Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!
In het voorjaar en de zomer zijn de frisse salades weer populair. Als het weer warmer wordt, hebben we behoefte aan lichtere kost en frisse salades zijn voedzaam en prima te combineren met wat kip of vis of zo als volledige maaltijdsalade te consumeren. Enkele voorbeelden om zelf een heerlijke salade te maken. Het zijn tevens salades waar zelf qua ingrediënteen mee te gevarieërd kan worden.
Aardappelsalade
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 1 citroen (sap)
- 0,5 liter magere yoghurt
- 6 kleine tomaatjes (snoep of sherry tomaatjes)
- 2 stronken bleekselderij
- 1 rode ui
- bieslook
- peper en zout
Bereiding
De aardappelen moeten stevig gekookt worden (niet kruimelig) en de eieren hardgekookt. Als de eieren zijn afgekoeld goed prakken. Daarna de bleekselderij goed schoonmaken en stroken van snijden, de ui schoonmaken en in kleine stukjes snijden en de tomaten halveren.
Maak een sausje van de yoghurt, bieslook, ui en wat citroensap en meng het goed. Maak van alle groenten inclusief de in schijfjes gesneden aardappelen een goede mix en giet het sausje er overheen. Wat peper en zout naar smaak erbij en de tomaatjes als laatste garnering. Serveer met wat gekruid brood.
Krabsalade
Ingrediënten
- 2 blikjes krab op waterbasis
- 200 gram pasta (pennen)
- 1 groene paprika
- 3 eetlepels olijven
- 150 gram feta
- 1 rode ui
- 2 eetlepels tomatenpuree
- mosterd
- peterselie
- wijnazijn
- olijfolie
Bereiding
Kook de pasta. Laat de krab goed uitlekken en maak daarna de peterselie en ui fijn en snij de paprika in strookjes. Daarnaast een mix maken van de tomatenpuree, mosterd (naar smaak toevoegen) en wat wijnazijn. Als laatste wat olijfolie toevoegen.
De pasta kan nu in een kom en de saus kan er direct overheen. Voeg daarna de ui en paprika toe en meng de krab er doorheen. De fetakaas klein gemaakt en de olijven als laatste toevoegen.
Serveer het met donkerbruin brood.
Kipsalade
Bereiding
- 250 gram kipfilet
- 100 gram ananas
- olijfolie
- citroensap
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 1 kleine krop sla
- peper
Bereiding
De kipfilet grillen en daarna de sla schoonmaken, in stukken breken en in een slakom leggen. Dan de ananas in kleine blokjes snijden en over de sla verdelen. Evenals de afgekoelde kip (in stukjes groot of klein, al naar gelang de smaak).
Maak zelf een dressing van een scheutje olijfolie, wat citroensap en wat peper en giet dit voorzichtig over de salade. De pijnboompitten in de koekenpan licht roosteren en als laatste over de salade gooien.
Serveer met stukjes stokbrood.