10 keer ontbijten
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag wordt vaak gezegd. Toch slaan veel mensen het ontbijt over omdat ze geen tijd hebben of niet goed weten waar ze de dag mee moeten beginnen. In dit artikel vindt u 10 recepten om de dag goed mee te beginnen.
Het ideale ontbijt
Het ideale ontbijt is een combinatie van plantaardig voedsel (vitamines en vezels), eiwitten,vloeistof en een beetje vetten en suikers. Dit geeft ons onder normale omstandigheden voldoende brandstof om het tot de middag vol te houden (
ideaal is nog een fruitsnack als tienuurtje). In welke verhoudingen we wat moeten eten is zeer persoonsgebonden: sommigen hebben meer behoefte aan suikers terwijl anderen snel teveel suikers binnen hebben.
Zoet of zout?
Volgens sommigen is een zoet ontbijt af te raden. Dit zou de suikerbalans in het lichaam verstoren. Dit is echter weer iets persoonsgebonden: sommigen reageren slecht op een suikerrijk ontbijt terwijl anderen dit juist nodig hebben. Als u uit gewoonte veel suikers eet 's morgens kan u eens een zout ontbijt proberen. Zo kan u zien of u echt een suikerrijk ontbijt nodig heeft. De mensen die 's morgens veel suikers nodig hebben, zijn een minderheid. Bij de meerderheid is dit een gewoonte (
en kan het zelfs leiden tot gezondheidsproblemen en sterke schommelingen van de suikerspiegel).
Mijn 10 favoriete recepten
Hieronder vindt u 10 van mijn favoriete recepten en beschrijvingen van zout naar zoet.
1. Turks ontbijt
Een traditioneel Turks ontbijt is een waar festijn voor de gezonheidsliefhebbers. Het kost ook het minste moeite om klaar te maken. Het is een combinatie van allerlei hartige voedingswaren met als afsluiter confituur of honing. Vlees wordt zelden gegeten bij een traditioneel Turks ontbijt. Dat hoort eerder bij een feestelijke gelegenheid.
Wat kan zoal bij een Turks ontbijt:
- olijven (meestal 2 soorten waarvan 1 groene)
- witte kaas (type feta) en soms andere kaassoorten met of zonder paprikapoeder
- tomaten (met of zonder zonnebloemolie, zout en paprikapoeder) of zongedroogde tomaten
- schijfjes komkommer of verse augurk (geen ingelegde)
- schijfjes paprika of Turkse pepers
- gekookte eieren
- confituur of honing
- brood
Hierbij wordt Turkse thee of warme melk gedronken. Koffie hoort niet bij het ontbijt, maar wel na een maaltijd of als vieruurtje.
2. Gehakt
Voorbereiding: 5 min
Bereiding: 10 min tot 15 min (afhankelijk van hoeveelheid & kwaliteit gehakt)
Benodigdheden:
- gehakt
- plantaardige olie (kokosvet of zonnebloemolie of sesamolie)
- peterselie
- Doe een scheut olie in een pan of kookpot.
- Bak het gehakt aan in de olie (en kruid indien gewenst).
- Doe het in een schotel en garneer het met verse peterselie.
- Dien op met brood (heerlijk met een pitabroodje of tussen 2 sneetjes brood of in een pide)
Tips:
- Ajuin geeft extra smaak, maar kan wel maagpijn geven 's morgens vroeg.
- Je kan dit gerecht ook opdienen met een spiegelei.
- Fijn gesneden tomaat en/of paprika's geeft ook extra smaak. Dit kan aangebakken maar kan ook rauw bij of onder het gehakt.
3. Zoute steak
Voorbereiding: 5 min
Bereiding: 20 minuten
Benodigdheden:
- Dunne lapjes steak (familiesteak of 2de keus)
- (zee)zout
- plantaardige olie of boter
- Snij de steak in stukjes van ongeveer 5cm op 5cm (geen repels).
- Warm olie of boter in een pan.
- Doe zout op de steaks (afhankelijk van je smaak).
- Bak de steaks.
- Dien op met brood.
Tips:
- Ook heerlijk met een spiegelei als vervanging van spek.
- Voor een bijzonder resultaat kort in de oven met een beetje kaas erop (geen zoute kaas!). Als de kaas gesmolten is, snel eruit halen zodat het vlees niet taai wordt.
