InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zoete lekkernijen uit de Vogezen

Zoete lekkernijen uit de Vogezen

Zoete lekkernijen uit de Vogezen Wie Vogezen zegt, denkt meestal aan zoute lekkernijen, zoals Quiche Lorraine of Flammekuche. Lekker zware gerechten die de kou verdrijven. Maar ook in zoet zijn ze heel sterk. Met hun overvloed aan fruitsoorten als bosbessen en mirabellen hebben ze alvast goede grondstoffen voor het maken van lekkere fruittaarten en jam!

Bosbessentaart

Even een kleine opmerking: in de streek vind je "bleuets" en "myrtilles". Wat is nu het verschil? Bleuets is de gekweekte variant, ze zijn dikker en bevatten meer vruchtvlees. Het zijn de bleuets die je op de markten en in de winkels vindt. "Myrtilles" is de wilde variant. De besjes zijn erg klein, maar veel smaakvoller. Je kan het een beetje vergelijken met aardbeien en bosaardbeien. Myrtilles kom je slechts zelden tegen in winkels en op markten en ze zijn een pak duurder.

Ingrediënten

  • 300 gr. zanddeeg
  • 100 gr verkruimelde koekjes, type Petit Beurre
  • 1 soeplepel puddingpoeder met vanilleparfum
  • 75 gr suiker
  • 450 gr myrtilles

Bereiding

Rol het deeg uit in een vorm van 22 cm doorsnede. Prik de bodem in met een vork. Meng de koekkruimeltjes en het puddingpoeder. Strooi over de taartbodem. Vermeng de suiker met de myrtilles en giet over de kruimeltjes. Bak op 210°C gedurende 10 minuten, daarna op 180°C gedurende 20 minuten.

Kugelhopf

Ingrediënten

  • 25 gr biergist
  • 20 cl lauwe melk
  • 500 gr bloem
  • 10 g zout
  • 75 gr suiker
  • 2 eieren
  • 200 gr zachte boter
  • 80 gr rozijnen
  • amandelschilfers

Bereiding

Roer 25 gr biergist los met 10 cl lauwe melk. Voeg bloem toe totdat het deeg goed kneedbaar is. Zet weg op een warme plaats zodat het kan rijzen.Ondertussen mengt u in een kom 500 gr bloem, 10 gr zout, 75 gr suiker, 2 eieren en 10 cl lauwe melk. Bewerk het deeg gedurende ongeveer 10 minuten. Hef het geregeld op om het te verluchten. Voeg 200 gr malse boter toe, bewerk het deeg verder. Voeg dan het deel gerezen deeg toe, wanneer dit verdubbeld is in volume. Kneed verder. Voeg 80 gr rozijnen toe. Laat 1 uur rusten. Beboter de vorm. De speciale Kugelhopfvorm is meestal uit zandsteen en heeft in het midden een gat. Bestrooi met amandelschilfers. Giet het deeg in de vorm. Laat het deeg rijzen.Op een matig vuur bakken gedurende 45 minuten. Bestrooi met poedersuiker.

Anijsbrood

Dit recept was door de jaren heen de twistappel tussen Zwitserland, Duitsland en de Elzas. Uiteindelijk belandde het recept in de Vogezen die er één van haar specialiteiten van heeft gemaakt.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 500 gr suiker
  • 600 gr bloem
  • 2 soeplepels anijs

Bereiding

Meng met een garde, boven het vuur, in een kookpot, de suiker en de eieren. Zet het vuur af en wanneer het mengsel wat is afgekoeld, klop je het mengsel op met de klopper gedurende 20 minuten. Voeg daarna de bloem en de anijs toe en meng alles goed. Maak met een klein lepeltje bolletjes van +/- 2 cm diameter. Laat één nacht uitdrogen. Bak 's anderendaags in een warme oven op 200°C gedurende 10 minuten.

Mirabellentaart

Ingrediënten

  • 350 gr zanddeeg
  • 600 gr mirabellen
  • 2 soeplepels puddingpoeder aroma vanille
  • 15 cl melk
  • 2 eieren
  • 75 gr suiker
  • 10 cl dikke room
  • een snuifje kaneel

Bereiding

Rol het deeg uit in een taartvorm met 26 cm diameter. Prik met een vork de bodem in. Ontpit de mirabellen et schik ze op het deeg. Maak flan door het puddingpoeder bij de melk te voegen. Voeg de eieren toe, alsook de suiker en de room. Goed roeren en over het fruit gieten. Bestrooi met kaneel. Bak op 210°C gedurende 10 minuten, daarna op 180°C gedurende 25 minuten.

Pannacotta met snoepjes uit de Vogezen

Ingrediënten

  • 1 liter vloeibare room
  • 300 gr verkruimeld snoep van dennenboomknoppen (firma C.D.H.V.)
  • 4 gelatineblaadjes

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een pan. Zet op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Giet daarna in glazen. Zet minstens één uur in de koelkast.

Lees verder

© 2009 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: anijs of pimpinella anisumKruiden: anijs of pimpinella anisumEen eigen kruidentuintje in je tuin aanleggen en onderhouden is een leuke hobby. Hier wil ik het hebben over pimpinella…
Nieuw afslankmiddel: bosbessen!Dat bosbessen gezond zijn, is algemeen bekend. Ze zijn rijk aan anti-oxidanten en helpen voor een lagere cholesterol. Ma…
Afvallen met bosbessenBosbessen zijn erg gezond. Kunnen bosbessen je helpen bij het afvallen? Zo ja, waarom en wat is de kracht van bosbessen?…
Franse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijenFranse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijenElzas - Lotharingen, paradijs van de mirabel en de daarbijhorende specialiteiten. Maar dat is niet alles. U vindt er ook…
Mirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerkenMirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerkenMirabellen zijn zonnig gele, heerlijke pruimpjes om zo uit de hand te eten, maar ze kunnen ook goed gebruikt worden om e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hietaparta, Pixabay
  • Postkaarten met recepten
  • Goûtons ensemble les Vosges et ses produits du terroir 2009
  • Flammekueche et autres tartes alsaciennes - Saep créations - Colmar
  • La découverte 2009 - Bienvenue dans les Vosges colorées

Reageer op het artikel "Zoete lekkernijen uit de Vogezen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Streekgerechten Frankrijk
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!