Barbecue en grill: vlees roosteren

Het lekkerste, makkelijkste en snelste geroosterde vlees voor op de barbecue en grill, hoe doe je dat en wat is de juiste bereiding voor een zeer geslaagde barbecue avond? Een overzicht van goed bruikbare vleessoorten voor op de barbecue en grill: kip drumsticks, karbonaden, steaks, entrecote en biefstuk, sneller en makkelijker kan niet!

Bereiding steak voor de barbecue en grill

Wrijf van te voren de steaks goed in met vers gemalen zwarte peper, zee zout en eventueel met fijngehakte knoflook en een lepeltje olijfolie. Dep de olijfolie van de steak goed af met een keukenpapier wanneer de steak op de barbecue of grill gelegd wordt.

Roosteren van steak

De beste en lekkerste bereiding van heerlijk geroosterde steaks, is door de steaks op een zeer hoog vuur te leggen van een barbecue of grill, en de steaks telkens om en om te draaien, het liefst elke halve minuut. Zorg ervoor dat de steaks niet verbranden! Met 6 a 8 minuten moeten de steaks gaar zijn. Leg de steaks op borden en bedruppel ze een beetje met verse citroensap. Geroosterde steaks op de barbecue en grill, besprenkeld met verse citroensap is om je vingers er bij op te eten! Eet smakelijk!

Bereiding kip drumsticks voor de barbecue en grill

Leg de kip drumsticks op een grote schone snijplank. Be strooi ze met vers gemalen zwarte peper en zeezout. Eventueel, naar smaak, met een beetje fijngehakte knoflook. Verdeel over de kip drumsticks enkele eetlepels olijfolie. Wrijf de kip goed in en zet de kip even koud weg in de ijskast om ze goed te marineren. Voordat de kip drumsticks op de barbecue of grill gelegd worden, dep de olijfolie van de kip goed af met een stuk keukenpapier.

Roosteren van kip drumsticks

De beste en lekkerste bereiding van heerlijk geroosterde kip drumsticks, is door de kip drumsticks op een zeer hoog vuur te leggen van een barbecue of grill. Draai de kip drumsticks elk halve minuut om en zorg ervoor dat de kip niet verbrandt! De kip drumsticks zal met een minuut of 8 helemaal gaar en goed geroosterd moeten zijn. Haal de kip drumsticks van het vuur en leg ze op borden klaar. Besprenkel de geroosterde kip drumsticks met een paar druppels verse citroensap.

Bereiding karbonaden voor de barbecue en grill

Karbonaden is een uitstekend vleessoort voor op de barbecue en grill! Ze kunnen direct op de barbecue gelegd worden na inwrijving met vers gemalen zwarte peper en zeezout, maar kunnen ook even gemarineerd worden.

Marinade karbonade

  • Bosje peterselie,
  • Enkele theelepels olijfolie,
  • 4 fijngesneden of fijngehakte knoflookteentjes,
  • Vers gemalen zwarte peper,
  • Zeezout.
Het makkelijkst is om alle ingredienten in een mixer te stoppen en de ingredienten even goed te mixen met elkaar. Doe er wat extra olijfolie bij als er te weinig vloeistof in de mixer zit.
Leg op een grote schone snijplank de karbonaden klaar. Pak de mixer met de gemixte ingredienten en besprenkel het vlees. Wrijf het vlees goed in met de mix en zet de gemarineerde karbonades even koel weg in de ijskast. Vlak voordat de gemarineerde karbonades op de barbecue of grill gelegd worden, dep met een keukendoek voorzichtig de overtollige olijfolie weg.

Roosteren van karbonades

De beste en lekkerste bereiding van heerlijk geroosterd karbonades op de barbecue of grill, is door het vlees op een zeer hoog vuur te leggen. Draai de karbonades met grote regelmaat om en om, laat ze daarbij niet verbranden! Met een minuut of 6 a 8 moeten de geroosterde karbonades klaar zijn. Haal ze van het vuur af, leg ze klaar op borden en besprenkel het geroosterde vlees met enkele druppels verse citroensap. Heerlijk! Eet smakelijk!

Bereiding entrecotes voor de barbecue en grill

Leg de entrecotes klaar op een grote schone snijplank. Wrijf ze even in met vers gemalen zwarte peper en zeezout. Eventueel met een theelepel olijfolie even indeppen. Vlak voordat de entrecote op de barbecue of grill gelegd gaat worden, even met een keukendoek de eventuele overtollige olijfolie wegdeppen.

Roosteren van entrecotes

Ook voor de entrecotes geldt: de lekkerste, snelste en makkelijke bereiding voor heerlijk geroosterde entrecotes, is door de entrecote op een zeer hoog vuur te leggen van de barbecue of grill. Draai de entrecotes met grote regelmaat om en om en laat ze daarbij niet verbranden! Afhankelijk van de wensen van de anderen, is een entrecote half gaar (medium gebakken) met een gemiddelde van een minuut of 6 a 8. Goed te zien als het bloed uit het vlees minder bloederig is geworden, dan is het vlees medium bereidt. Haal de geroosterde entrecotes van de barbecue of grill af, leg ze op borden klaar en besprenkel ze met enkele druppels verse citroensap, heerlijk!

Bereiding biefstuk voor de barbecue en grill

Een goed stukje biefstuk is een uitstekend vleessoort voor het gebruik op de barbecue of grill. Wrijf even de biefstuk goed in met vers gemalen zwarte peper en wat zeezout en de biefstuk is klaar om geroosterd te worden.

Roosteren van biefstuk

De lekkerste en de snelste manier om een heerlijk geroosterd stuk biefstuk te krijgen, is de biefstuk op een zeer hoog vuur te roosteren. Draai de biefstuk met grote regelmaat om en laat ze niet aanbranden! Afhankelijk van de wensen van anderen kan de bereiding zijn:
  • Rood vlees van binnen, dan loopt er nog bloed uit de biefstuk,
  • Half gaar, medium, dan is het bloed uit de biefstuk minder bloederig geworden en
  • Gaar, dan komt er geen enkel sap meer uit de geroosterde biefstuk.

Blusmateriaal bij de barbecue

Houdt tijdens het roosteren van vlees op een hoog vuur altijd blusmateriaal bij de hand! Zet minstens een emmer water in de buurt. Houdt (spelende) kinderen ver uit de buurt van een brandende barbecue! Houdt (speelse) huisdieren, honden en katten, uit de buurt van een brandende barbecue! Een ongelukje zit echt in een heel klein hoekje!

Lees verder

© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Zoek je goede tips om een lekker biefstuk te bakken? Waar moet je op letten bij het kopen? Hoe bereid je een entrecote?…
Steak: verschil steak bleu, saignant, à point en bien cuitSteak: verschil steak bleu, saignant, à point en bien cuitEen steak of biefstuk wordt gegeten naar ieders smaak. Biefstuk of steak is de benaming voor het vlees van een rund of k…
Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdBakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdVoor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd…
Gemarineerde biefstukBiefstuk is natuurlijk al lekker met alleen een beetje zout en peper, maar voor de liefhebbers van gemarineerd vlees: Ge…

Koffie zetten met een cafetièreKoffie zetten met een cafetièreGoede koffie hoeft niet duur te zijn, met relatief eenvoudige middelen kun je toch lekkere koffie zetten. Er zijn mensen…
Zomergerechten: snel, makkelijk en verrassendZomergerechten: snel, makkelijk en verrassendWat wil je in de zomer? Koken in één pan. Of zelfs koken zonder pan. Nu is dat laatste snel opgelost met een krop sla. M…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.