- Als bijgerecht kan je stukjes tomaat met fetakaas opdienen.
4. Ontbijtsoep
Voorbereiding: 20 tot 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Benodigdheden:
- Kipfilet
- Kippebouillon of vegeta
- Soepgroenten naar smaak (prei kan maagpijn geven 's morgens)
- Plantaardige olie of boter
- Snij de kipfilets en bak ze aan in olie of boter.
- Bak de groenten kort aan in olie of boter.
- Blus de groenten met bouillon of vegeta opgelost in warm water.
- Voeg de kipfilet toe en laat kort koken.
Tips:
- Ideaal in de winter als je verkouden bent!
- De groenten kan je eventueel weglaten.
- Je kan dit met alle restjes van de vorige dag.
5. Hartige pannenkoeken
Voorbereiding: 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de groenten)
Bereiding: 20 minuten
Benodigdheden:
- Bloem
- Eieren (1 of 2)
- Melk of rijstemelk
- Beetje (riet)suiker (1 koffielepel)
- Plantaardige olie of boter
- Peterselie of verse brandnetel of spinazie of prei)
- Kaas (jonge kaas, pastakaas of niet-zoute fetakaas)
- Doe ongeveer 500 gr bloem in een kom.
- Voeg de suiker toe.
- Klop de eieren los met een scheut olie en voeg ze toe aan het bloem.
- Voeg melk toe (ongeveer 500 tot 750ml afhankelijk van je smaak en soort melk).
- Roer alles goed tot je een glad beslag krijgt.
- Voeg de groenten of kruiden toe samen met fijn gesneden of verkruimelde kaas.
- Meng alles goed en bak de pannenkoeken in een hete pan.
Tips:
- Je kan de groenten en de kaas ook toevoegen als de pannenkoek al in de pan ligt. Het nadeel is dat je dan aan één kant groenten en kaas hebt en dat ze hierdoor snel kunnen aanbranden.
- Doe niet teveel groenten erin: dat kan snel tegensteken 's morgens. Beter een handvol groenten voor een hele kom beslag dan teveel.
- De pannenkoeken kan je warm insmeren met boter en oprollen. Meer hoeft er niet op.
- Voor een bijzondere smaak kan je olie met een sterke smaak gebruiken zoals sesamolie of kokosolie. Denk er wel aan dat olie heter wordt dan boter.
- Als je iets bijzonders wilt maken, kan je de pannenkoeken bakken zonder de kaas, de pannenkoeken op elkaar stapelen met telkens een laagje kaas ertussen en dan even in de oven schuiven. Zo krijg je een orginele groententaart.
6. Fruitsla
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 10 minuten
Benodigdheden:
- Fruit naar smaak (appels, bananen, peren, druiven, meloen,...)
- Fruitsap of citroensap
- (Riet)suiker
- Was en snij het fruit in blokjes.
- Strooi er een koffielepel suiker over (afhankelijk van je smaak en hoeveelheid fruit en zoetheid fruit)
- Voeg fruitsap of citroensap gemengd met water toe.
- Roer alles goed en zet even in de koelkast (minstens 5 minuten, liefst langer).
Tips:
- Gebruik seizoensfruit. Dat smaakt het beste en bevat de voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt.
- Heerlijk met yoghurt of kwark of pudding.
7. Onbijtkoek met maïs
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 30 minuten (minstens 20 minuten in de oven)
Benodigdheden:
- Polenta (250 tot 500gr afhankelijk van je smaak)
- Bloem of fijne polenta (500 gr tarwebloem, fijne polenta meer afhankelijk van het merk)
- (Riet)suiker (2 eetlepels of meer als je het heel zoet wilt)
- Melk (500ml tot 750ml)
- Eieren (1 of 2)
- Plantaardige olie (zonnebloemolie of maïsolie)
- Doe de droge ingedriënten in een kom en meng alles met een vork.
- Doe de melk in een kom (kan je eventueel kort opwarmen, maar moet niet).
- Klop de eieren los met een scheut olie en voeg ze toe aan de melk en meng alles.
- Voeg de natte ingedriënten toe bij de droge en meng alles goed tot je een glad deeg krijgt (niet teveel in roeren!).
- Doe het deeg in een ovenschotel en bak ze in een voorverwarmde oven (niet te heet bakken, want dan blijft de binnenkant nat, ideaal is rond 180°, dit hangt echter af van de ingedriënten).
