Alledaags rundergehakt?
Rundergehakt wordt overal bij gebruikt en lijkt inmiddels alledaags. Toch is rundergehakt een prima onderdeel van de gezonde maaltijd. Enkele voorbeelden om met rundergehakt een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Serveer de gerechten met een glas mooie rode Italiaanse wijn uit de Chiantistreek!
Groenteschotel met rundergehakt
Ingrediënten
- 200 gram rundergehakt
- 250 gram aardappelschijfjes (bij voorkeur voorgekookt)
- 200 gram bloemkool
- 200 gram broccoli
- 1 rode ui
- 125 gram belegen kaas (raspen)
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
De oven moet voorverwarmd worden op zo’n 180 graden. Tegelijkertijd de bloemkool en broccoli schoonmaken en de roosjes garen is kokend water (zo’n 5 tot max. 7 minuten).
Doe olijfolie in de pan en snipper de rode ui hierin en daarna het rundergehakt erbij. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
De bloemkool en broccoli in een ovenschaal leggen en daar overheen het gehakt leggen. Strooi hier de geraspte kaas overheen. Ca. 20 minuten in de oven en de maaltijd is gereed.
Italiaanse pasta schotel
Ingrediënten
- 300 gram rundergehakt
- 300 gram volkoren pasta
- 1 rode uit
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 rood pepertje
- kappertjes
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Kook de pasta en bak het rundergehakt met een klein gesneden ui in olijfolie. Maak daarnaast de paprika en het pepertje schoon en pureer het. Breng deze met de tomatenpuree en wat kappertjes aan de kook (niet te lang) en doe er naar smaak wat peper en zout bij.
Als de pasta klaar is op een grote schaal leggen, leg er vervolgens de rundergehakt met ui overheen en giet als laatste het sausje over het gehakt en de pasta.
Gehaktbrood
Ingrediënten
- 450 gram rundergehakt
- 1 rode ui
- 1 1/2 dl creme fraiche
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kleine rode paprika
- 1 stengel bleekselderij
- 30 gram paneermeel
- olijfolie
- chilipoeder
- peper en zout
Bereiding
Start met de oven te verwarmen op zo’n 180 graden. In een pan, in de olijfolie, de gesnipperde ui en knoflook fruiten (niet meer dan 2 minuten). Daarna gedurende een 6-tal minuten de paprika en bleekselderij klein gemaakt toevoegen.
Het rundergehakt met wat paneermeel, creme fraiche, tomatenpuree en de gefruite groenten goed mengen en doe er wat chilipoeder en peper en zout naar smaak bij.
Neem een cakevorm en vet deze goed in met olijfolie. Vul de cakevorm vervolgens met het mengsel. Goed aandrukken en gladstrijken. Zo’n 3 kwartier in de oven laten bakken.
Als het klaar is in plakken snijden en bijvoorbeeld serveren met een knapperige salade.