InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklava

Zoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklava

Zoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklava De zomer is voorbij, de zonvakanties lijken lang geleden en iedereen functioneert alweer in zijn of haar dagelijks ritme. Om toch nog na te genieten van die heerlijke vakantie bekijkt men vaak de genomen vakantiefoto's. Voor de echte nagenieters vindt u hieronder twee recepten van Griekse specialiteiten: een walnotentaart en de welbekende Baklava. Deze mierzoete lekkernijen worden in Griekse restaurants vaak als dessert geserveerd. Proef de smaak van Griekenland!

Walnotentaart

Materialen:

Oven, fornuis, patisserie taartvorm, steelpannetje, mengkom, menglepel, pollepel

Benodigdheden taart:

  • 5 eieren
  • 1 glas suiker
  • 1/2 glas melk
  • 1/2 glas zachte boter
  • 200 gram walnoten
  • 1 el kaneel
  • 30 gram bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • beetje boter voor het invetten

Benodigdheden siroop:

  • 500 gram suiker
  • 2 glazen water
  • 150 gram glucose

Bereidingswijze:

Vet de patisserie taartvorm in met het beetje extra boter. Meng alle overige ingrediënten met de menglepel door elkaar in de mengkom. Leeg de mengkom in de taartvorm en plaats het in een voorverwarmende oven van 200 graden (hetelucht: 180 graden).
Baktijd: 50 minuten Wanneer de taart ongeveer 40 minuten in de oven staat, kunt u de siroop gaan maken. Zet het steelpannetje met het water erin op het fornuis. Voeg de suiker en de glucose toe en verwarm de siroop goed (niet koken). Let ondertussen ook op de taart, want de ene oven is de andere niet. De baktijd kan variëren van 45-55 minuten. Wanneer de taart klaar is schenkt u de warme siroop over de taart. Laat de taart afkoelen en dus de siroop intrekken. Serveer de lauwwarme taart met een lekkere bol vanilleijs.

Baklava

Materialen:

Blender of keukenmachine, fornuis, oven, lasagneschaal, steelpannetje, pollepel, mengkom, menglepel, deegroller

Benodigdheden baklava:

  • 10 vellen filodeeg
  • 500 gram boter
  • 2 glazen fijngehakte walnoten
  • 2 glazen fijngehakte amandelen
  • kaneelpoeder

Benodigdheden siroop:

  • 3 glazen suiker
  • 3 glazen water
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 4 el honing
  • 1 citroenschil

Bereidingswijze:

Maak de noten fijn in de blender of met de keukenmachine. Rol de plakjes filodeeg uit met de deegroller en zorg ervoor dat de plakken iets groter worden dan de schaal (=bakvorm) Smelt het boter in een steelpannetje op het fornuis. Blijf roeren met de pollepel. Smeer de schaal in met gesmolten boter. Leg 2 vellen filodeeg met boter ertussen op de bodem van de schaal. Doe de noten in de mengkom en voeg naar smaak kaneelpoeder toe. Roer het geheel door met de menglepel. Schep nu 1/4 deel van het notenmengsel in de schaal. Leg opnieuw een vel filodeeg in de schaal en bestrijk deze opnieuw met boter. Schep weer 1/4 deel van het notenmengsel in de schaal. Leg deze keer 2 vellen filodeeg met boter ertussen in de schaal. Opnieuw 1/4 deel van het notenmengsel. Dit keer 1 vel filodeeg met boter. De laatste keer 1/4 deel van het notenmengsel toevoegen. Leg tot slot 4 vellen filodeeg in de schaal die ertussen lichtelijk zijn bestreken met boter. Bestrijk de bovenkant met een extra dikke laag boter en bevochtig het geheel met een klein beetje water. Snijd de baklava alvast in stukken voordat het de oven in gaat. Doe dit met een heet en vochtig mes. Baktijd: 65-70 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden.

Let op: elke oven is anders, de baktijd kan dus variëren!

Als de baklava uit de oven komt kunt u de siroop gaan maken. Zet het steelpannetje op het fornuis en voeg alle ingrediënten toe.
Laat de siroop 5 minuten koken. Zeef de siroop voor het toevoegen. Giet de siroop over de lauwwarme baklava en het geheel is klaar om te serveren.

Geniet van de smaken van het verrukkelijke Griekenland!
© 2011 - 2019 Datvw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vlag van GriekenlandVlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Koop en verkoop Griekse staatsobligatiesKoop en verkoop Griekse staatsobligatiesEr is veel te doen rondom de Griekse staatsobligaties. Griekenland heeft te maken met een grote staatsschuld en moet daa…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Oud & Nieuw receptenOm het jaar feestelijk af te sluiten hebben we meestal oliebollen en appelflappen of appelbeignets klaarstaan. Het is na…
Bronnen en referenties
  • Eigenaresse Nereides op Alonissos

Reageer op het artikel "Zoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklava"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Datvw
Laatste update: 21-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!