoten vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de pepernoten in een goed afgesloten trommel.