Recepten voor zomerse salades met fruit
Lekkere frisse en fruitige salades voor bij de zomerse maaltijd. Eenvoudig te bereiden maar met een maximaal resultaat. Je vindt twee recepten voor aardbeiensalade, een recept voor een salade met mandarijn en spek en een recept voor lofsalade. Probeer ze allemaal deze zomer en vindt je favoriet(en).
Aardbeiensalade met rookvlees
Ingrediënten:
- 1 krop ijsbergsla
- 500 gram aardbeien
- 3 eetlepels zonnebloempitten, geroosterd
- plak rookvlees, ca. 100 gram
- 2 eetlepels olijfolie
- enkele druppels citroensap
- peper en zout
Bereiding:
Snij de ijsbergsla in kleine stukjes en was deze. Laten uitlekken en in grote schaal doen. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Houd er een stuk of vier (grote) apart. Snij de rest daarna in vieren en doe ze bij de sla. Het rookvlees in hele kleine blokjes snijden en toevoegen met de zonnebloempitjes. Prak de overgebleven aardbeien fijn door een zeef en vang het vocht op in een schaaltje. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe, wat citroensap en peper en zout. Roer het geheel door elkaar en meng door de salade.
Aardbeiensalade met geitenkaas
Ingrediënten:
- 250 gram aardbeien
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- (versgemalen) zwarte peper
- 150 gram zachte geitenkaas
- zakje veldsla
Bereiding:
Aardbeien wassen, schoonmaken en in plakjes snijden. Vermengen met azijn en zwarte peper en circa 20 minuten in de koelkast laten intrekken. Veldsla over vier bordjes verdelen, aardbeien erop scheppen en geitenkaas erover verkruimelen.
Salade met mandarijn en spek
Ingrediënten:
- 1 zakje friseesla
- 1 blikje mandarijntjes
- 100 gram ontbijtspek in plakjes
- 1 zakje geschaafde amandelen
- 2 eetlepels olijfolie
- Italiaanse kruiden (gedroogd)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
Bereiding:
Bak in een koekenpan het ontbijtspek knapperig en laat de plakjes uitlekken op keukenpapier. Giet het bakvet weg (maar maak de pan niet schoon) en bak vervolgens de amandelen, samen met een eetlepel Italiaanse kruiden. Doe de sla in een schaal, voeg het in stukjes gebroken ontbijtspek toe en de mandarijntjes. Bewaar 2 eetlepels sap voor de dressing. Voeg, wanneer ze lichtbruin gebakken zijn, ook de amandelen toe. Meng in een schaaltje het mandarijnsap, de olijfolie, de mosterd, het citroensap en wat peper en zout door elkaar. Meng alle ingrediënten door elkaar.
Lofsalade
Ingrediënten:
- 3-4 struikjes witlof
- 1 appel
- klein handje rozijnen
- 1 blikje ananas (4 schijven)
- 1 peer
- 1 mandarijn
- 5 walnoten, gekraakt
Bereiding:
Maak de witlof schoon, snij deze in halve ringetjes, dan wassen en in een schaal doen. Appel en peer schillen en in blokjes snijden. Ananas in stukjes snijden en de mandarijn schillen en de partjes halveren. Voeg alle vruchten en rozijnen aan de witlof toe en breek de walnoten in stukjes erboven. Even mengen. Lekker bij een stukje vlees of vis.