Romantisch koken met rozen

Rond half mei begint de hondsroos (Rosa canina) te bloeien en korte tijd later volgen haar neefjes en nichtjes dit voorbeeld. De schoonheid en de romantiek van rozen laat weinigen onberoerd, maar wist u dat u ze ook kan gebruiken in de keuken? In principe zijn de blaadjes van alle rozen eetbaar en bruikbaar in de keuken. De kleur of de soort doen er niets toe, maar rode kleuren en geurende soorten geven wel een mooier of beter resultaat. Het spreekt vanzelf dat u geen rozen gebruikt die bespoten zijn tegen insecten ed., daarom mag u ook nooit rozenblaadjes gebruiken van een gekocht boeket rozen! De wilde rozen in plantsoenen (meestal hondsrozen) zijn zo goed als ongevoelig voor bladluizen en worden daarom ook bijna nooit bespoten, die kan u dus rustig gebruiken. Net zoals alle kruiden, plukt u rozenblaadjes op een droge dag en vermijdt u ze te wassen, dit om zoveel mogelijk de smaak, de kleur en de geur te behouden. De subtiele smaak en geur van rozen doet het vooral goed in desserts en gebak. Een paar ideetjes:

Roomijs met rozenblaadjes

Dit roomijs ziet er mooi uit, is buitengewoon lekker en wordt nog beter als u geurende rozen gebruikt.

Ingrediënten

  • 3,75 dl slagroom
  • 1,25 dl volle melk
  • 4 tot 6 (liefst geurende) rozen
  • 2 eierdooiers
  • 75 gram suiker
  • 2 theelepels honing
  • 2 tot 3 druppels rode kleurstof ofwel een aantal blaadjes van klaprozen

Bereiding

  • Doe de slagroom, de melk,de rozenblaadjes en eventueel de klaproosblaadjes in een steelpan en verhit alles tot net aan het kookpunt. Haal de pan dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
  • Klop de eierdooiers, de suiker en de honing met de kloppers van de mixer op hoge stand tot een licht en luchtig mengsel.
  • Giet de melk met de rozensmaak door een zeef bij het eimengsel en giet het geheel daarna terug in de steelpan. Laat het mengsel nu al roerend verwarmen au bain marie (in een heetwaterbad) of op een zeer zacht vuurtje, tot het mengsel wat indikt. Laat het mengsel niet koken! voeg er nu eventueel een paar druppels rode kleurstof aan toe.
  • Laat het mengsel weer afkoelen en verwerkt het met de ijsmachine tot roomijs of zet het in de vriezer en laat het, onder zeer regelmatig roeren, bevriezen.

Rozentaart

Deze taart ziet er prachtig uit en smaakt ook hemels... Begin met het bakken van een taart met biscuitdeeg, volgens het normale recept of koop een pak kant-en-klare biscuitmix en volg de aanwijzingen.

Ingrediënten voor de vulling

  • 4 dl slagroom
  • 50 gr gezeefde poedersuiker
  • 20 roze of rode rozenblaadjes, fijngesnipperd
  • 125 gr rode bessen

Ingrediënten voor de versiering

  • Gesuikerde rode bessen, gesuikerde rozenblaadjes (zie volgend recept)
  • bloemblaadjes en eventueel rozen van marsepein

Bereiding

  • Snij de afgekoelde taart in drie lagen.
  • Klop de slagroom stijf, klop er dan voorzichtig de gezeefde suiker en de rozenblaadjes doorheen. Spatel er tenslotte de bessen onder.
  • Verdeel de vulling over de taartlagen en bovenop de taart. Bovenop kan u ook nog eens extra afwerken door er poedersuiker over te strooien. Versier de taart met de gesuikerde rozenblaadjes, gesuikerde bessen en eventueel blaadjes en rozen van marsepein.

