Lunchen met kinderen, de recepten
Lunchen met kinderen, je kunt natuurlijk een broodje smeren maar zo af en toe maak je er misschien een beetje meer werk van. Hieronder enkele lunchrecepten, de een iets bewerkelijker dan de ander maar allemaal goed te doen in een lunchuurtje, alleen het bananenbrood heeft een uur baktijd nodig. Het deeg voor de wentelteefjes en drie-in-de-pan kan even staan, maar maak het niet te lang van tevoren.
Inhoud
Wentelteefjes
Ideaal om het oude brood een beetje op te peppen!
Maak een ‘beslag’ van:
- 3 eieren
- 250 ml. melk
- beetje zout
- theelepel kaneel
Giet het mengsel in een diep bord. Laat de plakjes daar even in weken. Daarna ‘bak’ je het brood in een beetje boter in een koekenpan.
Bestrooien met bruine basterdsuiker of poedersuiker.
Bron: Cristinafanchetti0, Pixabay
Pitabroodjes vullen
Je kunt het zo ingewikkeld maken als je wilt. Zet schaaltjes op tafel met:
- tomaat (in plakjes)
- ijsbergsla
- kaas in reepjes (zoals frietjes)
- stukjes worst
- ananas in stukjes (uit blik goed uit laten lekken)
- reepjes zoete paprika
eventueel wat knoflooksaus erbij zetten of ketchup
Warm de broodjes op in een broodrooster.
Kinderen kunnen zelf hun broodje vullen.
Knakworstjes:
Croissantjes
Laat de knakworstjes uitlekken en rol ze in het deeg. Je kunt zowel de grote als de partyworstjes gebruiken. Op de worstjes wat oude kaas strooien en ook op de croissantjes zelf.
10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden
Brood
De grote ongezonde favoriet maar reuze makkelijk. Haal de korstjes van een aantal plakjes brood. Smeer een beetje knoflooksaus over plakjes. Rol daarna de (opgewarmde) worstjes in het brood. Prikker erdoor, en klaar.
Broodfiguurtjes
Plakjes brood van een dag oud met supervers brood lukt het niet. Wanneer je dit niet hebt, doe dan het brood even in een toaster. Beleg de broodplakjes met oude kaas. Steek met koekvormpjes figuurtjes uit het belegde brood. (Met kleivormpjes lukt het ook) Met een beetje ketchup versieren. Leverpastei kan ook, maar plakjes vlees zijn moeilijk uit de vorm te krijgen.
Drie in de pan
Bron: Condesign, Pixabay
Voor het deeg meng je:
- 200 gram bloem
- ½ zakje bakpoeder
- 2 eieren
- 250 ml. melk
- zout
- ½ theelepel kaneel
- ½ zakje vanillesuiker
- 1 geraspte appel
De volgorde van de ingrediënten maakt niet zoveel uit maar doe de appels wel als laatste. Het is een vrij dik, stevig meel.
In een gewone pan kun je drie tegelijk bakken in een beetje zonnebloemolie.
Je eet de ‘pannenkoekjes’ met suiker of appelstroop.
Bron: Hans, Pixabay Bananenbrood
- 500 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 125 gram boter
- 250 gram suiker
- 2 eieren
- beetje zout
- 4 superrijpe bananen
De bananen goed prakken. Het beslag maken van de bloem, poeder, boter, suiker en eieren. Als laatste de bananen erdoor mengen. In een ingevette cakevorm gieten. In een voorverwarmde oven, 70 minuten op 150 graden.
We zijn er nog niet uit of het brood is of cake, het zit er een beetje tussenin. Bananenbrood moet eigenlijk een dag of twee ‘rijpen’, maar je kunt het ook gelijk eten.
Croissantjes gevuld
Croissantjes zijn voordat ze daadwerkelijk de oven in gaan prima te vullen met allerlei soorten vleeswaar en kaas. Wij gaan meestal voor de combi-ham/kaas. Je hebt een blik kant-en-klaar croissantdeeg nodig, tosti-ham en oude kaas. In plaats van plakjes kaas is geraspte kaas vaak handiger om te gebruiken.
Bestrooi de croissantjes voor ze de oven ingaan met de geraspte kaas. Daarna volg je de aanwijzingen op de verpakking
Pizzabroodjes uit de oven
Het mooiste resultaat krijg je met casinobrood. Smeer een dun laagje tomatenketchup over het brood, daarover een plakje oude kaas (of geraspte) en daarop leg je weer een paar schijfjes tomaat. In een oven van ongeveer 180 graden, de kaas moet net gesmolten zijn! Je kunt ook kleine stukjes gesnipperde (zoete) ui erover doen.
Smakelijk eten!