Griezelige maar toch smakelijke recepten voor Halloween

Griezelige maar toch smakelijke recepten voor Halloween Met Halloween willen we wel eens iets ongewoons eten, liefs een beetje griezelig. De thema's zijn legio: spinnen, wormen, afgehakte ledematen, groen slijm, bloeddoorlopen ogen en ga zo maar door. Het ziet er vies uit, maar het is best lekker, want het is met gewone ingrediënten gemaakt. Eigenlijk is het soms gewoon de naam die het doet! Een kleurrijk aperitief om je Halloweenavond goed te beginnen, daarna een bloederig hoofdgerecht en een griezelig dessert om te eindigen. Ook kinderen zullen zo'n maaltijd zeker weten te appreciëren.

Het aperitief

Zonder alcohol

Een leuk aperitief om goed te beginnen. Veel moet je hier niet voor doen, alleen een paar leuke namen verzinnen en kleurrijke drankjes kopen. Voor kinderen:
 • Gele kattenpis: felgele frisdrank zonder bruis (type Aquarius, Oasis, etc)
 • Blauw heksenbrouwsel: blauwe frisdrank zonder bruis (type Aquarius) of kinderchampagne Smurfen
 • Rood heksenbloed: felrode frisdrank zonder bruis (type Aquarius of zelf te maken met grenadinesiroop of bevroren frambozen)
 • Groen uit de heksenketel: water met muntsiroop of gemixte kiwi en spinazie

Al deze drankjes kunnen met of zonder stukjes tand. Koop hiervoor snoepvampierentanden, snijd de tanden afzonderlijk af en voeg ze bij de drank. Kan ook met oogballen. Koop snoepoogballen en leg in ieder glas een oogbal. Succes gegarandeerd!

Met alcohol

Voor volwassenen:
 • Gele kruidendrank: elke aperitief met een gele kleur komt hiervoor in aanmerking (witte porto, witte Martini, etc)
 • Blauw of paars heksenbrouwsel: aperitief met blauw kleurtje (bleu Curaçao etc) of met een paarse kleur (Kirr Royal bv´.)
 • Rood heksenbloed: aperitief met een rood kleurtje (rode porto, rode Martini, Kersenlikeur)

Rangschik je drankjes per kleur op een dienblad voor een mooi effect.

De aperitiefhapjes

Om het geheel te vervolledigen:
 • Spookjes: verkrijgbaar als chips
 • Vampierenklootjes: nootjes in een krokant jasje
 • Afgehakte vingers: worstjes in tweeën gebroken met ketchup aan één kant. Eventueel amandelschilfer insteken als nagel

De soep

Pompoensoep met kevers met groene poten

De klassieker is natuurlijk pompoensoep. Om de pompoensoep iets spannender te maken, kan je er kevers met groene poten in werpen. Wat zijn kevers met groene poten? Heel eenvoudig: maak gehaktballetjes met een langwerpige vorm. Steek hierin zes stukjes groene spaghetti (drie aan elke kant) en je hebt kevertjes met groene poten. Balletjes en poten worden gaar in de soep en kunnen dus mee opgegeten worden.

Varkensbloedsoep met wormen

Hou je meer van rood voor Halloween, maak dan gewoon een dikke rode tomatensoep. Leg hierin slierten dunne spaghetti (type cappellini). Niet te veel en leg indien mogelijk ook sommige half in, half uit het bord. Creepy!

Groene slijmensoep

Hiervoor komt iedere groene soep in aanmerking. Kervelsoep is mooi donkergroen, erwtensoep is iets lichter. Bij erwtensoep heb je het voordeel dat je er bv. een varkenspoot kan in leggen. Maak de soep goed dik, dan lijkt het net slijm.

Het hoofdgerecht

Vleermuisogen, bloedballetjes en heksenbrood

Een griezelige naam voor een typische Vlaamse lekkernij: kriekjes met balletjes! Maak gewone gehaktballetjes, dat zijn jullie vleermuisogen. De bloedballetjes zijn de kriekjes. Sop stukjes brood in het kriekensap, het wordt rood en dus heksenbrood. Eventueel kan je in het brood ook figuurtjes uitsteken alvorens ze in het kriekensap te doppen. Denk aan spookjes, heksen, pompoenen, etc.

