Thaise bbq worst Sai Qua en Thaise roti
Thaise worst uit het noorden is niet moeilijk te maken en heeft een verbluffende smaak. Wie niet aan de darm kan komen om de Thaise worst in te maken, kan ook gewoon het mengsel maken en daar worstjes van kneden. Deze Thaise worst is het lekkerst als hij gemaakt wordt van varkensgehakt of van gehakt dat is gemaakt van wild zoals wildzwijn. Ook Thaise roti is overheerlijk. Thaise Roti verschilt van Surinaamse roti. Thais eten hun roti vooral met een zoete vulling.
Thaise bbq worst uit het noorden Sai Oua
Ingrediënten:
- 3/4 kop varkensgehakt
- 1 kop varkensvet van de buik van het varken, in hele kleine stukjes
- 5 kaffir citroenblaadjes, heel fijn gehakt
- 1/2 kop fijn gehakte verse citroengras
- 2 eetlepels heel fijngehakte verse galanga
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 2 theelepels suiker
- 3 eetlepels dunne soja saus
- Vel of darm waar worsten in gemaakt kunnen worden
Bereiding
- Maak van het citroengras, de kaffir blaadjes en de galanga in de vijzel een soort pasta.
- Doe in een grote schaal het varkensgehakt en de rest van de ingrediënten.
- Meng dit heel goed.
- Gebruik een handschoen om de handen.
- Mix wel goed, maar kneed het mengsel niet. Het varkensvet moet goed herkenbaar blijven.
- Knoop het ene einde van de varkensdarm dicht
- Gebruik een trechter om het mengsel in de darm te persen.
- Zorg ervoor dat er geen luchtbubbels worden gevormd.
- Doe ook niet te veel vulling in de darm.
- Als het vel is gevuld, is de worst klaar om te grillen of te bakken.
- Voor het beste resultaat is het belangrijk om wat gaatjes in het vel te prikken
- Doe dit voor en tijdens het bakken.
- Dit zorgt er namelijk voor dat de worst tijdens de bereiding niet breekt.
- Gril de worst op een lage temperatuur en houdt het steeds in de gaten
- Draai de worst geregeld om tot hij goudbruin is
- Ook moet hij droog zijn en aromatisch ruiken.
- Het hele proces van bakken duurt tussen de 25 en 30 minuten.
Worst zonder vel:
- Maakt u worstjes, maar kunt u niet aan varkensdarm komen, vorm dan met een natte hand worstjes van het mengsel.
- Gril ze net als de worst, maar wees wel heel voorzichtig. Dit mengsel valt namelijk veel sneller uit elkaar.
- U kunt de worstjes natuurlijk ook gewoon in de pan bakken in een beetje olijfolie. Serveer met salade en rijst.
Thaise roti
Bijna iedereen kent de roti’s wel. Het zijn een soort tortilla’s. In veel landen worden ze gegeten met een hartige vulling, maar de Thai vinden de zoete variant ook erg lekker. Om een roti te maken is nog wel ingewikkeld, maar met enige oefening kan het iedereen lukken.
Ingrediënten
- 2 koppen bloem
- 1/2 kop water
- 1 ei
- 1 eetlepel gezoete gecondenseerde melk
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel boter, gesmolten
Bereiding
- Mix in een schaal water, ei, melk, suiker en zout.
- Mix goed
- Zet dan apart.
- Zeef de bloem boven een andere grotere schaal.
- Maak in het midden een kuil.
- Giet het water en eimengsel in dat kuiltje en meng alles goed.
- Voeg de gesmolten boter toe
- Kneed dit tot de schaal helemaal schoon is en u een mooie bal deeg hebt.
- Sneer de deegbal in met olie
- Laat 30 minuten zo staan.
- Kneed het deeg dan nog een keer en maak er balletjes van (ongeveer 2 keer een golfbal)
- Smeer alle balletjes in met plantaardige olie
- Rol een balletje uit en snijd het dan half doormidden.
- Pak het rechterstuk op en rol dat omhoog.
- Druk dat in de linkerhelft in uw hand.
- Herhaal dat een paar keer
- Rol het dan ten slotte uit tot een heel dunne pannenkoek
- Doe er nog wat olie of
- Leg het dan in de pan met een beetje margarine
- Het duurt ongeveer 2 minuten voordat de roti aan de ene kant klaar is.
- Keer hem dan om
- Giet er dan dikke gecondenseerde melk over en het gerecht kan geserveerd worden