Rundergehakt recepten
Gehakt wordt al vele jaren in de keuken gebruikt. Enerzijds is het niet duur en anderzijds is het overal goed toe te passen in recepten en valt er meer dan voldoende te variëren. Enkele voorbeelden
Gehakt met mozzarella
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt
- 1 bolletje magere mozzarella
- 4 plakjes mager spek
- 1/2 krop ijsberg sla
- 2 grote tomaten
- peper en zout
- olijfolie
- Italiaanse kruiden
- 4 broodjes (ronde bruine bolletjes)
- tomatenpuree
Bereiding
Kneed door het gehakt wat Italiaanse kruiden en wat peper en zout naar smaak en verdeel het gehakt over 4 gelijke plakken. Bak het gehakt in wat olijfolie en leg de plakjes mager spek er ook bij. Laat het even bakken, totdat het spek knapperig gaat worden. Op het gehakt kan een plak van het mozzarellabolletje gelegd worden en laat deze enigszins smelten. Snij een halve krop sla in smalle reepjes en de tomaten in plakken (niet te dun). De broodjes kunnen belegd worden met de sla een schijfje spek, wat warm gemaakt tomatenpuree en het gehakt met de mozzarella. Leg er tenslotte nog een schijfje tomaat op en sla het broodje weer dicht.
Gehakt met kaas
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt
- 1 eetlepel ketjap
- 1,5 eetlepel grove mosterd
- 200 gram pittige kaas
- 1 rode ui
- ananasschijven
- kerriepoeder
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Maak een mengsel van het gehakt met de mosterd, ketjap en kerriepoeder en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Maak er gelijke plakken van en bak ze in de olijfolie en een kleingemaakte ui. Leg nu de gehaktschijven in een ovenschaal en leg er een ananasplak en een plak kaas overheen. Zet het geheel in de oven tot zo’n 200 graden en goed opletten, want als de kaas begint te smelten kan de ovenschaal er al weer uit.
Gegrild gehakt met paprika
Ingrediënten
- 250 gram rundergehakt
- 2 rode puntpaprika’s
- olijfolie
- 1 kleine ui
- 50 g pijnboompitten
- tomatenketchup
- zout en peper
Bereiding
Verwarm een eetlepel olijfolie in de hapjespan en fruit de klein gemaakt ui licht aan. Voeg de pijnboompitten toe en bak nog een enkele minuten op middenhoog vuur. Meng het gehakt met de gebakken ui, pijnboompitten en tomatenketchup en voeg peper en zout naar smaak toe. Snijd de paprika’s in de lengte door en haal de zaadlijsten er goed uit. Vul ze vervolgens met het gehakt en druppel er nog wat olijfolie overheen. Leg de paprika’s in de oven en laat ze voor enkele minuten roosteren.