Gesuikerde rozenblaadjes

  • Klop een eiwit op tot zeer luchtig, maar niet stijf. Strijk met een fijn penseel het eiwit over het hele blad, ook de achterkant.
  • Doop het blad vervolgens vlug in een bergje suiker en schud het teveel aan suiker er af. Soms is het gemakkelijker om de suiker met de vingers over het blaadje te strooien, dat moet u zelf even uitproberen. Leg het gesuikerde blad op een draadrooster en zet op een warme, droge plek tot het blad hard en krokant is geworden en de suiker volledig droog is.
  • Voor bessen volgt u dezelfde werkwijze, bes per bes of in mini-trosjes.
  • Versuikeren kan u doen met de blaadjes van alle eetbare bloemen en ook met kruiden. Muntblaadjes bv lenen zich hier erg goed voor.

Rozenblaadjesthee

  • Voor deze thee kan u alleen rozen gebruiken met een sterke geur.
  • Pluk een aantal rozen en droog ze op een donkere, warme plaats tot ze volledig droog zijn.
  • Meng 125 gram zwarte chinese thee met 2 tot 3 eetlepels gedroogde rozenblaadjes. Laat dit mengsel minstens een paar dagen "trekken" in een goed afgesloten bokaal of pot.
  • Deze theemengeling doet het ook heel goed als cadeautje als u hem in een leuke doos verpakt.

Rozensorbet

Ingrdienten

  • 125 gr suiker
  • 4,5 dl water
  • sap en schillen van 2 citroenen
  • 1 eiwit
  • 1 grote beker (liefst geurige) rozenblaadjes

Bereiding

  • Laat de suiker in het water oplossen en voeg de citroenschillen toe. Breng het geheel aan de kook en laat 6 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de rozenblaadjes er bij en neem van het vuur af. Laat volledig afkoelen.
  • Giet het vocht door een zeef. Voeg het citroensap in gedeelten toe en proef regelmatig, want de smaak van de bloemen mag niet verloren gaan.
  • Zet het mengsel in de diepvries en roer zeer regelmatig door of begin de bereiding met de ijsmachine. Als het mengsel papperig wordt en halfbevroren is, roert u er het stijfgeklopte eiwit doorheen. Laat verder bevriezen.

Nog een paar ideetjes extra

  • Maak eens een heldere appelgelei en voeg een paar handen geurende rozenblaadjes toe, net als de gelei genoeg heeft gekookt.
  • U kan een rozensiroop maken, op dezelfde manier als u vlierbloesemsiroop maakt, (zie Eetplezier met vlier), maar u vervangt de sinaasappel door uitsluitend citroen.
© 2009 - 2024 Aalstenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monchoutaart met rozenjam, framboos en witte chocoladeMonchoutaart met rozenjam, framboos en witte chocoladeHet voorjaar is een mooie tijd om de klimrozen in de tuin te ontdoen van een deel van de rozenblaadjes. Deze kun je weer…
Zoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklavaZoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklavaDe zomer is voorbij, de zonvakanties lijken lang geleden en iedereen functioneert alweer in zijn of haar dagelijks ritme…
Rosa is een roosRosa is een roosRosa is een roos, is een roos, is een roos, is een roos. Dichters, schrijvers en schilders hebben door de eeuwen heen de…
Boekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelrecensieBoekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelHet boek "Rode Rozen en Tortillas", in het Spaans "Como Agua Para Chocolate", geschreven door Laura Esquivel (Mexico), i…

Echte soepen met verse ingredientenEchte soepen met verse ingredientenTegenwoordig maak ik vaak soep, de laatste keer was het tomatensoep. Voor mijn soepen gebruik ik voornamelijk verse prod…
Spitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool is een echte zomergroente met een zachte smaak. Het is ook makkelijk te bereiden en op veel manieren klaar te…
Bronnen en referenties
  • Het Kruidenboek, Jane Newdick, ISBN 9062488285 Creatief met bloemen, Jane Newdick, ISBN 9065903860
Aalstenaar (9 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.