Thaise keuken – kokosgarnalensoep en papaja salade

Thaise keuken – kokosgarnalensoep en papaja salade De groene papayasalade uit Thailand is doordrenkt van knoflook. Wie groene Thaise papayasalade eet hoeft daarna niemand meer aan te ademen. Maar het is wel een heerlijkheid. Het recept voor Thaise groene papayasalade. Maar ook Thaise kokosgarnalensoep is aan te bevelen. Hoe maak je Thaise kokosgarnalensoep? Kijk hieronder en leer de geheimen van de Thaise kokosgarnalensoep.

Groene papaja salade (Somtum)

De groene papaja salade is een meesterstuk in dit Aziatische land. Ook geldt voor dit gerecht weer dat het louter en alleen uit gezonde ingrediënten bestaat. Er wordt wel veel knoflook in dit gerecht gebruikt en omdat het ook nog eens rauw wordt verwerkt, is het misschien niet de beste maaltijd om zomaar door de week tussen de werkzaamheden door te verorberen.

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook zonder velletje
  • 2 tot 4 kleine rode chili pepers
  • ½ theelepel kokosnootsuiker of gewone suiker
  • 100 gram groene bonen in stukjes van ongeveer 4 centimeter (ongekookt)
  • 1 eetlepel gedroogde garnalen die eerst 10 minuten in warm water hebben gelegen
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 2 koppen groene papaja in lange dunnen repen gesneden
  • 2 eetlepels limoensap
  • 11/2 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels geroosterde pinda’s

Bereiding

  • Doe de knoflook in een vijzel,
  • Voeg er de chili’s bij en bewerkt de kruiden dan met de vijzel
  • Voeg de suiker toe, de garnalen en de groene boontjes en zorg ervoor dat de smaken goed vermengd raken.
  • Sla niet te hard, de groenten en garnalen moeten wel heel blijven.
  • Doe er dan de stukjes tomaat bij en meng het allemaal goed.
  • Voeg dan de in repen gesneden papaja toe.
  • Giet er het limoensap en de vissaus overheen.
  • Voeg dan de pinda’s toe.
  • Haal de vijzel nog een paar keer over het mengsel, zonder al te hard te werk te gaan. Zorg ervoor dat de structuren blijven bestaan, maar tevens dat de smaken wel worden vermengd.
  • Serveer met rijst.

Deze salade is erg pittig. Wie daar niet zo van houdt, kan er voor kiezen bijvoorbeeld maar een stukje chili toe te voegen. Wennen aan de smaak van chili kan. Door steeds een beetje de hoeveelheid op te voeren, kan iemand wennen aan de stevige smaak.

Garnalen en kokosmelksoep (Dtom Yum Goong)

Er zijn 2 types Dtom Yum. Dit is de originele die gemaakt is met kokosmelk. In de moderne keuken wordt echter ook vaak gemaakt met kippenbouillon van een blokje en water.

Ingrediënten

  • 21/2 kop dunne kokosmelk
  • 4 stukjes galanga van ongeveer 0,5 centimeter dik
  • 2 stukken citroengras, gekneusd en in stukjes van ongeveer 4 centimeter elk
  • 6-8 medium garnalen of gamba’s, gepeld
  • 2-7 kleine rode chili pepers, gekneusd
  • 2 kaffir of currybladeren, door de helft
  • ½ kop dikke kokosnootroom
  • 1 eetlepel chili pasta
  • 2 eetlepels limoen of citroen sap
  • 11/2 eetlepel vissaus
  • Verse koriander

Bereiding:

  • Doe de kokosmelk in een wok op een medium vuur.
  • Voeg galanga en citroengras toe.
  • Breng dit geheel langzaam aan de kook, maar blijf voortdurend roeren.
  • Voeg de garnalen of gamba’s toe en kook ze tot ze zacht zijn.
  • Voeg de dikke kokosroom toe, de kaffir of curry bladeren, de chili pepers en de chili pasta.
  • Laat nog 4 tot 5 minuten doorkoken.
  • Doe het gas uit en voeg dan het limoensap en de vissaus toe.
  • Het is belangrijk om het limoensap en de vissaus niet mee te laten koken; dit verandert de smaak namelijk dramatisch.
  • Serveer heet, maar garneer eerst met de verse fijn gehakte koriander.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thais Waterval rundvlees Neua Yang Nam Tok en Tom Yum GoongIn het Thais betekent nam tok een waterval. Het gerecht wordt traditioneel bereid op een barbecue waarbij de sappen op d…
Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteThaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteDe Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdiene…
Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thailand staat bekend om haar fantastische keuken. In dit artikel staan recepten voor twee heerlijke en bekende Thaise s…

Thaise dessertsEen Thaise maaltijd wordt vaak besloten met een zoet einde. Een Thais dessert of toetje dus. Overigens worden daarvoor w…
Tapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarTapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarLast minute recepten, snel klaar, origineel en overheerlijk. Verras uw visite met een lekkere tapenade uit Italie, Spanj…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-04-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.