Griekse moussaka met Griekse salade en een wijnadvies

Griekse moussaka met Griekse salade en een wijnadvies De Grieken houden van geweldig goed eten en natuurlijk mag een glas wijn niet ontbreken. In dit artikel vindt u een recept voor het maken van moussaka. Als wijn tip vindt u onder het recept Griekse Retsina en Imiglykos. Moussaka is een uit de Balkan en het Midden-Oosten afkomstig gerecht. De meeste mensen denken echter dat moussaka uit Griekenland afkomstig is. Hieronder vindt u een recept dat gebaseerd is op Griekse moussaka.

Grieken

Grieken houden van goed eten en een lekker glaasje wijn. Als vooraf een heerlijke Ouzo? De Retsina en Imiglykos zijn een aanrader om bij het eten te drinken. Het recept voor deze Griekse moussaka is gebaseerd op 4 personen, bent u met meerdere personen dan kunt u dit gerecht aanvullen naar de gewenste hoeveelheid.

Benodigdheden

  • 2 aubergines
  • 4 grote aardappels
  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 1 blik tomentenblokjes (400 ml)
  • 4 eetlepels olijfolie voor invetten
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 50 ml witte droge huiswijn
  • Zout, peper
  • Knoflook
  • Oregano
  • 1 zakje bechamelsaus (witte saus van Grand Italia)
  • ½ liter melk

Bereiding

Was de aubergines en snij ze in plakken van circa ½ cm. Schil en was de aardappels, snijd ze in dunne plakken. Pel en snipper de uit. Was de peterselie en hak deze fijn. Laat de tomatenblokjes uit lekken in een vergiet. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de plakken aubergine aan beide kanten circa 2 minuten. Haal de aubergine uit de pan en bak de plakken aardappel goudgeel. Haal de aardappel uit de pan. Fruit de ui glazig, voeg het gehakt toe en laat dit even meebakken. Voeg de huiswijn, peterselie, knoflook, oregano en de tomaat toe en breng op smaak met zout en peper. Laat dit mengsel afgedekt 5 min. op een laag vuur staan. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C). Vet de ovenschaal in, leg op de bodem van de schaal dakpansgewijs de helft van de aubergine en de aardappel. Verdeel de helft van het gehaktmengsel erover en herhaal de lagen aardappelen en aubergine nog een keer. Eindig met plakken aubergine. Bereid de bechamelsaus met de melk volgens de gebruiksaanwijzing en schenk deze over de moussaka. Zet de moussaka afgedekt met aluminiumfolie circa 20 minuten midden in de oven. Verwijder de folie de laatste 5 minuten voor een krokant korstje.

Tip

Breek 150 gram feta in blokjes en strooi ze samen met 50 gram pijnboompitten voor het afbakken over de saus.

Wijn advies

Retsina (Griekse witte wijn)
Imiglykos (Griekse witte wijn)

Retsina
Retsina is een witte Griekse wijn met harssmaak in het Grieks heet deze Ρετσίνα. Retsina is een gangbare wijn die in Griekenland vaak bij het eten gedronken wordt.

Geschiedenis

Retsina is op bijzondere manier aan haar harssmaak gekomen. Duizenden jaren geleden bewaarde men Retsina in amforen. Amforen zijn stenen kruiken met 2 oren die onderaan in een punt aflopen. De amforen werden verzegeld met hars die van de pijnbomen kwam. Retsina kreeg op deze manier, onopzettelijk, een harssmaak. Inmiddels wordt Retsina niet meer in amforen bewaard, maar gebotteld in flessen. Hierdoor verdween de harssmaak. Om deze harssmaak toch weer terug te krijgen in de wijn wordt er kunstmatig hars aan de wijn toegevoegd. Voorop staat dan ook dat de harssmaak per merk Retsina sterk kan variëren.

Volgens de Grieken

Retsina komt, volgens de Grieken, het beste tot zijn recht bij een over heerlijke maaltijd Grieks. Komt u een keer in aanraking met Grieks eten dan is deze wijn een aanrader om te proberen. In Griekse restaurants is Retsina altijd te bestellen. Bedenk wel door de hars heeft Restina een zeer bijzondere smaak waar u van moet houden.

Griekse salade

Bij de moussaka kunt u heel goed een frisse Griekse salade serveren. Denk eraan de Grieken gebruiken geen sla en houden de salade grof gesneden.

Benodigheden

  • Komkommer
  • Tomaat
  • Gele of rode paprika
  • Uien
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Oregano
  • Feta kaas
  • Olijven

Bereiding
Snijd de komkommer, tomaat, gele en rode paprika en uien in grove stukken. Maak in een schaal een dressing van olijfolie, zout, peper en oregano. Voeg de grof gesneden groenten toe en maak het geheel af door de feta kaas er boven op te leggen. Aan de zijkant kunt u eventueel nog olijven bij voegen.

Eet smakelijk!
© 2009 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor vegetarische moussakaMoussaka is een traditioneel gerecht waarvan vaak wordt gedacht dat het uit Griekenland afkomstig is. Moussaka kent vari…
Vetarme moussaka voor de slanke lijnVetarme moussaka voor de slanke lijnZelf moussaka maken is niet moeilijk. De Griekse versie van dit oorspronkelijk Arabische gerecht is een ovenschotel met…
Zuiderse gerechten: MoussakaMoussaka is een mooi voorbeeld van zomerse kost en belichaamt de Mediterraanse keuken ten voeten uit. Het is een ovensch…
Griekse gerechtenGriekse gerechtenDe Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair…

Recept voor echte Amerikaanse barbecuesausVoor de meeste mensen die niet in Amerika wonen is barbecuesaus een saus die rood van kleur is en een beetje zoet is en…
Geen tijd om te koken? ff een snelle hapGeen tijd om te koken? ff een snelle hapIedereen heeft wel ns geen zin om te koken, of geen tijd, maar omdat je toch wat gezonds binnen wilt krijgen, zeker als…
Nannie78 (33 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.