Echte soepen met verse ingredienten
Tegenwoordig maak ik vaak soep, de laatste keer was het tomatensoep. Voor mijn soepen gebruik ik voornamelijk verse producten. In dit geval dus veel tomaten. Ook van mijn andere soeprecepten maak ik u deelgenoot. Overigens let ik niet zo heel erg op de hoeveelheden die ik gebruik, het gaat vooral om de versheid en de smaak. Geen enkele soep is dan ook gelijk aan de vorige.
Pure tomatensoep
Dit deel van het recept is als het ware de basis voor veel verschillende tomatensoepen, het is eenvoudig en snel klaar te maken. Voor de bereiding gebruik ik een soeppan van 4 liter, daarin gaat ongeveer een half liter water, vier bouillonblokjes (twee tuinkruiden en twee rundvlees) en twee pakjes tomatensoep (10 borden). Voor de rest wordt de pan gevuld met gepureerde verse tomaten. Voordat ik de tomaten in de blender doe snijd ik ze in vieren en verwijder ik de kroon zorgvuldig. Als de pan geheel vol is breng ik het mengsel langszaam en al roerend aan de kook, laat het even flink doortrekken en klaar is de soep.
Variaties
Pittige tomatensoep
Wij houden van pittig en de smaak van knoflook. De helft van de hiervoor gemaakte soep wordt apart gezet en voor later gebruik ingevroren. In de blender gaan vervolgens: een (oranje) paprika, een winterpeen, 4 spaanse pepers (met pit), 4 preien, 3 uien, een bosje lente ui en een aantal (afhankelijk van de grootte) knoflook tenen. Ondertussen wordt 150 gram runderpoulet gaar gekookt en worden er van 200 gram mager gehakt balletjes gedraaid (met gehaktkruiden). Als dit alles klaar is wordt dit bij de resterende soep gedaan en vervolgens weer aan de kook gebracht. Resultaat een heerlijk pittige, stevige tomatensoep.
Gevulde tomatensoep.
Voor een minder pittige, meer gevulde variant gebruiken we wat meer runderpoulet en doen we er ook 500 gram witte bonen (liefst gedroogde bonen die 24 uur zijn voorgeweekt) aan de basis toe, voor de kleur worden wat groene (wat er beschikbaar is) verse kruiden aan de soep toegevoegd. Deze soep serveer ik met een eetlepel verse alleen afgespoelde tauge.
Tomatensoep op z'n Italiaans.
Het vlees wordt vervangen door kalfsschenkel (Osso Buco) en verder voeg ik er heel fijne spaghetti aan toe. Ook een aantal gehakt teentjes knoflook, twee uien en wat basilicumblaadjes.
Ossenstaartsoep
Voor de basis gebruik ik 2 kilo ossenstaart, dit wordt gaar gekookt in ruim water (met 2 bouillonblokjes, tuinkruiden) en vervolgens van de botten ontdaan. Tijdens het garen van het vlees, maak ik de uien, knoflook, prei, bosuitjes, spaanse pepers en tomaten schoon. Ongeveer de helft van de schoongemaakte groenten wordt in de blender gepureerd en vervolgens met de gesneden groenten bij het vlees gevoegd. Dit wordt goed doorgegaard waarna het klaar is om te serveren.
Kippensoep
Ongeveer 2 kilo kip aan stukken wordt gaar gekookt in ruim water (met 2 bouillonblokjes, kip). Nadat het vlees gaar is en afgekoeld wordt het van de botten ontdaan. Inmiddels zijn de groenten (ui, prei, groene paprika en lenteui) schoongemaakt en fijngesneden. Aan het geheel wordt een zakje kippensoep toegevoegd en met een flinke hand fijne vermicelli al roerend weer aan de kook gebracht. Bij het opdienen worden in dunne reepjes gesneden stukjes gebakken geklutst ei toegevoegd.
