Oorsprong pasta en enkele recepten

Oorsprong pasta en enkele recepten Pasta is niet meer weg te denken uit de keuken en heeft destijds vanuit Italië zo ongeveer de hele wereld veroverd. Welke pastasoorten zijn er, waar is het uit opgebouwd en enkele recepten.

De basis

Pasta heeft als basis Italië. Dit in tegenstelling tot eerdere beweringen dat Marco Polo deze meegebracht zou hebben uit het Verre Oosten/China. Inmiddels is uit de overlevering gebleken dat voor Marco Polo's reizen er al pasta's in Italië waren. Nu vinden we de verschillende pastasoorten op de meeste continenten.

Pasta is opgebouwd uit volwaardige eiwitten en complexe koolhydraten en rijk aan vitamine B-complex. Het is een volwaardig deel van de maaltijd, maar feit blijft dat je alles met mane moet eten. Ook pasta dus! Om de maat te houden is het van belang de verschillende onderdelen van de schijf van 5 te hanteren. De complexe koolhydraten die hierop terug te vinden zijn, kunnen prima ingevuld worden door pasta bij de hoofdmaaltijd of vermengd in een salade voor bijvoorbeeld de lunch.

De schijf van 5 is o.a. terug te vinden op de website van het voedingscentrum.

Welke soorten zijn er?

  • spaghettini (dunne spaghettislierten)
  • volkorenspaghetti
  • eiertagliatelle en groene tagliatelle (spinazie)
  • fusilli (spiraaltjes)
  • farfalle (vlindertjes)
  • macaroni
  • lasagnavellen
  • pipe rigate (rechte geribbelde pijpjes)
  • gnocchi (schelpjes)
  • cannelloni (een soort buisjes voor vulling)
  • sedani (elleboogjes)
  • fettucine (lintmacaroni)

Enkele recepten

Fettucine met magere ham (2 personen)

  • 200 gram fettucine
  • 2 bosjes verse peterselie
  • 200 gram magere ham
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Kook de pasta met een beetje zout en snij de ham in kleine blokjes. Daarna de peterselie grof snijden. Knoflook in klein beetje olijfolie fruiten en daarna eruit halen. De ham kan nu in de olijfolie licht gebakken worden en voeg ook de peterselie toe. Na enkele minuten knoflook en wat peper naar smaak toevoegen. Het mengsel kan nu over de pasta gegoten worden.

Spaghettisalade (2 personen)

  • 25 gram spaghetti
  • 1 blikje ansjovis
  • 10 zwarte olijven
  • olijfolie
  • peterselie
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 groene paprika
  • peper en zout

Kook de spaghetti in wat zout en voeg een scheutje olijfolie toe. Daarnaast de ansjovis in kleine stukjes snijden en de paprika (zog wel dat de zaden er goed uitgehaald zijn). De olijven en uit vervolgens in kleine stukjes snijden. Meng nu alle ingrediënten eerst en pas daarna door de afgekoelde spaghetti mengen. Daarna afmaken met wat peterselie en peper naar smaak.
© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pasta het lekkerste gerecht ter wereldPasta het lekkerste gerecht ter wereldUit onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam is gebleken dat pasta weredwijd gezien het lekkerste gerecht is. Vle…
Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
Recepten gezonde voeding en weinig koolhydratenRecepten gezonde voeding en weinig koolhydratenKoolhydraten, of het achterwege laten hiervan, is een hot item. Op zich niet zo vreemd, want als je een gemiddeld bewegi…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…

Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en dessertsMenutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en dessertsGourmetten. Het is toch altijd weer gezellig. Een overvolle tafel met schalen en bakjes. En in het midden van de tafel s…
Funchi, het heerlijke Antilliaanse bijgerechtIedereen die bekend is met de Antilliaanse keuken, kent "funchi". Dat overheerlijke maisgerecht, dat meestal geserveerd…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Oorsprong pasta en enkele recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 16-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!