Hapjes voor een feestje
Wat voor hapjes zet u neer op een verjaardag of feestjes. Gaat u voor de standaard kaas en worst hapjes, of bent u toe aan iets nieuws? Wilt u een origineel cocktailfeestje geven? Wilt u uw familie eens verrassen met een uniek aperitiefhapje? Probeer eens wat van de snelle eenvoudige gerechten uit. De heerlijkste warme en koude gerechten kunt ook u maken.
Kleine caesarsalades
Ingrediënten:
- 24 sneden casinobrood
- 125 gram zachte knoflookboter
- 3 plakken bacon (200 gram), fijngehakt
- 1 kleine krop sla, in dunne reepjes
- 125 ml dressing voor caesarsalade
- 12 hele ansjovisfilet, uitgelekt en in de lengte gehalveerd
- 25 gram parmezaankrullen
Bereidingswijze:
Rol het brood met een deegroller een beetje plat en snijd er rondjes van 8 cm uit. Smeer op beide kanten van de broodrondjes knoflookboter. Druk de rondjes in 24 niet ingevette pasteivormpjes. Bak ze bij 200-210 graden (stand 5) 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze afkoelen. Roerbak de bacon in een kleine koekenpan tot hij knapperig is. Laat de bacon uitlekken op keukenpapier. Vermeng net voor het opdienen de sla met de bacon en dressing. Lepel het slamengsel in de broodbakjes. Garneer elke salade met een opgerold reepje ansjovis en een parmezaankrul.
Pikante kippenballetjes
Ingrediënten:
- 1 kg kippengehakt
- 200 gram oud broodkruim
- 1 kleine bruine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 1 ei, losgeklopt
- 60 ml hoisinisaus
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 2 theelepels geraspte verse gember
- ½ theelepel sesamolie
- ¼ theelepel vijfkruidenpoeder
- 80 ml arachideolie
Voor de dipsaus:
- 125 ml zoete chilisaus
- 2 eetlepels witte wijn azijn
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
Alles vermengen voor de dipsaus.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 180-190 graden (stand 4). Vermeng het gehakt grondig met het broodkruim, de ui, knoflook, het ei, de sauzen, gember, sesamolie en het vijfkruidenpoeder. Kneed afgestreken eetlepels van het mengsel tot balletjes. Verwarm de arachideolie in de grote koekenpan. Bak de balletjes in porties (schud de pan af en toe, zodat ze rond blijven) tot ze rondom bruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de balletjes op een bakplaat en bak ze 15 minuten of tot ze helemaal gaar zijn in de oven. Prik de balletjes met een stukje limoen en koriander aan spiesen. Serveer met de dipsaus.
Hapjes met gerookte zalm en kappertjes
Ingrediënten:
- 2 vellen kant en klaar bladerdeeg
- 200 gram ricotta
- 2 theelepels heet water
- 2 eetlepels fijngehakte verse bieslook
- 3 theelepels mierikswortelroom
- 6 plakken gerookte zalm (180 gram), grofgehakt
- 2 eetlepels uitgelekte kappertjes
- 6 stakjes verse dille
Bereidingswijze:
Verwarm de oven tot 240-250 graden (stand 7). Snijd uit het deeg rondjes van 5,5 cm (ongeveer 16 rondjes). Leg de rondjes op een licht ingevette bakplaat. Bak ze in 8 minuten in de oven of tot ze bruin kleuren en laat ze afkoelen. Snijd de rondjes in de helft door. Vermeng in een middelgrote kom de ricotta met het water. Roer er de bieslook en de room door. Verdeel het ricotta-mengsel vlak voor het opdienen over de deegrondjes. Garneer met zalm, kappertjes en takjes dille.
Knapperige komkommer met kip
Ingrediënten:
- 250 gram kippengehakt
- 2 eetlepels kokosmelk
- 1½ eetlepel zoete chilisaus
- 2 theelepels fijngehakt vers citroengras
- 1½ eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2 grote komkommers
Bereidingswijze:
Bak het gehakt in een hete koekenpan met antiaanbaklaag. Roer tot het gehakt lichtbruin kleurt en laat het 5 minuten afkoelen. Mix de kip fijn. Meng de kip met de kokosmelk, chilisaus, citroengras, citroensap, de koriander en de knoflook. Dek af en zet het 3 uur of een nacht in de koelkast. Snijd de komkommers diagonaal in plakken van 1 cm. Verdeel het kipmengsel over de komkommerschijfjes en garneer eventueel met korianderblaadjes.