Variaties
Chinese kippensoep
Door aan hiervoor gemelde kippensoep wat knoflook en spaanse pepers toe te voegen en de vermicelli te vervangen door mihoen krijgt het een oosters tintje. Bij het opdienen wordt aan de soep een beetje tauge toegevoegd.
Maaltijd kippensoep
Voeg wat aardappels en een flinke hoeveelheid groenten (boontjes, prei, uien, selderij, parpika) en wat extra vermicelli aan de kippenbouilloni toe.
Soep van varkensvlees
Als basis voor deze soep gebruik ik meestal twee flinke varkenspoten met lekker veel vlees. Dit vlees wordt in ruim water goed gaar gekookt (toevoegen twee bouillonblokjes, tuinkruiden) en vervolgens laat ik het afkoelen en ontdoe het vlees van de botten. Verder gebruik ik voor deze soep voornamelijk verse groenten zoals winterpeen, prei, bosuitjes, winterpeen, groene paprika en twee flinke vastkokende aardappels, dit wordt vrij grof gesneden toegevoegd aan de bouillon. Het vel van de varkenspoten laat ik tot het laatst in de soep zitten.
Variaties
Met spliterwten
De vertrouwde erwtensoep, is met het vorenstaande snel gemaakt. Behalve de groente wordt ook een pak voorgeweekte splitwerten toegevoegd, het geheel moet dan iets langer worden doorgekookt. Bij het serveren doe ik wat kleine stukjes rookworst in de soepkommen.
Pittige versie
U heeft het al gemerkt wij houden van pittig, ook bij soep van varkensvlees. Door wat spaanse pepers, knoflook en tobasco toe te voegen wordt de soep lekker pittig (overigens gebruik ik vrijwel altijd spaanse pepers die ik van te voren heb schoongemaakt en in olijfolie (samen met flink wat knoflook tenen) bewaar. Hierdoor krijg ik tevens een pittige olijfolie die heel goed gebruikt kan worden voor bereiding van "pasta alio e olio". De soep wordt opgediend met fijngehakte verse peterselie.
De winterse variant
Vandaag 20 maart een echte wintersoep (het kan nog net) gemaakt. Dit keer heb ik extra veel hamschijven (bijna 2,5 kilo) genomen. Later blijkt waarom. De hamschijven gaan in ruim water met daarbij de nodige kruiden: jeneverbes, koenjit, laurierblad en een hele peper (Madam Janet) en twee tuinkruidenblokjes. Vandaag stond er broccoli op het menu, met het vlees laat ik ook de stronk hiervan meekoken.
Na een paar uur is het vlees gaar, haal ik het uit de pan en verwijder ook de broccolistronk, de peper, de jeneverbessen en de laurierbladen. Aan de bouillon voeg ik vervolgens toe (alles grof gesneden): 4 preien, 1 winterpeen, 3 (verschilende kleuren) paprika's, twee uien en twee knoflookbolletjes. Ook voeg ik een kilo bruine bonen (nadat ze een nacht in de week hadden gestaan) toe en een rookworst. Voor de smaak gaat er tevens nog een zakje groentesoep bij. Vervolgens haal ik het vlees van de botten. De vellen gaan weer even terug in de soep. Het vlees houd ik nog even apart, zodat ik straks eerst de vellen er uit kan halen voordat ik het vlees weer toevoeg. Het geheel laat ik een paar uur lekker zachtjes koken. Kort voordat ik het opdien wordt een deel van het vlees weer toegevoegd. Op dat moment gaat ook de overgebelven broccoli van gisteren er nog bij en wat gekookte aardappels.
Het restant van het vlees bewaar ik voor een gerecht met rijst en groenten, een prui, wat peen, een ui, een paprika, knoflook en een beetje van wat er verder nog in huis is. De groenten maak ik schoon en wordt in kleine stukjes gesneden. In wat wokolie maak ik het warm en voeg een een boemboe voor groenten toe. Als dit goed warm is dan gaat het vlees er bij. Ondertussen kook ik de rijst en voeg dit (na het goed afgegoten te hebben) toe. Bij dit gerecht geef ik pittige kroepoek.