Nieuwe gezonde borrelhapjes
De borrelhapjes blijven het goed doen in Nederland. In de winkels zie je met enige regelmaat niet verpakte of verse borrelhapjes opduiken. Zo te eten of die even in de oven moeten. Voor ieder wat wils.
Zalm met kruidenkaas
Neem bij voorkeur ligt kruidenkaas, deze smaakt net zo goed maar bevat beduidend minder calorieën. De zalm is vette vis, maar als aanvulling op de (2x per week vette vis) een prima invulling. Enkele voorbeelden.
Ingrediënten
- 200 gram kruidenkaas light (verschillende merken en smaken zijn geschikt)
- 8 dun gesneden plakken zalm (bijvoorbeeld die voor de boterham gemaakt worden)
- 1/2 komkommer
- 250 gram wortels
- 1 sauslepel olijfolie
- 1 eetlepel limoensap
- 50 gram pijnboompitten geroosterd
- zwarte peper
Bereiding
Snij de plakken zalm in lange smalle repen. Maak de komkommer en wortelen fijn en mix het met de pijnboompitten. Doe er wat olijfolie en limoensap bij en meng het goed. Tenslotte wat verse peper er over en mix het met de kruidenkaas. Smeer het nu over de smalle repen zalm en rol deze voorzichtig op. Als het een rolletje is zet er dan een cocktailprikker doorheen en zet het heel kort in de oven.
Ingrediënten
- 2 blikjes zalm
- 18 grote eieren
- 2 eetlepels kruidenkaas light
- verse kerrie
- peper en zout
- 3 eetlepels yogonaise
- tomatenketchup
- peterselie
Bereiding
Kook de eieren hard en laat ze goed afkoelen. Haal het eigeel uit de eieren en mix het met fijngeprakte zalm, kruidenkaas, kerrie, tomatenketchup en wat peper en zout naar smaak. Vul met dit mensen de afgedopte eieren en zet desgewenst het “dopje” er weer op of garneer het met at peterselie.
Desgewenst kan dit borrelhapje ook met tonijn i.p.v. zalm gemaakt worden.
Mini sandwiches
Ingrediënten
- 6 grote plakken 20+ kaas pittig
- 8 sneetjes tarwebrood (donkerbruinbrood)
- 2 eetlepels mosterd dille dressing
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 3 middelgrote tomaten
Bereiding
Smeer de sneetjes brood in met een mix van de mosterd dille dressing en de balsamicoazijn en leg er de plakjes pittige kaas op. Snij de tomaten in dunnen plakken en leg dit op de kaas. Leg het sneetje brood erop en snij ze kruislings in 4 partjes.
Zet ze even in oven of het tosti-ijzer en server ze lauwwarm.
Aan de sandwiches kunnen ook nog stukjes Ansjovis toegevoegd worden.