Eiergerechten, warm en koud, altijd lekker
Eieren worden ontzettend veel gebruikt in de keuken, zijn vaak nodig voor allerlei gerechten, maar het leuke van eieren is dat het een compleet ingrediënt op zichzelf is, je kunt er vanalles mee maken, warm en koud, en het is natuurlijk ontzettend lekker !
Gevulde eieren
- eieren
- boter
- peper en zout
- mosterd
- mayonaise
- verse bieslook
Kook de eieren 10 minuten in de pan totdat ze hard zijn. Laat ze afkoelen in een pan met koud water, dan zijn ze daarna goed te pellen. Als ze afgekoeld zijn de eieren pellen en in de lengte halveren. Leg de uitgeholde eiwitten op een schaal en doe het eigeel in een mengkom. Voeg hierbij de peper en zout naar smaak, en een tikkeltje mosterd. De boter op kamertemperatuur erbij voegen en maak er een smeuïge brei van, voeg daarna wat mayonaise toe totdat het de goede dikte heeft en er zalvig uitziet. Vul de eieren met het mengsel, en strooi er daarna wat verse bieslook overheen.
Saus voor Florentijnse eieren
Smelt in een pan 30 gram boter, voeg daarbij 30 gram bloem en roer dit samen tot een papje. Voeg daarbij een halve liter bouillon, en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus doorkoken totdat het een gladde gebonden saus is zonder klontjes. Vuur uitdraaien en 2 eetlepels room toevoegen en een scheutje citroensap.
Florentijnse eieren ( eieren met spinazie )
- 500 gram diepvriesspinazie
- een halve liter saus voor florentijnse eieren
- 50 gram geraspte kaas
- 8 gekookte eieren nog warm
Bereid de spinazie volgens de verpakking, roer de helft van de saus door de spinazie. Giet dit in een schaal en leg daarop de gepelde eieren in zn geheel in. Giet daaroverheen de rest van de saus en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
In de oven onder de gril plaatsen totdat de kaas gesmolten is.
Gepocheerde eieren
Breng in een pan water aan de kook met zout en azijn. Houdt het water tegen de kook aan, en breek vlak boven het water de eieren open en laat de massa in de pan vallen, door de temperatuur zal het geheel meteen stollen. Laat ze 5 minuten stil in de pan liggen, en schep ze daarna uit de pan. Dompel ze even in koud water, en ze zijn klaar voor consumptie.
Lekker op witbrood met verse peterselie.
Eiersalade
Kook eieren totdat ze hard zijn, ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen en pel ze, daarna snijden met een eiersnijder tot kleine stukjes. Doe de stukjes in een schaal, voeg daarbij peper en zout en een mespuntje mosterd, en flink wat mayonaise. Roer alles tot 1 geheel, en klaar is de eiersalade. Als je van ui houdt is het heerlijk om er gesnipperde ui doorheen te doen. Eiersalade is lekker op brood, op toast en crackers, maar ook in combinatie met sla.
Zigeuner eieren
- groene paprika
- tomaten
- champignons
- gerookte spekreepjes
- 8 eieren
- 1 grote ui
- peper en zout
Maak de paprika schoon en snijd in stukjes. Snijd de champignons en tomaten ook in stukjes. Pel de ui en snipper die fijn. Bak in een wok de spekjes aan, en voeg daarbij de champignons, paprika en ui. Als alles een beetje aangebraden is de tomaat erbij, want die heeft maar korte baktijd nodig. Sla de eieren boven de pan kapot, peper en zout erbij, en roerbakken totdat het ei gestold is.
Lekker op geroosterd brood!
SMAKELIJK ETEN !