Oorsprong pasta en enkele recepten
Pasta is niet meer weg te denken uit de keuken en heeft destijds vanuit Italië zo ongeveer de hele wereld veroverd. Welke pastasoorten zijn er, waar is het uit opgebouwd en enkele recepten.
De basis
Pasta heeft als basis Italië. Dit in tegenstelling tot eerdere beweringen dat Marco Polo deze meegebracht zou hebben uit het Verre Oosten/China. Inmiddels is uit de overlevering gebleken dat voor Marco Polo's reizen er al pasta's in Italië waren. Nu vinden we de verschillende pastasoorten op de meeste continenten.
Pasta is opgebouwd uit volwaardige eiwitten en complexe koolhydraten en rijk aan vitamine B-complex. Het is een volwaardig deel van de maaltijd, maar feit blijft dat je alles met mane moet eten. Ook pasta dus! Om de maat te houden is het van belang de verschillende onderdelen van de schijf van 5 te hanteren. De complexe koolhydraten die hierop terug te vinden zijn, kunnen prima ingevuld worden door pasta bij de hoofdmaaltijd of vermengd in een salade voor bijvoorbeeld de lunch.
De schijf van 5 is o.a. terug te vinden op de website van het voedingscentrum.
Welke soorten zijn er?
- spaghettini (dunne spaghettislierten)
- volkorenspaghetti
- eiertagliatelle en groene tagliatelle (spinazie)
- fusilli (spiraaltjes)
- farfalle (vlindertjes)
- macaroni
- lasagnavellen
- pipe rigate (rechte geribbelde pijpjes)
- gnocchi (schelpjes)
- cannelloni (een soort buisjes voor vulling)
- sedani (elleboogjes)
- fettucine (lintmacaroni)
Enkele recepten
Fettucine met magere ham (2 personen)
- 200 gram fettucine
- 2 bosjes verse peterselie
- 200 gram magere ham
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- peper en zout
Kook de pasta met een beetje zout en snij de ham in kleine blokjes. Daarna de peterselie grof snijden. Knoflook in klein beetje olijfolie fruiten en daarna eruit halen. De ham kan nu in de olijfolie licht gebakken worden en voeg ook de peterselie toe. Na enkele minuten knoflook en wat peper naar smaak toevoegen. Het mengsel kan nu over de pasta gegoten worden.
Spaghettisalade (2 personen)
- 25 gram spaghetti
- 1 blikje ansjovis
- 10 zwarte olijven
- olijfolie
- peterselie
- 1/2 rode ui
- 1/2 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- peper en zout
Kook de spaghetti in wat zout en voeg een scheutje olijfolie toe. Daarnaast de ansjovis in kleine stukjes snijden en de paprika (zog wel dat de zaden er goed uitgehaald zijn). De olijven en uit vervolgens in kleine stukjes snijden. Meng nu alle ingrediënten eerst en pas daarna door de afgekoelde spaghetti mengen. Daarna afmaken met wat peterselie en peper naar smaak.