Asperges schillen en koken

Asperges schillen en koken De asperge is een eeuwenoude en een heerlijke groente. Ze kent een lange geschiedenis en door de jaren heen is de smaak sterk verbeterd. Wanneer het aspergeseizoen is begonnen (april-juni) gaan veel mensen weer aan de slag met heerlijke asperge-recepten. De basis voor goede en lekkere asperges is het op de juiste manier van schillen en koken van de asperges.

Smaak

In asperges zit het zogenaamde asparaginezuur, dat voor de typische aspergesmaak zorgt. Hoe ouder de aspergeplant, hoe meer asparaginezuur en dus hoe sterker de kenmerkende smaak. De aspergeplant kan maximaal 10 jaar oud worden. De kwaliteit van de asperge is door de tijd steeds beter geworden. Van een harde, vezelige groente met een kleine smaak, is de asperge hedendaags veel zachter, zowel van samenstelling als smaak. Natuurlijk was, is en blijft het topje van de asperge het lekkerste stukje van de groente.

Versheid

De asperges moeten vers zijn. Ze zijn het lekkerst en het smakelijkst als ze net van het land komen. De versheid van een asperge is als volgt te testen:
 1. wrijf 2 stengels tegen elkaar; men hoort een tsjirpend of piepend geluid;
 2. het topje is stevig, de onderkant van de asperge niet te houterig;
 3. de asperge geeft mee, als men deze indrukt

Bewaartip: Koelkast: bewaar de stengels gewikkeld in een vochtige (thee)doek en leg ze in de koelkast: vers gestoken zijn de asperges dan maximaal 2 weken te bewaren. Vriezer: de asperges eerst schillen en dan in een bakje leggen en invriezen. Bij bereiding kunnen ze rechtstreeks van de vriezer in de pan. Eerst ontdooien is niet nodig.

Schillen

Het schillen van de asperges is erg belangrijk. Indien dit niet goed gebeurt, kunnen er harde vezels overblijven. Dit komt de smaak niet ten goede. Hieronder de tips voor een goed resultaat.
 1. voor het schillen de de asperges goed wassen;
 2. leg de asperges vóór het schillen ½ uur in een bakje met koud water;
 3. zorg dat er genoeg lichtinval is bij het schillen;
 4. groen asperges hoeven niet geschild te worden; alleen wassen en houtachtige uiteinden eraf snijden;
 5. gebruik een keukenplank ter voorkoming van het breken van de stengels;
 6. schil vanaf 2 à 3 cm onder het kopje in de lengte;
 7. schil niet te zuinig;
 8. gebruik een aspergeschiller;
 9. snij 1 cm van de onderkant van de stengel af;
 10. leg na het schillen, de asperges in een bakje met koud water;

Tip: kook de schillen mee met de asperges; de smaak van de asperges wordt hierdoor sterker.

Koken

Ook het koken van de asperges is belangrijk. Het tekort koken levert "harde" asperges op. En wanneer de asperges te lang worden gekookt, krijgt men een soort prut.
 1. per persoon ongeveer 500 gram asperges (witte asperges);
 2. per persoon ongeveer 350 gram asperges (groene asperges);
 3. gebruik voor een voorgerecht 125 tot 250 gram asperges;
 4. hoe dikker de asperges hoe langer ze gekookt moeten worden;
 5. groene asperges dienen korter gekookt te worden namelijk 15 minuten;
 6. leg de asperges in een ruime pan met koud water;
 7. voeg een klein beetje zout toe;
 8. voeg een mespuntje suiker toe;
 9. breng het water en de asperges aan de kook en laat het 3 tot 5 minuten koken;
 10. laat de asperges daarna 15 tot 20 minuten nagaren met de deksel op de pan;
 11. de asperges zijn goed, wanneer men in het uiteinde kunt prikken, maar wel nog weerstand voelt;
 12. haal de asperges uit het water met een schuimspaan of, indien niet aanwezig, met 2 vorken;
 13. de asperges laten uitlekken op een schone theedoek of stuk keukenpapier

Tip: gebruik een speciale aspergepan: de stengels staan overeind zodat de kopjes niet kunnen kneuzen en de kopjes steken boven het water uit en worden zo klaargestoomd.
© 2009 - 2024 Dean, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asperges: alles over aspergesAsperges: alles over aspergesAsperges zijn volgens veel mensen de lekkerste groenten die er zijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de bijzondere…
Asperges: bereiding en eigenschappen van het witte goudAsperges: bereiding en eigenschappen van het witte goudAsperges. Veel mensen zijn er gek op en kijken reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen is echter vri…
Heerlijke asperge gerechtenHeerlijke asperge gerechtenLaten we beginnen dat niet iedereen asperges lekker vindt. Maar als het seizoen er weer is wordt er volop van genoten en…
Overheerlijke aspergesBehalve dat asperges overheerlijk zijn, zouden asperges ook lustopwekkend zijn én een geneeskundige werking hebben. Zeke…

Bloemen in mijn bord, VlierbloesemBloemen in mijn bord, VlierbloesemIs het omdat hij overal te gemakkelijk groeit, dat we die prachtige struik zo weinig waarderen? Nochtans is hij niet all…
Lastige eters, enkele recepten voor kinderenLastige eters, enkele recepten voor kinderenZe houden hun lippen stijf op elkaar en wanneer je er met veel vleien een hapje in hebt gekregen spugen ze het onmiddell…
Bronnen en referenties
Dean (12 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.