- Wanneer de koek mooi bruin wordt, prik je met een vork erin: als er deeg aan blijft plakken is het nog niet klaar, als het droog is, is het klaar.
- Haal de koek eruit en snij ze in driehoekjes of ruitjes en dien ze warm op.
Tips:
- Een beetje geplette maïs geeft een groffere structuur.
- Als je het graag extra zoet hebt, kan je de helft van het deeg in de bakvorm doen, dan er siroop (rietsiroop of kandijsiroop of ahornsiroop) op gieten en vervolgens de rest van het deeg erover doen. Zo krijg je een heerlijke zoete laag in de koek.
- Ook stukken appel met kandijsiroop geven een zoete verrassing als je er een laagje in verwerkt.
- Voor een extra zoet resultaat: bevochtig de bovenkant met een beetje water (of eiwit) en strooi er suiker op. Dit kan met gewone bruine suiker: hoe fijner de korrel, hoe gladder het eindresultaat.
- Geen polenta in huis? Ook lekker met griesmeel.
- Ook heerlijk opgediend met siroop of honing en een beetje kwark of opgeklopte room.
8. Appelpannenkoek
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Benodigdheden:
- Appels (geen zure)
- Bloem (500gr)
- Eieren (1 of 2)
- Melk of rijstemelk (500 tot 750 ml)
- Olie of boter
- Maak het pannenkoekenbeslag.
- Was, schil en snij de appels in schijfjes.
- Warm olie of boter op in een pan.
- Doe er een lepel beslag in en leg er snel een aantal schijfjes appel in. Doe er nog een lepeltje beslag over zodat de appels bedekt zijn (anders branden ze snel aan).
- Bak de pannenkoek.
Tips:
- Voor de zoetekauwen: dien warm op met een scheut siroop (kandij of ahorn of rijst) of een lepel honing. De siroop kan ook rechtstreeks op de appels in de pan.
- Maak een taartje met een stapel pannenkoeken. Heerlijk met een lepeltje bruine suiker tussen elke pannenkoek.
- Ook lekker met kwark of verse yoghurt.
9. Gebakken appels
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 10 minuten
Benodigdheden:
- Appels
- (Riet)suiker (2 eetlepels of meer voor een zoeter resultaat)
- Kwark of yoghurt
- Was, schil en snij de appels in dunne schijfjes.
- Doe ze in een pan en voeg er suiker aan toe.
- Doe water in de pan tot de appels net onder water staan.
- Zet de pan op het vuur en laat de appels karameliseren.
- Doe een schepje kwark of yoghurt in een bord en leg daar de appels op.
Tips:
- Dikke schijfjes geven een sappig resultaat: dan is enkel de buitenkant gekarameliseerd.
- Rietsuiker kan vervangen worden door siroop.
- Een klein scheutje citroensap geeft meer glans aan de appels.
- Je kan het ook afwerken met meerdere lagen met zoet beschuit, ontbijtgranen of koek ertussen.
- Een snuifje kaneel geeft extra smaak en doet wonderen in de winter.
- Dit kan ook met andere fruitsoorten.
- Voor de zoetekauwen: doe een lepel kwark in een bord, leg daar een stukje ontbijtkoek (recept hierboven) op met daarboven de appels en versier met kandijsiroop en bruine suiker.
10. Zoete croque-monsieur
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 20 minuten
Benodigdheden:
- Gesneden brood
- (Jonge) kaas
- Sneetjes kipfilet of hesp of ander vleeswaren (fijne sneetjes geven het beste resultaat)
- Bananen of ananas
- Siroop (kandij of rijst) of bruine suiker
- Leg kipfilet (of andere vleeswaren) op een sneetje brood.
- Leg daarop een kaas en schijfjes ananas of banaan en dek toe met een ander sneetje brood.
- Bak de croque monsieur in een croque monsieur-machine of in de pan of in een hete oven.
- Serveer warm met een scheutje siroop of bruine suiker.
Tips:
- Voor de zoetekauwen: doe een scheut siroop of een koffielepel bruine suiker rechtstreeks op het fruit en teken na het opdienen een mooi patroon met siroop op de croque monsieur.
- Ook ander fruit is geschikt voor dit gerecht. Zoet fruit is echter ideaal.
- Heerlijk opgediend in kleine stukjes op een bedje van kwark (eventueel afgewerkt met een snuifje kaneel).