Thaise gebakken rijst met ananas en Thaise donuts
Thaise gebakken rijst met ananas is in het land zelf erg geliefd, zeker als het gemaakt is met gemarineerde kip. Thaise gebakken rijst met ananas kan ook vegetarisch gemaakt worden door de eieren en de kip weg te laten en in plaats daarvan tofu te gebruiken. Thaise gebakken rijst met ananas bevat veel verschillende smaken en dat maakt het gerecht ook zo lekker.
Ingrediënten
- 1 kop met kip, zonder vel en botjes, in eetbare stukjes gesneden
- 2 eieren
- 2 eetlepels golden mountain saus
- 1 theelepel tapioca bloem
- 4 koppen gekookte jasmijn rijst (maak een dag vantevoren)
- 5 tenen knoflook, fijn gesneden
- ½ kop gesneden gele ui
- ½ kop rode paprika in stukjes gesneden
- ½ kop groene paprika in stukjes gesneden
- ½ kop tomaat in stukjes
- 1 kop verse stukjes ananas
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels dunne soja saus
- ¼ theelepel Thaise paprika poeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel Thaise curry poeder
- 5 eetlepels olie
- ¼ kop gehakte lente-uitjes voor de garnering
Bereiding
- Marineer de kip in een kom met het tapioca meel en de Golden Mountain saus. Zet 15 minuten apart.
- Maak in de wok roerei van de eieren in ongeveer 2 eetlepels van de olie. Bak snel, zet dan ook apart.
- Doe in dezelfde wok de resterende olie.
- Wacht tot de olie heet is en voeg dan de knoflook toe.
- Doe er dan de kop bij en bak het geheel een paar minuten.
- Voeg de gele ui toe, de rode en groene paprika en dan de ananas.
- Doe er vervolgens 2 eetlepels dunne soja saus bij, de suiker, het paprikapoeder, het zout en het curry poeder.
- Laat dit geheel een paar minuten bakken op een medium hittebron, zodat de ananas al haar sappen kwijt kan raken aan het gerecht en het op die manier op smaak brengt.
- Wacht net zo lang tot het gerecht sappig wordt.
- Als dit het geval is voeg dan de jasmijnrijst toe en 1 eetlepel van de Mountain saus.
- Schep alles heel goed om.
- Voeg op het laatst de tomaten en de roereieren toe. Serveer vervolgens en garneer met de lente-uitjes.
Voor een leuk effect kunt u het gerecht serveren in een halve uitgeholde ananas. Doe er dan wat gekookte gedroogde varkensvlees overheen en bak het nog even in de oven op 200 graden Celsius voor ongeveer 15 minuten.
Gefrituurde Thaise donuts (Pa Thong Ko)
Gefrituurde deegsticks worden ‘s ochtends veel verkocht in de straten van Thailand door straatventers. Ze zijn erg goedkoop en horen eigenlijk wel bij een Thais ontbijt.
Ingrediënten
- 3 koppen bloem
- 1 kop water
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel baking soda
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel plantaardige olie
Bereiding
- Voeg de baking soda, het bakpoeder, het zout en de suiker bij elkaar.
- Doe er dan het water bij en roer goed.
- Voeg dit mengsel bij de bloem en roer tot alles gemengd is, maar overdrijf dit niet.
- Doe de olie bij het mengsel tot het een soort goed gemixt deeg is.
- Bedek het mengsel met een theedoek en laat minstens 4 uur staan op kamertemperatuur. (avond van tevoren klaar maken is natuurlijk het gemakkelijkst).
- Verhit olie in een wok of frituurpan.
- Bestrooi het aanrecht met wat bloem, pak dan een handvol van het mengsel en leg het op het aanrecht.
- Maak er een lange vorm van en druk het dan aan.
- Snijd het dan in kleine stukjes en laat een paar druppels water in het midden vallen.
- Rol het uit, zodat er een soort pannenkoekjes ontstaan en laat het dan in de hete olie glijden.
- Bak tot het mengsel is gerezen en een mooie donkere kleur heeft.
- Serveer met suiker of eet zo op.
Mountainsaus en gekookt, gedroogd varkensvlees zijn te vinden in de beter gesorteerde Aziatische winkels.