Moord in de bungalow

Bak een vleesbrood van gehakt. Snijd het door, maak het leeg vanbinnen. Vul voor het opdienen op met warme krieken. Leg het deksel er terug op. Steek een groot keukenmes rechtop in de vorm. Breng zo binnen. Wanneer je het "lijk" opensnijd, stroomt het "bloed" er uit! Heb je veel tijd en inspiratie, dan kan je er ook een hoofdje op maken (een kleinere gehaktbal) en dit versieren met gekookte spaghettislierten als haar, olijven als ogen, een stukje wortel als neus en enkele stukjes eiwit als tanden. Nog griezeliger!

Hersenen met oogballen

Maak dunne spaghetti (type cappellini) en draai hem door de tomatensaus. Haal de slierten terug uit de tomatensaus. Maak er een bol van, in de vorm van hersenen, schik op een schotel. Giet de tomatensaus er rond. Maak gehaktballetjes, maak oogwitten van gekookt eiwit en de pupil met stukjes van zwarte olijven.

Het dessert

Spinnencakejes

Koop gebakjes (type mellow cakes).Geef de cakejes ogen (stukjes rode of groene snoep). Koop zwarte snoepveters of zwarte drop. Maak hiervan poten aan weerszijden van het lijf. Schik de spinnen op een bord.

Heksenpudding

Maak gewone gele pudding en verwerk hierin op het einde gekleurde smarties. Door de warmte smelt de kleur een beetje en geeft het een "vies" uitzicht. Maar wel lekker!

Rijstpap met wormen en kevers

Maak gewone rijstpap. Koop snoepwormen en -kevers. Schik de wormen en de kevers op de rijstpap. Duw er sommige half in, zodanig dat het lijkt alsof ze uit de pap komen gekropen. Opgelet: doe dit wanneer de rijstpap is afgekoeld, anders smelt de snoep en krijg je echt een vies papje, dat niet echt lekker is!

Spinnenweb

Bak een stapeltje pannenkoeken. Teken hierop met siroop een mooi spinnenweb en een spinnetje. Lekker griezelig of griezelig lekker?

De afsluiter

Zwart heksendrankje

Hier kan een donkere thee of zwarte koffie de oplossing bieden.

Allerlei soorten pousse-cafés in verschillende kleuren

 • Elexir d'Anvers: groen - slijm- of kruidendrankje
 • Drankjes op basis van koffie: bruin - tovenaarsontlasting
 • Gele drankjes (type 43): gele kattenpis

Veel (griezel)plezier en laat je inspiratie maar werken!
© 2009 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vieze recepten voor Halloween of voor griezelparty'sVieze recepten voor Halloween of voor griezelparty'sEind oktober. Halloween is weer in 't land! Wil je een leuke avond doorbrengen met je familie en je vrienden? Dat kan! Z…
Halloweendiner van aperitief tot dessertHalloweendiner van aperitief tot dessertMet Halloween wil iedereen uitpakken met een origineel diner. Het is wel een hele kunst om iets lekkers en gezonds op ta…
Het ultieme griezelfeest - Halloween!Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker H…
Halloween in Duitsland: susses oder saures!Halloween in Duitsland: susses oder saures!Susses oder Saures! Dat is wat je overal in Duitsland hoort met Halloween. Want ook in Duitsland houden kinderen er van…

Nieuwe gezonde borrelhapjesNieuwe gezonde borrelhapjesDe borrelhapjes blijven het goed doen in Nederland. In de winkels zie je met enige regelmaat niet verpakte of verse borr…
Recepten met pruimen; zoet en hartigRecepten met pruimen; zoet en hartigIn de zomer en de vroege herfst zijn ze er weer: die heerlijke verse pruimen. Pruimen zijn heerlijke vruchten om zo uit…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.