Gezond en groente: Aubergine
Elke kok houdt van afwisseling, maar afwisseling mag het koken niet veel moeilijker maken. Ook mag het het proces niet al te lang maken. De mens heeft immers niet zo veel tijd, slechts 24 per dag. Deze uren moeten natuurlijk voordelig verdeeld worden. De kookkunst mag natuurlijk niet onder de tijd lijden. Daarom in dit artikel over de aubergine, informatie en een idee voor twee lekkere maar zeer simpele recepten waarin de aubergine een belangrijke rol speelt!
Aubergine
Wat is een aubergine?
De aubergine is een groentesoort die wij kennen als een vrucht met een paarse schil en een witte binnenkant. De smaak van dit stuk groente is niet erg uitgesproken. Verder is de aubergine erg gezond omdat hij veel gezonde vezels bevat en per 100 gram vrij weinig calorieën op levert, namelijk 16 kcal.
De Engelse naam van een aubergine is eggplant. Deze naam heeft de vrucht te danken aan het feit dat wilde aubergines erg op kippeneieren lijken qua formaat en kleur. Dankzij deze Engelse naam staat de aubergine in Nederland ook wel bekend als eiervrucht.
Ondanks het feit dat de aubergine te koop staat als gezond, is het af te raden hem rauw te eten omdat er stoffen in zitten die zorgen voor maag- en darmklachten.
Recepten met aubergine
Plakjes gegrilde of gebakken aubergine
Dit recept is puur gericht op de aubergine. Het eindresultaat kan gegeten worden als bijgerecht of gewoon als de groente van het hoofdgerecht.
Ingrediënten
- aubergine
- olijfolie
- zout
- peper
Overige benodigdheden
- koekenpan of grill
- kwastje
- mes
- plank of bord
Bereidingswijze
- Was de aubergine
- Snijdt de aubergine in dunnen plakjes. Doe dit in de breedte, dat is makkelijker dan in de lengte. Zo ontstaan er auberginerondjes.
- Leg de rondjes op een plank of bord neer.
- Strijk ze allen in met olijfolie en maal er wat zout en peper over heen.
- Draai de boel om en herhaal de voorgaande handeling op de andere kant.
- Bak of Gril de aubergine stukjes nu totdat ze gaar zijn.
Variaties
Het is heerlijk om de aubergine op deze manier als losse groente te eten, maar wat dacht je er van een maaltijd salade te maken met stukjes aubergine? Een idee is het om wat gebakken kip toe te voegen en andere groente om de sla wat op te vrolijken, een heerlijke dressing te maken en voila. Wat brood erbij, en een prima maaltijd staat voor je klaar. Een maaltijd die ook prima is volgens de schijf van vijf. Immers:
- Granen zijn belangrijk: deze vinden we in de vorm van brood.
- Groente zijn zeer belangrijk: deze vinden we in de vorm van aubergine, sla en andere groente door de sla.
- Vlees, vis of vleesvervangers: er zit kip in deze heerlijke maaltijdsalade.
- Vet hoort er bij: het vlees is in olie gebakken.
- Water, de laatste categorie: natuurlijk drink je volop water bij het eten.
Al met al een verantwoorde maaltijd!
Aubergine in ratatouille
In dit recept is aubergine een van de vier hoofdrolspelers. De andere twee zijn de courgette, de tomaat en de paprika.
Ingrediënten
- 1 Aubergine
- 2 Courgettes
- 2 Paprika's
- 4 Tomaten
- Eventueel teentjes knoflook
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Overige benodigdheden
- Grote pan
- Plank
- Groentemes
Bereidingswijze
- Was de groente.
- Snij de groente in partjes.
- Doe olijfolie in de pan.
- Doe al de groente in de de pan.
- Zet het vuur onder de pan aan.
- Doe nog wat olie over de groente heen en doe er wat peper en zout over.
- Laat de groente rustig op het vuur staan en roer de boel nu en dan om.
- Het gerecht is klaar als de groente er heerlijk smeuig uit ziet.
Variaties
- Voor de afwisseling kunt u ook eventueel aan de ratatouille toevoegen.
- Het is ook lekker om verse basilicum over de ratatouile uit te knepen. Dit geeft een vers en fris effect.
- Als u de ratatouille niet smeuig genoeg vind kunt u er eventueel wat tomatenpuree door heen mengen.
Veel smaakplezier!