Romantisch koken met rozen
Rond half mei begint de hondsroos (Rosa canina) te bloeien en korte tijd later volgen haar neefjes en nichtjes dit voorbeeld. De schoonheid en de romantiek van rozen laat weinigen onberoerd, maar wist u dat u ze ook kan gebruiken in de keuken?
In principe zijn de blaadjes van alle rozen eetbaar en bruikbaar in de keuken. De kleur of de soort doen er niets toe, maar rode kleuren en geurende soorten geven wel een mooier of beter resultaat. Het spreekt vanzelf dat u geen rozen gebruikt die bespoten zijn tegen insecten ed., daarom mag u ook nooit rozenblaadjes gebruiken van een gekocht boeket rozen! De wilde rozen in plantsoenen (meestal hondsrozen) zijn zo goed als ongevoelig voor bladluizen en worden daarom ook bijna nooit bespoten, die kan u dus rustig gebruiken. Net zoals alle kruiden, plukt u rozenblaadjes op een droge dag en vermijdt u ze te wassen, dit om zoveel mogelijk de smaak, de kleur en de geur te behouden. De subtiele smaak en geur van rozen doet het vooral goed in desserts en gebak. Een paar ideetjes:
Roomijs met rozenblaadjes
Dit roomijs ziet er mooi uit, is buitengewoon lekker en wordt nog beter als u geurende rozen gebruikt.
Ingrediënten
- 3,75 dl slagroom
- 1,25 dl volle melk
- 4 tot 6 (liefst geurende) rozen
- 2 eierdooiers
- 75 gram suiker
- 2 theelepels honing
- 2 tot 3 druppels rode kleurstof ofwel een aantal blaadjes van klaprozen
Bereiding
- Doe de slagroom, de melk,de rozenblaadjes en eventueel de klaproosblaadjes in een steelpan en verhit alles tot net aan het kookpunt. Haal de pan dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
- Klop de eierdooiers, de suiker en de honing met de kloppers van de mixer op hoge stand tot een licht en luchtig mengsel.
- Giet de melk met de rozensmaak door een zeef bij het eimengsel en giet het geheel daarna terug in de steelpan. Laat het mengsel nu al roerend verwarmen au bain marie (in een heetwaterbad) of op een zeer zacht vuurtje, tot het mengsel wat indikt. Laat het mengsel niet koken! voeg er nu eventueel een paar druppels rode kleurstof aan toe.
- Laat het mengsel weer afkoelen en verwerkt het met de ijsmachine tot roomijs of zet het in de vriezer en laat het, onder zeer regelmatig roeren, bevriezen.
Rozentaart
Deze taart ziet er prachtig uit en smaakt ook hemels... Begin met het bakken van een taart met biscuitdeeg, volgens het normale recept of koop een pak kant-en-klare biscuitmix en volg de aanwijzingen.
Ingrediënten voor de vulling
- 4 dl slagroom
- 50 gr gezeefde poedersuiker
- 20 roze of rode rozenblaadjes, fijngesnipperd
- 125 gr rode bessen
Ingrediënten voor de versiering
- Gesuikerde rode bessen, gesuikerde rozenblaadjes (zie volgend recept)
- bloemblaadjes en eventueel rozen van marsepein
Bereiding
- Snij de afgekoelde taart in drie lagen.
- Klop de slagroom stijf, klop er dan voorzichtig de gezeefde suiker en de rozenblaadjes doorheen. Spatel er tenslotte de bessen onder.
- Verdeel de vulling over de taartlagen en bovenop de taart. Bovenop kan u ook nog eens extra afwerken door er poedersuiker over te strooien. Versier de taart met de gesuikerde rozenblaadjes, gesuikerde bessen en eventueel blaadjes en rozen van marsepein.
Gesuikerde rozenblaadjes
- Klop een eiwit op tot zeer luchtig, maar niet stijf. Strijk met een fijn penseel het eiwit over het hele blad, ook de achterkant.
- Doop het blad vervolgens vlug in een bergje suiker en schud het teveel aan suiker er af. Soms is het gemakkelijker om de suiker met de vingers over het blaadje te strooien, dat moet u zelf even uitproberen. Leg het gesuikerde blad op een draadrooster en zet op een warme, droge plek tot het blad hard en krokant is geworden en de suiker volledig droog is.
- Voor bessen volgt u dezelfde werkwijze, bes per bes of in mini-trosjes.
- Versuikeren kan u doen met de blaadjes van alle eetbare bloemen en ook met kruiden. Muntblaadjes bv lenen zich hier erg goed voor.
Rozenblaadjesthee
- Voor deze thee kan u alleen rozen gebruiken met een sterke geur.
- Pluk een aantal rozen en droog ze op een donkere, warme plaats tot ze volledig droog zijn.
- Meng 125 gram zwarte chinese thee met 2 tot 3 eetlepels gedroogde rozenblaadjes. Laat dit mengsel minstens een paar dagen "trekken" in een goed afgesloten bokaal of pot.
- Deze theemengeling doet het ook heel goed als cadeautje als u hem in een leuke doos verpakt.
Rozensorbet
Ingrdienten
- 125 gr suiker
- 4,5 dl water
- sap en schillen van 2 citroenen
- 1 eiwit
- 1 grote beker (liefst geurige) rozenblaadjes
Bereiding
- Laat de suiker in het water oplossen en voeg de citroenschillen toe. Breng het geheel aan de kook en laat 6 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg de rozenblaadjes er bij en neem van het vuur af. Laat volledig afkoelen.
- Giet het vocht door een zeef. Voeg het citroensap in gedeelten toe en proef regelmatig, want de smaak van de bloemen mag niet verloren gaan.
- Zet het mengsel in de diepvries en roer zeer regelmatig door of begin de bereiding met de ijsmachine. Als het mengsel papperig wordt en halfbevroren is, roert u er het stijfgeklopte eiwit doorheen. Laat verder bevriezen.
Nog een paar ideetjes extra
- Maak eens een heldere appelgelei en voeg een paar handen geurende rozenblaadjes toe, net als de gelei genoeg heeft gekookt.
- U kan een rozensiroop maken, op dezelfde manier als u vlierbloesemsiroop maakt, (zie Eetplezier met vlier), maar u vervangt de sinaasappel door uitsluitend citroen.