Funchi, het heerlijke Antilliaanse bijgerecht
Iedereen die bekend is met de Antilliaanse keuken, kent "funchi". Dat overheerlijke maisgerecht, dat meestal geserveerd wordt met vis of andere stoofgerechten. Ga je voor het eerst funchi klaarmaken? Of heb je het al vaker gedaan en is het niet zo goed gelukt? Was de funchi te hard, te waterig of klonterig? En dit, terwijl je je zo goed hebt gehouden aan het recept? Nou, dan leest u hier de beste en gemakkelijkste manier om funchi in ene keer lekker (en goed) te bereiden.
Funchi
- Wie heeft dat nou nooit eerder meegemaakt?
- Funchi die te droog was, of juist te waterig?
- Of funchi met klonten die dan ook nog naar rauwe meel smaakten?
Waarom ging het eigenlijk mis?
Verkeerde verhouding
Elk
merk maismeel, maar ook elk
soort maismeel is verschillend, dus hou nooit vast aan maten zoals 1 cup meel op 3 cup water. Voeg steeds een beetje meel toe totdat de funchi een gladde brei is geworden.
Teveel meel tegelijkertijd toegevoegd aan het kokend water
Door al het meel in ene keer toe te voegen, kan het meel niet goed mengen in het water. Ook wordt het geheel te "zwaar" om te roeren. Hierdoor ontstaan klonten.
Te vroeg het vuur uitgezet
Als je het vuur te vroeg uitzet, bijvoorbeeld voordat de maismeel helemaal door het water heen geroerd is, kunnen er ook klonten ontstaan. Ook heeft de funchi tijd nodig om te garen, anders gaat het naar rauwe meel smaken.
Zo maak je voortaan de beste funchi
Met dit recept zal het nooit meer mis gaan.
Benodigdheden:
- steelpan
- houtenlepel/spatel
- water
- maismeel
- zout naar smaak
- 2 eetlepels boter
Bereidingswijze:
- Vul de steelpan voor 2/3 met water.
- Breng het water aan de kook met een snufje zout erin.
- Wanneer het water kookt, zet je het vuur op de laagste stand.
- Al roerend schenk je steeds een beetje maismeel in het water. Niet teveel tegelijk, want naar mate de meel kookt, wordt het dikker. Als je teveel tegelijk in de pan gooit, dan is de kans groot dat de funchi te droog wordt. Ook wordt het dan te zwaar om te blijven roeren. Dus beetje bij beetje maismeel toevoegen.
- Blijf roeren. Dit voorkomt klontjes in de funchi.
- Je weet dat je genoeg maismeel hebt toegevoegd aan het water, wanneer de funchi een gladde brei is geworden. Het moet een beetje blijven kleven aan de lepel en de steelpan.
- Nu wordt de boter toegevoegd, voor de gladde textuur en de smaak.
- Haal de pan van het vuur en schep/schenk de funchi-brei over in een vooraf natgemaakt diep bord. Dek deze af met een plat bord en laat de funchi min. 15 minuten verder garen en stollen.
- Even voor het serveren, de funchi op het platte bord omdraaien.