InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Alledaags rundergehakt?

Alledaags rundergehakt?

Alledaags rundergehakt? Rundergehakt wordt overal bij gebruikt en lijkt inmiddels alledaags. Toch is rundergehakt een prima onderdeel van de gezonde maaltijd. Enkele voorbeelden om met rundergehakt een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Serveer de gerechten met een glas mooie rode Italiaanse wijn uit de Chiantistreek!

Groenteschotel met rundergehakt

Ingrediënten

  • 200 gram rundergehakt
  • 250 gram aardappelschijfjes (bij voorkeur voorgekookt)
  • 200 gram bloemkool
  • 200 gram broccoli
  • 1 rode ui
  • 125 gram belegen kaas (raspen)
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

De oven moet voorverwarmd worden op zon 180 graden. Tegelijkertijd de bloemkool en broccoli schoonmaken en de roosjes garen is kokend water (zon 5 tot max. 7 minuten).
Doe olijfolie in de pan en snipper de rode ui hierin en daarna het rundergehakt erbij. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

De bloemkool en broccoli in een ovenschaal leggen en daar overheen het gehakt leggen. Strooi hier de geraspte kaas overheen. Ca. 20 minuten in de oven en de maaltijd is gereed.

Italiaanse pasta schotel

Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • 300 gram volkoren pasta
  • 1 rode uit
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 rood pepertje
  • kappertjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Kook de pasta en bak het rundergehakt met een klein gesneden ui in olijfolie. Maak daarnaast de paprika en het pepertje schoon en pureer het. Breng deze met de tomatenpuree en wat kappertjes aan de kook (niet te lang) en doe er naar smaak wat peper en zout bij.
Als de pasta klaar is op een grote schaal leggen, leg er vervolgens de rundergehakt met ui overheen en giet als laatste het sausje over het gehakt en de pasta.

Gehaktbrood

Ingrediënten

  • 450 gram rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 1 1/2 dl creme fraiche
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 kleine rode paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 30 gram paneermeel
  • olijfolie
  • chilipoeder
  • peper en zout

Bereiding

Start met de oven te verwarmen op zon 180 graden. In een pan, in de olijfolie, de gesnipperde ui en knoflook fruiten (niet meer dan 2 minuten). Daarna gedurende een 6-tal minuten de paprika en bleekselderij klein gemaakt toevoegen.
Het rundergehakt met wat paneermeel, creme fraiche, tomatenpuree en de gefruite groenten goed mengen en doe er wat chilipoeder en peper en zout naar smaak bij.

Neem een cakevorm en vet deze goed in met olijfolie. Vul de cakevorm vervolgens met het mengsel. Goed aandrukken en gladstrijken. Zon 3 kwartier in de oven laten bakken.
Als het klaar is in plakken snijden en bijvoorbeeld serveren met een knapperige salade.

Lees verder

© 2008 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij de Hollandse pot en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…
Pittige borrelhapjes met rundergehaktPittige borrelhapjes met rundergehaktHet voordeel van rundergehakt is dat je het zo pittig kan maken met verschillende ingrediënten als je maar wilt. Het geh…
Voortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiVoortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiGehaktbrood is een heerlijke variatie op gehakt. Ik kende deze heerlijke vorm zelf nog niet totdat iemand mij een recept…
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…

Reageer op het artikel "Alledaags rundergehakt?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 31-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Gemakkelijke gerechten
Schrijf mee!