Wokken! Smakelijk en gezond
Koken met de wok is trendy, en het biedt heel wat extra mogelijkheden. Met de wok kunt u namelijk de heerlijkste eenvoudige, lichte en verse gerechten bereiden. Koken met de wok gaat snel. Zo draait u in een handomdraai een lekkere voedzame en gezonde maaltijd op tafel.
Vegetarische tjaptjoi
Ingrediënten:
- 1 eetlepel arachideolie
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel geraspte verse gember
- 300 gram tatsoi, schoongemaakt
- 500 gram choisum, kleingemaakt
- 400 gram minipaksoi, kleingemaakt
- 450 gram chinese kool, kleingemaakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 60 ml hoisinsaus
- 1 eetlepel pruimensaus
- 2 theelepels sambel oelek
- 120 gram taugé
Bereidingswijze:
Verhit de olie in de wok en roerbak de knoflook en gember tot ze geuren. Voeg de tatsoi, choisum, paksoi, kook en gecombineerde sauzen en sambal toe en roerbak tot de groenten net zacht zijn. Voeg de taugé toe en roerbak al omscheppend tot de taugé net zacht begint te worden.
Varkensvlees met gember
Ingrediënten
- 700 gram varkensfilet, dungesneden
- 2 kaffirlimoenblaadjes, dungesneden
- 2 eetlepels geraspte verse gember
- ¼ kopje gehakte verse korianderblaadjes
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 middelgrote (200 gram) rode paprika, in repen
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 240 gram taugé
Bereidingswijze:
Vermeng in een middelgrote kom het varkensvlees met de limoenblaadjes, gember en koriander. Zet de kom afgedekt 3 uur of gedurende de nacht in de koelkast. Verhit olie in de wok en roerbak het vleesmengsel met de ui, in porties, tot het vlees bruin en gaar is. Roerbak de paprika in dezelfde wok tot hij net zacht en lichtbruin is. Doe het vleesmengsel terug in de wok en roer er de sojasaus en azijn door. Voeg de taugé toe en roerbak al omscheppend tot de taugé net slap begint te worden.
Lamsvlees met lente-uien
Ingrediënten:
- 700 gram lamslendenvlees, dungesneden
- 4 cm verse gember, kleingemaakt
- 4 cm vers citroengras, kleingemaakt
- 2 teentjes knoflook, uitgepers
- 2 theelepels geraspte citroenschil
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels arachideolie
- 400 gram (ca. 8 stuks) grote lente-uien, schoongemaakt en gesnipperd
- 60 ml milde chilisaus
- ½ theelepel sesamolie
- 1 eetlepel droge sherry
Bereidingswijze:
Vermeng in een middelgrote kom het vlees met de gember, het citroengras, de knoflook, de geraspte schil en het sap. Zet de kom afgedekt 3 uur of gedurende de nacht in de koelkast. Verhit de olie in de wok en roerbak het vleesmengsel met de ui, in porties, tot het vlees bruin is. Voeg de gecombineerde sauzen, sesamolie en sherry toe en breng de saus aan de kook. Doe het vleesmengsel terug in de wok en roerbak alles. Schep het mengsel daarbij door de sauzen.
Kantonese spinazie met amandelen
Ingrediënten:
- 2 theelepels arachideolie
- 25 gram amandelsnippers
- 2 eetlepels zoete sherry
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels honing
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- ½ theelepel sesamolie
- 1 kg spinazie, schoongemaakt
- 6 groene uien, gesnipperd
Bereidingswijze:
Verhit de arachideolie in de wok en roerbak de noten tot ze net bruin zijn.Schep de noten uit de wok. Verwarm de sherry, sojasaus, honing, knoflook en olie in dezelfde wok tot de saus kookt. Voeg de spinazie en uien toe en roerbak tot de spinazie net zacht is. Serveer het spinaziemengsel bestrooid met noten.
U kunt natuurlijk zelf kiezen wat u bij deze gerechten eet. Bami, nasi, mihoen, mie, alles is mogelijk.
Alle recepten zijn voor 4 personen.