Zoete Griekse specialiteiten: walnotentaart en baklava
De zomer is voorbij, de zonvakanties lijken lang geleden en iedereen functioneert alweer in zijn of haar dagelijks ritme. Om toch nog na te genieten van die heerlijke vakantie bekijkt men vaak de genomen vakantiefoto's. Voor de echte nagenieters vindt u hieronder twee recepten van Griekse specialiteiten: een walnotentaart en de welbekende Baklava. Deze mierzoete lekkernijen worden in Griekse restaurants vaak als dessert geserveerd. Proef de smaak van Griekenland!
Walnotentaart
Materialen:
Oven, fornuis, patisserie taartvorm, steelpannetje, mengkom, menglepel, pollepel
Benodigdheden taart:
- 5 eieren
- 1 glas suiker
- 1/2 glas melk
- 1/2 glas zachte boter
- 200 gram walnoten
- 1 el kaneel
- 30 gram bakpoeder
- 300 gram bloem
- beetje boter voor het invetten
Benodigdheden siroop:
- 500 gram suiker
- 2 glazen water
- 150 gram glucose
Bereidingswijze:
Vet de patisserie taartvorm in met het beetje extra boter. Meng alle overige ingrediënten met de menglepel door elkaar in de mengkom. Leeg de mengkom in de taartvorm en plaats het in een voorverwarmende oven van 200 graden (hetelucht: 180 graden).
Baktijd: 50 minuten Wanneer de taart ongeveer 40 minuten in de oven staat, kunt u de siroop gaan maken. Zet het steelpannetje met het water erin op het fornuis. Voeg de suiker en de glucose toe en verwarm de siroop goed (niet koken). Let ondertussen ook op de taart, want de ene oven is de andere niet. De baktijd kan variëren van 45-55 minuten. Wanneer de taart klaar is schenkt u de warme siroop over de taart. Laat de taart afkoelen en dus de siroop intrekken. Serveer de lauwwarme taart met een lekkere bol vanilleijs.
Baklava
Materialen:
Blender of keukenmachine, fornuis, oven, lasagneschaal, steelpannetje, pollepel, mengkom, menglepel, deegroller
Benodigdheden baklava:
- 10 vellen filodeeg
- 500 gram boter
- 2 glazen fijngehakte walnoten
- 2 glazen fijngehakte amandelen
- kaneelpoeder
Benodigdheden siroop:
- 3 glazen suiker
- 3 glazen water
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 4 el honing
- 1 citroenschil
Bereidingswijze:
Maak de noten fijn in de blender of met de keukenmachine. Rol de plakjes filodeeg uit met de deegroller en zorg ervoor dat de plakken iets groter worden dan de schaal (=bakvorm) Smelt het boter in een steelpannetje op het fornuis. Blijf roeren met de pollepel. Smeer de schaal in met gesmolten boter. Leg 2 vellen filodeeg met boter ertussen op de bodem van de schaal. Doe de noten in de mengkom en voeg naar smaak kaneelpoeder toe. Roer het geheel door met de menglepel. Schep nu 1/4 deel van het notenmengsel in de schaal. Leg opnieuw een vel filodeeg in de schaal en bestrijk deze opnieuw met boter. Schep weer 1/4 deel van het notenmengsel in de schaal. Leg deze keer 2 vellen filodeeg met boter ertussen in de schaal. Opnieuw 1/4 deel van het notenmengsel. Dit keer 1 vel filodeeg met boter. De laatste keer 1/4 deel van het notenmengsel toevoegen. Leg tot slot 4 vellen filodeeg in de schaal die ertussen lichtelijk zijn bestreken met boter. Bestrijk de bovenkant met een extra dikke laag boter en bevochtig het geheel met een klein beetje water. Snijd de baklava alvast in stukken voordat het de oven in gaat. Doe dit met een heet en vochtig mes. Baktijd: 65-70 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden.
Let op: elke oven is anders, de baktijd kan dus variëren!
Als de baklava uit de oven komt kunt u de siroop gaan maken. Zet het steelpannetje op het fornuis en voeg alle ingrediënten toe.
Laat de siroop 5 minuten koken. Zeef de siroop voor het toevoegen. Giet de siroop over de lauwwarme baklava en het geheel is klaar om te serveren.
Geniet van de smaken van het verrukkelijke Griekenland!