Recepten voor rabarber
Rabarber is als bladplant een aanwinst voor de tuin. Niet alleen in de moestuin, maar ook in de siertuin komt hij tot zijn recht. Er zijn soorten met heel decoratieve bladeren. Naast het mooie blad heeft de plant ook de bekende eetbare bladstelen. Rabarber wordt voornamelijk als groente of als koud bijgerecht gegeten. Maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan rabarberjam, rabarbercake of desserts met rabarber.
Rabarber is niet alleen heel smakelijk om te eten, het is ook eenvoudig zelf te telen. Heb je nog een aantal vierkante meter grond over in je tuin? Koop dan een
Rabarberplant en geniet een in de herfst van je eigen pompoenenoogst!
Rabarber en oxaalzuur
Rabarber bevat, net als spinazie, veel oxaalzuur. Te veel oxaalzuur eten is niet goed voor het lichaam. Oxaalzuur gaat een verbinding aan met kalk (bijvoorbeeld met kalk in zuivelproducten) en maakt het minder werkzaam. Voor kinderen in de groei en voor ouderen met botontkalking is te veel rabarber eten dus niet verstandig. Een algemeen advies is om niet vaker dan 2 keer per week rabarber te eten. Om de werking van het oxaalzuur te verminderen kan tijdens het koken een stukje kalk, bijvoorbeeld een stukje schoolkrijt, aan de rabarber worden toegevoegd, dit neutraliseert het oxaalzuur. Hetzelfde kan worden bereikt met ongebluste kalk, verkrijgbaar bij de betere drogist. Jammer genoeg heeft het krijt en de ongebluste kalk wel invloed op de rabarbersmaak. Dus voor diegene die een aantal keren per jaar rabarber eet: laat het krijtje of de kalk achterwege en geniet van de pure rabarbersmaak. Heb je na het eten hinderlijke last van stroeve tanden (omdat het oxaalzuur dus een verbinding aangegaan is met de kalk op je tanden), drink dan een glas melk. De kalk in de melk neemt dat stroeve gevoel zo weer weg.
Rabarber is niet alleen heel smakelijk om te eten, het is ook eenvoudig
zelf te telen. Heb je nog een vierkante meter grond over in je tuin? Koop dan een Rabarberplant en geniet bijna twee maanden van je eigen oogst!
Recept voor gekookte rabarber
Het basisrecept voor rabarber. In deze vorm klaargemaakt is het geschikt als groente bij aardappels en vlees. Maar het kan zo ook goed gegeten worden als (koud)bijgerecht.
Ingrediënten
- 1 kg. Rabarber
- ±125 gr. suiker
Bereiding
Verwijder het onderste witte stukje van de stelen en het bovenste deel waar het blad begint. Jonge rabarber hoeft niet geschild te worden. Is de geoogste rabarber al wat ouder, schil of trek dan de taaie vlezige schil er af. Snij de rabarber vervolgens in stukjes en was ze. Zet de rabarber op met het aanhangende water. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe. Laat de rabarber 10 minuten koken en voeg dan, van het vuur af, de suiker toe. De rabarber kan naar wens warm of koud gegeten worden.
Recept voor rabarberjam met gember
Een heerlijke jam, die door de toegevoegde gember helemaal een bijzondere smaak krijgt!
Ingrediënten
- 1 kg. Rabarber
- 750 gr. suiker
- 1 citroen
- 5 stukjes gember
- 2 eetlepels gembersiroop
Bereiding
Maak de Rabarber schoon zoals hierboven bij het basisrecept staat beschreven. Kook de jam, onder voortdurend roeren, op een laag vuur langzaam in tot tweederde van de beginhoeveelheid. Snij de stukjes gember heel fijn en voeg ze dan, gelijk met de suiker, toe aan de jam. Daarna overdoen in glazen potjes.
Recept voor rabarbercake
Een heerlijke zoete cake, waarbij het kaneel er een extra lekkere smaak aan geeft.
Ingrediënten
- 350 gr. Rabarber
- 125 gr. lichtbruine basterdsuiker
- 1½ eetlepel custardpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 150 gr. boter
- 150 gr. witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- ½ dl. melk
- 150 gr. zelfrijzend bakmeel
Bereiding
Maak de rabarber schoon en snij in stukken. Voeg de bruine basterdsuiker, custardpoeder en het kaneel toe aan de schoongemaakte rabarber. Meng de boter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, eieren, melk en het zelfrijzende bakmeel en klop het tot een cakedeeg. Bekleed een springvorm (diameter van 24 cm.) met bakpapier. Schenk de helft van het cakebeslag erin en strijk het glad. Meng de rest van het beslag met het rabarbermengsel en verdeel het over het cakebeslag. Plaats de rabarbercake in het midden van de oven en bak de cake in 60 minuten op 150°C goudbruin. Smaakt zowel warm als koud heel goed. Geef er een schepje zure room bij voor een extra accent.
Recept voor rabarbertaart met gember
Een heerlijke combinatie van rabarber, weer met gember en dit keer ook met een vleugje alcohol.
Ingrediënten
- 1 pak Bastognekoeken
- 50 gr. boter of margarine
- ½ Potje gemberjam
- 750 gr. Rabarber
- 2 theelepels citroensap
- ¾ dl. rode vermout
- 8 blaadjes witte gelatine
- 2 bolletjes gember
- Slagroom (spuitbus)
Bereiding
Kruimel de bastognekoeken fijn en doe ze in een kom. Smelt de boter en meng het vervolgens samen met 2 eetlepels jam door de koekkruimels. Vet een bakvorm met een diameter van 24 cm. in. Verdeel het Bastogne-mengsel over de bodem en maak een opstaande rand van ± 3cm. Druk de kruimels goed aan. Maak de rabarber schoon en snij ze in kleine stukjes. Doe de rabarber, de rest van de gemberjam, het citroensap en de vermout in een pan en meng het goed door elkaar. Kook het in ongeveer 10 minuten tot moes. Laat ondertussen de gelatine in koud water 5 minuten weken. Knijp het vocht goed uit de gelatine en meng het van het vuur af door de rabarbermoes. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten afkoelen en strijk het daarna over de taartbodem. Zet de taart in de koelkast en laat hem in ongeveer 2 uur opstijven. Garneer de taart voor het opdienen met toefjes slagroom langs de rand, met daarop een stukje gember.
Rabarber met banaan en rum (dessert)
Ook hier een combinatie van rabarber met alcohol. Ditmaal met rum. Door het een nachtje in te laten trekken krijgt de rabarber een hele speciale smaak.
Ingrediënten
- 500 gr. rabarber
- 125 gr. suiker
- 1 sinaasappel
- Zout
- 2 bananen
- 1 eetlepel rum
Bereiding
Maak de rabarber schoon, snij ze in kleine stukjes en doe ze in een kom. Voeg de suiker, de rum en het zout toe. Laat dit zo een nacht staan. Laat de rabarber de volgende dag in een gesloten schaal in de oven op een temperatuur van 140°C in drie kwartier gaar worden. Snij de bananen in schijfjes en meng ze door de rabarber. Voeg nog iets rum toe en roer het geheel voorzichtig door, zodat de stukjes rabarber heel blijven. Laat het mengsel nu afkoelen in de koelkast en serveer het koud.